Interviu cu Preşedintele Organizaţiei PSD Vâlcea, Ion Cîlea

0
78

Interviu cu Preşedintele Organizaţiei PSD Vâlcea, Ion Cîlea

GUVERN DE TRANZIȚIE ELECTORAL─é SAU GUVERN
DE CURS─é LUNG─é?

– Cum explicaţi faptul că Guvernul Ponta a venit înaintea unor rezultate electorale?
– Este, într-adevăr, o premieră a ultimilor 22 de ani ca o putere executivă să fie schimbată nu după rezultatul unor voturi, ci în timpul ciclului electoral. Explicaţia este foarte simplă: cauza acestei premiere se regăseşte cu vârf şi îndesat în gafele, erorile şi abuzurile fostelor guvernări PDL-iste. Pe de altă parte, la răsturnarea situaţiei politice şi de guvernare a contribuit şi programul USL pe care l-a făcut cunoscut şi a împins lucrurile spre corectarea gravelor erori ale fostului Guvern.

– Care sunt principalele obiective ale Guvernului cuprinse în Programul de guvernare?
 – Înaintea obiectivelor, vreau să pun priorităţile şi ţintele imediate ale Guvernului Ponta pe care le-aş enumera foarte sintetic:
1. Respectarea legilor, fără excepţii şi derogări;
2. Repararea inechităţilor sociale;
3. Implementarea unei viziuni economice de lungă durată care să ofere locuri de muncă şi să protejeze resursele naturale ale ţării;
4. Depolitizarea administraţiei publice;
5. Toleranţă zero faţă de corupţie şi clientelism.
 Încă de la prima sa şedinţă de marţi, 8 mai, noul Guvern a trecut la repararea a ceea ce s-a stricat în ultimii 4 ani. Mă refer la: adoptarea unui act normativ pentru restituirea sumelor reţinute ilegal şi abuziv pensionarilor pentru contribuţia la asigurările sociale de sănătate; reîntregirea în două etape a salariilor bugetarilor mutilate cu 25% din iunie 2010, respectiv 8% începând din iunie, şi restul de 7% – din decembrie.
 Aceste două probleme au fost abordate convingător la negocierile cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană care au acceptat intenţiile justificate ale noului Guvern. Rezultatele discuţiilor cu organismele financiare internaţionale reprezintă o expresie şi angajare fermă a Guvernului Ponta pentru intensificarea politicilor macroeconomice şi financiare ale ţării. Însuşi şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks a declarat că este satisfăcător faptul că noul Guvern condus de Victor Ponta cooperează inteligent şi are poziţii clare.

– Ce aduce nou Guvernul Ponta?
– Introduce o ordine clară în puterea executivă şi exclude ierarhia paralelă; Premierul este decidentul absolut şi nu mai aşteaptă undă verde (aprobare) de la Cotroceni sau din altă parte; Faptul că secretarul general al Guvernului nu mai este membru al Executivului arată că premierul Victor Ponta este hotărât să depolitizeze serviciile funcţionale ale Guvernului; Primul ministru doreşte să dea o greutate deosebită coordonării directe a agenţiilor şi autorităţilor din subordine.

– Cum apreciaţi susţinerea moţiunii şi, după aceea, a noului Guvern în Parlament?
– Cred că analiştilor politici le-a scăpat din vedere un fapt deosebit. Este vorba de faptul că majoritatea fragilă pentru susţinerea moţiunii de cenzură a devenit foarte repede o majoritate solidă în favoarea noului Guvern. Votul de învestitură a Guvernului Ponta a fost obţinut cu 62% din totalul celor 460 de senatori şi deputaţi dar, dacă raportăm votul de încredere la parlamentarii prezenţi la şedinţa comună de învestitură unde 284 au votat “pentru” şi 92 ÔÇô “contra”, procentul urcă de-a dreptul spectaculos la aproape 81%. Factorul decisiv în acest salt îl reprezintă chiar primul ministru. Trebuie să recunoaştem că Victor Ponta este omul politic din România cu cea mai spectaculoasă evoluţie în ultimii ani. El a devenit un preşedinte de partid de mare angajare care a reuşit să se impună şi să acumuleze respect nu numai în PSD, ci pe toată plaja politică românească. Să nu uităm, de asemenea, de contribuţia decisivă a domnului Ponta la iniţierea şi construcţia Uniunii Social Liberale care a început să schimbe radical şi în beneficiul românilor mersul politic din ţara noastră.
România avea nevoie vitală de o astfel de schimbare, de o nouă politică dedicată oamenilor şi nu intereselor clientelare. Nimeni nu va uita prea curând că, din 2009 şi până astăzi, cele mai grave prejudicii aduse României s-au datorat politicii dezastruoase dusă de către fosta coaliţie de guvernare care şi-a bazat deciziile pe principiul antiuman “dispreţuieşte şi umileşte”.

– Cum îi apreciaţi pe membrii Cabinetului Ponta?
Pe unii miniştri îi cunosc de multă vreme, iar pe alţii pot să-i apreciez după declaraţiile, mesajele şi deciziile pe care au promis că le vor lua. Încep cu cel mai profesionist om din Guvernul domnului Ponta, viceprim ministrul şi ministrul Finanţelor, Florin Georgescu: În primul rând, este foarte apreciat pentru demersurile sale de mare specialist în menţinerea stabilităţii financiare a ţării. Domnia sa a avut un rol excepţional în negocierile cu reprezentanţii FMI şi ai celorlalte organisme financiare internaţionale. Personal mi-a plăcut să aud chiar de la domnul viceprim ministru Georgescu că este hotărât să elimine politicile prin care aşa-zişii “băieţi deştepţi” au devenit rentieri ai statului.
 În calitatea de ministru al Agriculturii, îmi pun mari speranţe în domnul Daniel Constantin pentru că a promis două lucruri esenţiale care mă preocupă şi pe mine şi anume:
a) că va grăbi procesul de comasare a terenurilor prin asocierea producătorilor agricoli;
b) în ordinea priorităţilor are ca ţintă să reducă costurile energiei pentru agricultori.
Mă interesează această problemă deoarece şi aici, în judeţul Vâlcea ne-am împotmolit cu acţiunea de repunere în funcţiune a sistemului de irigaţii. Dar despre aceste probleme vom avea prilejul să vorbim altă dată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.