• În atenţia anumitor judecători vâlceni:
Tribunalul Bucureşti: Sentinţa penală de condamnare la 8 ani de închisoare a infractorului Nicolae Minea rămâne valabilă
Nicu Trandafir
Tribunalul Bucureşti a hotărât în data de 3 noiembrie 2011: Sentinţa penală nr. 540 din 28 octombrie 2008 pronunţată de Judecătoria Suceava, prin care Nicolae Minea a fost condamnat la o pedeapsă de 8 ani de închisoare rămâne valabilă. Judecătoarele de la Tribunalul Bucureşti care au judecat dosarul nr. 63/314/2005 (8386/2005) – infracţiuni de corupţie la Legea nr. 78/2000, în care este cercetat vâlceanul Nicolae Minea, fostul acţionar de la Hotelul Alutus din Râmnicu Vâlcea, au dat dovadă de profesionalism, independenţă şi maximă onestitate. Cunoscând activitatea infracţională a lui Nicolae Minea, cel care a reuşit trista performanţă pentru statul român de a nu plăti zeci de miliarde de lei – taxe şi impozite care reieşeau din activităţile sale economice, noi nu am dorit decât să se facă dreptate în acest caz atât de flagrant de încălcare a legii pe parcursul mai multor ani. În caz contrar, s-ar fi creat un precedent şi ar fi apărut, precum ciupercile după ploaie, mii de astfel de şmecheraşi, care să ia în derâdere legile fiscale şi să dea ţepe de sute de miliarde de lei statului român. Tocmai de aceea am monitorizat îndeaproape acest caz şi am transmis informări exacte Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la stadiul procesului lui Nicolae Minea.
Ce spune Sentinţa Penală
Menţionăm că prin Sentinţa penală nr. 540 din 28 octombrie 2008 pronunţată de Judecătoria Suceava, Nicolae Minea a fost condamnat la o pedeapsă de 8 ani de închisoare, iar Marin Petru Coveianu a fost trimis să execute o pedeapsă de 6 ani de detenţie. Numai că cei doi au reuşit să scape de închisoare pentru că au formulat recurs la aceste sentinţe.
Iată ce au descoperit procurorii şi magistraţii de la Suceava care au judecat acest caz…. Astfel, s-a constatat că Nicolae Minea a înstrăinat, în calitate de acţionar majoritar şi de preşedinte al CA al SC Alutus SA Râmnicu Vâlcea, cu intenţie şi în baza unei rezoluţii infracţionale unice, la o valoare vădit diminuată faţă de valoarea lor contabilă reactualizată şi faţă de valoarea lor comercială reală, trei terenuri din 12 aparţinând domeniului public al statului de interes local şi aflate în folosinţa societăţii (cele aferente Complexului Hotel Alutus, Complexului Motel Capela şi Complexului Comanca Olăneşti), precum şi că l-a determinat, calitate de acţionar majoritar pe Petru Coveianu, preşedinte al Consiliului de Administraţie, să le înstrăineze pe toate celelalte 8 terenuri din 12, în scopul obţinerii de foloase injuste atât pentru sine cât şi pentru celelalte societăţi comerciale. În schimb, Marin Petru Coveianu a acceptat rezoluţia infracţională luată de Nicolae Minea şi a dispus înstrăinarea cu intenţie, în mod repetat, la o valoare vădit diminuată faţă de valoarea lor contabilă reactualizată şi faţă de valoarea lor comercială reală, a celorlalte 8 terenuri aparţinând domeniului public al statului de interes local şi aflate în folosinţa SC Alutus SA, în scopul obţinerii de foloase injuste pentru sine cât şi pentru firmele conduse şi coordonate de Nicolae Minea.