• Firma lui Horaţiu Cercel are mari probleme financiare
Concefa, societatea care construieşte podul peste Olăneşti şi gara din Vâlcea, a cerut intrarea… în faliment
La mijlocul lunii februarie, a avut loc o importantă şedinţă a Consiliului de Administraţie de la societatea Concefa SA Sibiu (firma desemnată prin licitaţie să se ocupe de modernizarea principalei gări din Râmnicu Vâlcea), prilej cu care s-a decis introducerea cererii pentru deschiderea procedurii generale a insolvenţei (falimentului) cu intenţia de reorganizare a activităţii, în temeiul art. 32, alin 1 din Legea nr. 85/2006. De asemenea, SC Concefa SA va solicita instanţei desemnarea societăţii profesionale Casa de Insolvenţă Transilvania SPRL în calitate de administrator judiciar al SC Concefa SA, în temeiul art. 34 din Legea nr. 85/2006.
În fine, consiliul de administraţie l-a împuternicit pe directorul general Horaţiu Cercel pentru semnarea tuturor documentelor necesare deschiderii procedurii de insolvenţă. Toate aceste decizii surprinzătoare ale conducerii societăţii din Sibiu vin după numai trei zile după ce SC Concefa SA a semnat cu Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii contractul de execuţie a lucrărilor la staţia de cale ferată Râmnicu Vâlcea, o lucrare pentru care va încasa 20,83 milioane de lei (4,79 milioane de euro) fără TVA. Beneficiarul lucrării este Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA. Acest contract a reprezentat prima ştire prozitivă pentru SC Concefa SA din ultimele luni, perioadă în care preţul acţiunilor s-a prăbuşit pe bursă. În ultimul an, cotaţia titlurilor SC Concefa SA a scăzut de şapte ori (de la 0,14 lei la 0,02 lei).
În ultimele luni au apărut mai multe cereri ale unor creditori privind intrarea companiei în insolvenţă, care nu au fost judecate în instanţă. Cea mai recentă vine din partea SC Instalaţii Trust SA, care a depus la Tribunalul Sibiu o cerere privind intrarea în insolvenţă a SC Concefa SA pentru suma de 96.500 de lei. Cererea va fi judecată pe 28 februarie 2012. Acţionarul majoritar, Horaţiu Cercel, i-a vândut acţiunile tatălui său, care apoi a vândut 31% din acţiuni unei alte persoane fizice. Trebuie să mai spunem că SC Concefa SA a avut anul trecut pierderi de 35,7 milioane de lei, la o cifră de afaceri de 85 milioane de lei.
Din totalul pierderii, compania a înregistrat o pierdere din exploatare de 25,42 milioane de lei şi pierdere financiară de 10,34 milioane de lei. Pierderea din exploatare a fost generată de: cheltuieli ridicate cu amortizarea (peste 6 milioane de lei), concomitent cu efectele negative ale utilizării capacităţii de producţie în proporţie de 50%; pierderile înregistrate la lucrarea Silver Mountain: costuri peste estimări în cadrul contractului încheiat cu INR Management Real Estate privind execuţia proiectului Silver Montain, generate de lucrări de finisaje ce au necesitat materiale din import şi forţă de muncă având o calificare superioară (rezilierea contractului a generat costuri cu penalităţi în sumă de 4,85 milioane de lei); imposibilitatea execuţiei de lucrări în perioada de timp friguros, în condiţiile în care cheltuielile indirecte şi de administratie se menţin la acelaşi nivel, independent de volumul producţiei (pierderea financiară provine din cheltuielile cu dobânzile şi diferenţele din curs valutar aferente contractelor de credit şi leasing); trecerea pe costuri a tuturor pierderilor de la diverse proiecte imobiliare aflate în diverse faze de evoluţie şi nefinalizate. SC Concefa SA are în prezent o capitalizare bursieră de 12,3 milioane de lei.
(Petre Coman)