Puţină lume ştie că, la Petrimanu, există cel mai ozonat aer din lume

0
89

• Ştefan Prală:

Puţină lume ştie că, la Petrimanu, există cel mai ozonat aer din lume

Democrat-liberalul Ştefan Prală, secretarul general adjunct al PD-L Vâlcea, continuă să fie omniprezent în zona de nord a judeţului nostru.

Vâlcea are un potenţial turistic incredibil

De curând, politicianul s-a aflat în mijlocul comunităţii din Horezu, cu ocazia sfinţirii unei troiţe. Tot zilele trecute, Ştefan Prală a avut numeroase dialoguri cu mai mulţi primari din colegiul uninominal pentru Senat Horezu-Brezoi, precum şi cu liderii locali PD-L, care i-au făcut cunoscute cele mai arzătoare problemele cu care se confruntă în această perioadă. „Am avut întâlniri, în paralel, cu vectorii de opinie din localităţi, care, în general, au manifestat cam aceleaşi preocupări ca şi primarii, legate de infrastructură, de crearea unor condiţii propice dezvoltării turismului. Ce-i drept, zona de nord a judeţului Vâlcea are un potenţial inimaginabil din acest punct de vedere şi trebuie valorificat. În perioada sărbătorilor, am fost invitat să particip la mai multe serbări. Nici de această dată nu m-am dus cu mâna goală. Am pregătit câteva mii de pachete pentru cei mici şi, sper eu, toată lumea a fost mulţumită”, a explicat democrat-liberalul. O altă acţiune reuşită în care s-a implicat reprezentantul PD-L a fost legată de desfăşurarea şcolilor de administraţie pentru tineri, una dintre acestea fiind, de altfel, găzduită de Ştefan Prală. Secretarul general adjunct al PD-L Vâlcea a făcut câteva aprecieri pozitive şi în ceea ce priveşte campaniile de ecologizare realizate cu sprijinul organizaţiei condusă de Alina Lupu.

Investiţiile trebuie prioritizate

„În toată ţara se ştie acum de şcoala de vară a PDL de la Cîineni, de acţiunile de ecologizare realizate în tot judeţul nostru. Acestea au fost modele pe care ştiu că le-au urmat aproape toţi colegii din ţară. Acţiuni reuşite am avut şi la Slătioara, Măldăreşti, Mateeşti, unde ne-am format o echipă foarte bună. Cred că este cea mai solidă pe care o avem în mediul rural”, a completat Ştefan Prală. El a adăugat că una dintre marile sale dorinţe ar fi ca administraţiile locale din zona de nord a Vâlcii să fie sprijinite de Consiliul Judeţean Vâlcea. „V-aş da ca exemplu situaţia de la Vaideeni. Primarul de acolo, Ivan Jinaru, n-a fost ajutat mai deloc să materializeze nişte proiecte care ar fi fost nu numai în avantajul comunităţii sale, ci al întregului judeţ. Dacă s-ar rezolva, în primă fază, problema drumurilor, s-ar crea condiţii extraordinare şi pentru dezvoltarea agroturismului. N-ar fi atât de greu pe cât se spune să punem în valoare potenţialul de care dispunem. Este suficient, pentru început, să dăm mai puţini bani pe pietruiri de drumuri, care ţin până la prima ploaie, şi să ne concentrăm resursele financiare asupra unor investiţii durabile şi care creează plus valoare. Trebuie, dacă vreţi, o prioritizare a investiţiilor. Vă mai dau un exemplu. Nordul Vâlcii dispune de o reţea hidrografică bună. În multe localităţi, se introduc reţele de apă, fără să se discute şi cu oamenii. Cei mai mulţi dintre ei au puţuri, deci nu duc lipsă de apă. Mai mult decât atât, după ce în localitatea lor se introduce reţeaua de aducţiune cu apă şi află că trebuie să plătească milioane de lei ca să se racordeze la sistem preferă să nu facă această cheltuială. Cam aşa e şi cu gazele. Sunt zone unde se pretează astfel de investiţii, însă sunt şi zone unde, deocamdată, altele sunt priorităţile. Cu drumurile, este altă poveste. Sunt necesare oriunde”, a mai spus democrat-liberalul.

