Arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil este interzisă

0
90

• APIA îi avertizează pe agricultorii vâlceni:

Arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil este interzisă

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura – Centrul Judetean Valcea, reaminteste fermierilor care solicita sprijin financiar din fonduri europene si nationale, ca trebuie respectate Bunele conditii agricole si de mediu (GAEC) 5 si 8, prin care nu este permisa arderea miristilor si a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum si a vegetatiei pajistilor permanente.

Directorul executiv, Adrian Pintea, a declarat în acest sens: „Referitor la GAEC 5 precizam ca nu este permisa arderea miristilor si a resturilor vegetale pe terenul arabil, iar obiectivul acestei conditii este mentinerea materiei organice in sol prin aplicarea masurilor de gestionare minima a miristilor. Agricultorul care utilizeaza teren arabil (inclusiv pajisti temporare) nu trebuie sa arda miristile si/sau resturile vegetale rezultate dupa recoltarea culturilor (paie de cereale paioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapita s.a.), inclusiv miristile sau iarba ramasa dupa cosirea pajistilor temporare. Referitor la GAEC 8 precizam ca nu este permisa arderea vegetatiei pajistilor permanente, iar obiectivul acestei conditii este mentinerea unui nivel minim de intretinere a solului prin protejarea pajistilor permanente. Agricultorul care utilizeaza pajisti permanente nu trebuie sa arda vegetatia, inclusiv iarba ramasa dupa cositul pajistilor.”

APIA, a semnat un protocol de colaborare cu Garda Nationala de Mediu si Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, care are ca scop aplicarea prevederilor legislatiei europene si nationale privind respectarea de catre fermierii care solicita sprijin financiar din fonduri europene si nationale, a bunelor conditii agricole si de mediu referitoare la arderea miristilor si a resturilor vegetale pe terenul arabil si la arderea pajistilor permanente, protejarea mediului impotriva poluarii si prevenirea incendiilor.
Pentru aceasta, APIA pune la dispozitia utilizatorilor desemnati de GNM si IGSU, de la nivel central si judetean, dreptul accesarii aplicatiei LPISWEB, si asigura instruirea acestora, pentru ca sa poata marca zona unde a avut loc arderea.

In situatia in care exista sesizari, echipele de control ale APIA – Centrul Judetean Valcea se deplaseaza in teren si intocmesc rapoarte preliminare de control privind respectarea/nerespectarea GAEC 5 si/sau GAEC 8, conform procedurii de control pe teren aplicabila sesizarilor, cu datele de identificare ale fermierului verificat, parcela verificata, schita cu masuratorile executate, constatari rezultate in urma verificarilor si fotografii de la fata locului. Agricultorilor care nu respecta aceste conditii, li se vor aplica reduceri la suma totala de plata, conform modului de aplicare a reducerilor si excluderilor pentru nerespectarea GAEC.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.