Regele asfaltului din Banat s-a înfipt în fondurile europene alocate Râmnicului

0
108

Georgică Cornu, cercetat de DNA pentru că ar fi participat la o licitaţie cu documente falsificate:

Regele asfaltului din Banat s-a înfipt în fondurile europene alocate Râmnicului

Tiberiu Pîrnău
Controversatul om de afaceri Georgică Cornu, patronul firmei SC Confort SA din Timişoara, un apropiat al partidului de guvernământ, se înfige puternic în bugetul local al municipiului şi în fondurile europene alocate Râmnicului.
Firma cercetată de Direcţia Naţională Anticorupţie, SC Confort SA din Timişoara, a câştigat licitaţia privitoare la obiectivul de investiţii „Lucrări de construcţie în cadrul proiectului Pasaj denivelat suprateran pe bulevardul Tudor Vladimirescu”. Confort a câştigat licitaţia de la Râmnicu Vâlcea în urma unei contestaţii depuse la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor în detrimentul altor firme mult mai serioase, cu renume în domeniul construcţiilor. Contractul de execuţie pentru acest obiectiv va fi semnat în această lună cu SC Confort SA. Valoarea este de 24.403.166,60 lei, durata de execuţie fiind de 12 luni, iar în cadrul lui se vor realiza 459 m de cale rutieră (din care 294 pasaj), cu o lăţime de 17,8 m şi 10 deschideri.
Nemţii de la ALPINE BAU GMBH primiţi la Vâlcea… cu un şut în fund
Firma lui Georgică Cornu a surclasat la Vâlcea o firmă de construcţii cu experienţă la nivel internaţional: ALPINE BAU GMBH. În adresa CNSC favorabilă firmei din Timişoara se arată: „…Prin contestaţia nr. 64/20.02.2012, înregistrată la C.N.S.C. cu nr. 4062/21.02.2012, ALPINE BAU GMBH, cu sucursală în Mogoşoaia, str. Gării nr. 11, judeţul Ilfov, în calitate de lider al ASOCIERII ALPINE BAU GMBH & S.C. CONSTRUCŢII S.A. & S.C. STANDARD INSTALAŢII S.R.L. & S.C. ENERGO PREST COMPANY S.R.L., privind procedura de atribuire, a solicitat dispunerea de măsuri de remediere constând în anularea comunicării rezultatului procedurii de atribuire, a raportului procedurii de atribuire precum şi altor documente subsecvente acestora, şi obligarea autorităţii contractante la reevaluarea documentelor de calificare privitoare la experienţa similară a ASOCIERII ALPINE BAU GmbH & S.C. CONSTRUCŢII S.A. & S.C. STANDARD INSTALAŢII S.R.L. & S.C. ENERGO PREST COMPANY S.R.L., inclusiv prin solicitarea explicită a tuturor clarificărilor apreciate a fi necesare de către comisia de evaluare… Admite contestaţia formulată de către S.C. CONFORT S.A., cu sediul în Timişoara, str. Enric Baader nr. 11, judeţul Timiş, în contradictoriu cu MUNICIPIUL RÂMNICU VÂLCEA (PRIMĂRIA MUNICIPIULUI RÂMNICU VÂLCEA), cu sediul în Râmnicu Vâlcea, str. General Praporgescu nr. 14, judeţul Vâlcea. nulează, în parte, raportul procedurii nr. 4615/08.02.2012,
respectiv toate menţiunile referitoare la oferta depusă de S.C. ONFORT S.A., precum şi toate actele subsecvente raportului pocedurii nr. 4615/08.02.2012.
Obligă MUNICIPIUL RÂMNICU VÂLCEA (PRIMĂRIA MUNICIPIULUI RÂMNICU VÂLCEA) ca, în termen de 10 zile de la data primirii prezentei decizii, să reia procedura de atribuire de la etapa de evaluare a ofertelor, cu verificarea prealabilă a documentelor de calificare depuse de S.C. CONFORT S.A. şi cu luarea în considerare a celor precizate în motivare, cu informarea tuturor ofertanţilor asupra noului rezultat al procedurii, în cadrul aceluiaşi termen dispus anterior. Respinge contestaţia formulată de către ALPINE BAU GMBH, cu sediul în Mogoşoaia, str. Gării nr. 11, judeţul Ilfov, în calitate de lider al ASOCIERII „ALPINE BAU GmbH & S.C. CONSTRUCTII S.A. & S.C. STANDARD INSTALAŢII S.R.L. & S.C. ENERGO PREST COMPANY S.R.L.”, în contradictoriu cu MUNICIPIUL RÂMNICU VÂLCEA (PRIMĂRIA MUNICIPIULUI RÂMNICU VÂLCEA), cu sediul în Râmnicu Vâlcea, str. General Praporgescu nr. 14, judeţul Vâlcea, ca nefondată.” – se mai menţionează în decizia CNSC.
DNA caută contractele Confortului la Falcă, primarul Aradului
Firma Confort se află în această perioadă în centrul unui scandal naţional. Procurorii anticorupţie au ridicat, în ultimele zile, o serie de documente de la Primăria Arad, condusă de finul lui Traian Băsescu, Gheorghe Falcă, şi de la Consiliul Judeţean Arad, Nicolae Ioţcu. Din informaţiile existente până acum reiese că este vorba despre o serie de contracte derulate de cele două instituţii cu fonduri europene, o parte dintr acestea fiind câştigate de firma Confort  a lui Georgică Cornu, supranumit „regele asfaltului din Banat”. Un adevărat scandal s-a iscat după ce Confort a participat cu documente false la o licitaţie de la Primăria Arad, dar municipalitatea nu au sesizat procurorii după ce au descoperit ilegalităţile. Surse bine informate, au declarat în exclusivitate pentru PRESSalert.ro, că la structura centrală a DNA au fost audiate, în urmă cu două zile, zece persoane care au avut legătură cu aprobarea acestor proiecte europene derulate de instituţiile din Arad. DNA a precizat că nu este vorba de percheziţii, ci de ridicarea de documente de la cele două instituţii „într-un dosar penal aflat în faza actelor premergătoare. În respectivul dosar nicio persoană nu are calitatea de învinuit”.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Arad, Corina Drăghici, ancheta se referă la dosarul în care Primăria Timişoara a semnalat că a fost falsificată semnătura primarului Gheorghe Ciuhandu şi a altor funcţinari ai Primăriei Timişoara pe documente prezentate de Confort Construct, patronată de unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din Banat, Georgică Cornu, la o licitaţie organizată în Arad.
Omul de afaceri Georgică Cornu susţine că dosarele ridicate de la Primăria Arad vizează lucrări în derulare, dar că acest lucru nu înseamnă că sunt probleme, el precizând că firma sa nu este „o firmă de partid” şi că nu vrea să intre în scandaluri. „S-au solicitat nişte dosare pentru lucrări în derulare, dar asta nu înseamnă că sunt probleme. Nu suntem firmă de partid, ne facem treaba aşa cum trebuie”, a afirmat Cornu, citat de Mediafax.
Cornu: „Totul este legat de campania electorală”
Întrebat despre câte contracte este vorba, Georgică Cornu a spus că nu poate da un număr exact, dar că sunt „destul de multe” şi că sunt contracte mari în derulare.