Pârtia de schi de la Vidra deschide noi orizonturi pentru investiţiile în turism

„Noi, PDL-ul, am avut o iniţiativă, de unii lăudată, de alţii criticată, privind finanţarea proiectului de amenajare a pârtiei de schi de la Vidra. Din 1989 până acum, n-a mai fost niciun proiect de o asemenea anvergură. Sigur, meritul cel mai mare îl au specialiştii în domeniu, care au gândit acest proiect. După părerea mea, acest proiect reprezintă aportul foarte multor oameni, politici, apolitici, de-a lungul timpului. Cu ani în urmă, în calitate de consilier judeţean, am contribuit la acest important proiect de dezvoltare al potenţialului turistic din nordul judeţului Vâlcea, însă acesta rămânea o simplă planşă, multă vreme, dacă ministrul Elena Udrea n-ar fi depus eforturi ca ideea pârtiei de schi de la Vidra să fie materializată. Puteau să facă acest lucru miniştrii dinainte, dar n-au făcut-o. Tot ministrul Udrea a sprijinit şi proiectul privind amenajarea pârtiei de schi de la Perişani şi includerea acesteia în Programul „Schi în Carpaţi”. Sperăm să avem cât mai curând o pârtie de schi şi la Malaia. Prefectul Petre Ungureanu, vicepreşedintele CJV Romulus Bulacu, senatorul Dorel Jurcan şi alţi colegi, ca şi în cazul pârtiei de la Vidra, fac eforturi pentru transformarea zonei de nord a judeţului într-o perlă a turismului românesc. Primii paşi importanţi, cum spuneam, s-au făcut. De asemenea, am ferma convingere că nu va mai dura mult până când acest vis al nostru se va înfăptui. Deja există potenţiali investitori străini care privesc cu mult interes ceea ce se întâmplă la Vâlcea. Acum, repet, avem şi un ministru care se bate pentru noi şi care nu trebuie luat cu pietre”, a menţionat Ştefan Prală, lăsând să se înţeleagă că actuala conducere a CJV ar trebui să lase orgoliile deoparte şi să încerce o altfel de comunicare cu MDRT.

Vâlcea poate ajunge departe dacă politicienii se aşează la masa dialogului

„Dacă aş fi preşedinte al Consiliului Judeţean, nu m-aş duce cu curcanul la Bucureşti să promovez proiectele Vâlcii, dar aş duce studii de fezabilitate, proiecte tehnice foarte bune şi, evident, aş socializa mai mult cu cei din Guvern. În niciun caz nu m-aş duce cu sabia în mână. I-aş invita pe cei din ministere la Vâlcea, i-aş plimba, le-aş arăta zonele mirifice ale judeţului. I-aş duce la Voineasa, la Horezu, în zona Drăgăşani, la Nelu Stănescu şi ceilalţi producători de vinuri, unde ar putea degusta câteva dintre vinurile noastre renumite în plan mondial. Le-aş trezi interesul pentru potenţialul Staţiunii Viti-Vinicole. I-aş duce la Cheile Latoriţei, pe Transalpina, la Boia, la Ocnele Mari, Ocniţa, la salină, la Băile Govora, la Olăneşti, Căciulata, care sunt nişte izvoare de sănătate. Puţină lume ştie ce pătură de ozon avem la Petrimanu. Este cel mai curat aer din lume. Ozonul de la Petrimanu tratează afecţiuni care nu pot fi tratate altundeva în lume. Mă refer la acele leziuni pe creier, la problemele celor care au căzut pradă drogurilor. În urmă cu vreo 15 ani, eu am înfiinţat chiar şi o asociaţie de luptă împotriva consumului de droguri. Mulţi m-au luat în glumă la vremea aceea. Am propus înfiinţarea, în zona Petrimanu, a unui centru de detoxifiere sau de dezintoxicare. Aer ozonat avem, este şi izolare. Deci, condiţiile de acolo sunt ideale pentru aşa ceva. În lumea aceasta, sunt oameni care ar investi milioane de euro pentru o bază de recuperare, de tratament. S-ar crea sute de locuri de muncă; România şi-ar face o reclamă incredibilă: la Vâlcea, există cel mai curat aer din lume. Aparatura de specialitate o poţi muta oriunde pe glob, dar aerul nu. Oamenii s-ar putea trata acolo împotriva stresului, a oboselii, dar nu numai. Nu exploatăm suficient apa geotermală de la Călimăneşti, unde se poate amenaja un centru SPA unic în Europa. La Vidra, avem un lac pe care, la fel, nu-l valorificăm. Putem valorifica tot acest potenţial despre care am vorbit dacă întreaga clasă politică lasă deoparte disputele şi se aşează la masa dialogului, în interesul românilor. Îmi doresc şi sper că va veni foarte curând şi acest moment”, a concluzionat Ştefan Prală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.