Vânzarea Oltchim la pachet cu Arpechim poate dăuna privatizării

0
80

Vânzarea Oltchim la pachet cu Arpechim poate dăuna privatizării

În atenţia FMI, Ministerului Economiei, Primului Ministru şi Preşedinţiei României: „Genialul” manager de la OLTCHIM, Constantin Roibu, caută soluţii disperate să întârzie cât mai mult data privatizării combinatului. Căpuşele ştiu de ce!

Viitorul rafinăriei Arpechim este legat de evoluţia procesului de privatizare a companiei Oltchim, susţin reprezentanţii Ministerului Economiei. Aceştia discută cu OMV Petrom preluarea rafinăriei, în condiţiile în care compania petrolieră şi-a manifestat disponibilitatea pentru a facilita un transfer al acesteia către statul român.
 
„Restructurarea activităţii Arpechim avansează, inclusiv procesul de restructurare a angajaţilor, concomitent cu implementarea de măsuri în vederea utilizării în continuare a Arpechim ca depozit de active, în principal infrastructura logistică şi facilităţi auxiliare, în cadrul activităţii de Rafinare şi Marketing. În privinţa celorlalte active, vom continua pregătirile pentru închiderea permanentă, conform aprobării din martie 2011 a Consiliului de Supraveghere. În acelaşi timp, în cadrul discuţiilor cu MECMA, ne-am exprimat disponibilitatea de a facilita un potenţial transfer al rafinăriei”, au declarat reprezentanţi ai OMV Petrom, citaţi de Agerpres.

La rândul lor, reprezentanţii Ministerului Economiei susţin că analizează oportunitatea preluării de către stat a instalaţiilor şi echipamentelor aferente rafinăriei Arpechim: „Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri analizează oportunitatea preluării de către stat a instalaţiilor şi echipamentelor aferente rafinăriei Arpechim, aflată acum în proprietatea OMV Petrom, cu respectarea cadrului legal existent şi, mai ales, în conformitate cu angajamentele pe care Guvernul român şi le-a asumat în faţa instituţiilor internaţionale – FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană. Viitorul rafinăriei este legat de evoluţia procesului de privatizare a companiei Oltchim S.A.”

O potenţială incercare de a privatiza Oltchim impreuna cu Arpechim, in cazul in care rafinaria va fi preluata de statul roman, poate dauna procesului, amanand finalizarea privatizarii mult peste termenii agreati cu FMI, au declarat pentru DailyBusiness.ro reprezentantii actionarului german al combinatului, PCC.

”Preluarea rafinariei Arpechim nu trebuie sa aiba loc inaintea privatizarii Oltchim. Noul proprietar al Oltchim ar trebui lasat sa decida singur asupra oportunitatii achizitionarii rafinariei Arpechim”, a declarat Wojciech Zaremba, reprezentantul PCC SE pentru Romania.

El a mentionat ca, dupa cunostiinta PCC SE,  in conformitate cu  ultimul „Memorandum Tehnic de Intelegere” , Fondul Monetar International (FMI) a cerut in mod explicit ca nici Oltchim si nici statul roman sa nu achizitioneze rafinaria Arpechim pana la finalizarea privatizarii Oltchim.

”Statul roman s-a angajat sa respecte aceste obiective, precum si sa finalizeze procesul de privatizare al Oltchim pana la sfarsitul lunii aprilie 2012″, a precizat Zaremba.



Zaremba a adaugat ca PCC SE continua sa isi sustina punctul de vedere cu privire la inoportunitatea achizitionarii rafinariei Arpechim, care este inchisa, neoperationala si generatoare de pierderi si pe care OMV Petrom a decis sa o inchida definitiv pe motiv de ineficienta.

”In cazul in care va fi achizitionata, rafinaria Arpechim va deveni o uriasa povara financiara pentru Oltchim, fapt ce va conduce la escaladarea datoriilor si a pierderilor de catre companie”, a atras atentia reprezentantul PCC.

Gheorghe Davidescu, prefectul judetului Arges, a declarat luni ca statul roman va prelua in scurt timp rafinaria Arpechim de langa Pitesti, discutiile purtate in acest sens cu OMV Petrom fiind in faza finala. 

”Statul roman va prelua Arpechim, discutiile sunt in faza finala cu OMV.

Cel mai tarziu in aprilie, Arpechim va functiona sub tutela statului roman”, a declarat prefectul, citat de Agerpres. 

Davidescu a mai spus ca, dupa preluare, urmatorul pas va fi privatizarea Arpechim la pachet cu Oltchim. Consiliul de Supraveghere al Petrom a decis, pe 24 martie 2011, inchiderea permanenta a rafinariei Arpechim, urmand sa acorde salariatilor care vor fi disponibilizati, pentru plati compensatorii si alte masuri de protectie sociala, circa 10 milioane de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.