Patronul firmei Confort Construct a spus că, în opinia sa, situaţia actuală este legată de politică: „Totul este legat de campanie electorală, de oameni care acceptă sau nu anumite situaţii şi care reclamă anumite situaţii. Eu nu vreau să intru în nişte scandaluri. Este foarte bine că se verifică aceste contracte. La ora actuală, politica românească este un mare dezastru. Executăm lucrările şi când este vorba despre plată nu se mai plăteşte. Ce vină avem noi, oamenii de afaceri? Sunt firme care intră în insolvenţă una după alta! A ajuns ca insolvenţa să fie o afacere, în timp ce firmele care lucrează serios suferă pentru că nu se plătesc obligaţiile, nu se plătesc contractele”.

Asociatul „regelui” asfaltului din Banat, condamnat la închisoare 
 Interesant este faptul că documentele din cadrul licitaţiei de la Râmnicu Vâlcea, privitoare la construcţia Pasajului suprateran pe Bulevardul Tudor Vladimirescu sunt semnate de omul de afaceri Lucian Caraiman, asociatul lui Georgică Cornu din SC Confort SA. Caraiman a fost condamnat în dosarul „Electrica II”, la cinci ani de închisoare. În acelaşi dosar a mai fost condamnat şi fostul şef al Electrica Banat, Livius Milea, dar şi alţi directori din cadrul companiei, condamnaţi deja de două instanţe în dosarul „Electrica I”. 
A fost inclus în Topul milionarilor din Forbes în 2010, cu o avere de aproximativ 24 de milioane de euro şi este asociat al firmei Confort, alături de „regele” asfaltului, Georgică Cornu. Este vorba de omul de afaceri Lucian Caraiman, condamnat la cinci ani de închisoare în dosarul „Electrica II”. În acelaşi dosar au mai fost condamnaţi şi foştii directori ai Electrica Banat, Ioan Livius Milea, Gheorghe Erimescu şi Sorin Boc. Sentinţa emisă de Tribunalul Timiş nu este însă definitivă, fiind atacată deja cu apel, la Curtea de Apel Timişoara. 
Potrivit www.adevarul.ro dosarul „Electrica II” este, practic, o continuare a dosarului „Electrica Banat”, în care foştii directori ai Electrica Banat au fost condamnaţi deja de Tribunal şi Curtea de Apel, urmând să se mai judece doar recursul, la Curtea Supremă. În dosarul „Electrica II”, foştii directori sunt acuzaţi că i-au atribuit firmei deţinute de Caraiman şi Cornu o lucrare pentru care au primit foloase necuvenite. 
Case renovate din şpăgi
Concret, rechizitoriul de trimitere în judecată a foştilor directori Electrica şi a lui Lucian Caraiman arată că „în schimbul mitei (n.a. primite de foştii directori), filiala Electrica Banat a încredinţat în mod nelegal către S.C. Confort S.A. contracte de execuţie a unor lucrări de reparaţii la căminul de nefamilişti al S.C. Electrica SA în valoare de aproximativ 700.000 RON şi a plătit către această societate preţul unor lucrări neefectuate sau supraevaluate”. 
Conform aceleiaşi surse, procurorii au arătat că foştii directori ai Electrica au primit de la Lucian Caraiman, în schimbul contractului fraudulos, materiale de construcţii şi renovări ale locuinţelor. Spre exemplu, fostul director general al Electrica Banat, Ioan Livius Milea, a primit materiale de construcţii pentru vila din Sânandrei. Gheorghe Erimescu a primit termopane pentru apartamentul fiului, iar Sorin Boc şi-a renovat casa din Liebling cu materiale primite ca şpagă.
Prin sentinţa emisă de Tribunalul Timiş, judecătorii au dispus confiscarea unor sume echivalente cu bunurile primite mită. De asemenea instanţa a dispus cheltuieli de judecată de 12.000 de lei pentru fiecare inculpat. Lucian Caraiman nu a putut fi contactat până la închiderea ediţiei.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.