• Senatorul Emilian Frâncu aduce acuzaţii grave:
„La Primăria Râmnicului este o caracatiţă şi cer DNA-ului să facă un control sever”
Săptămâna trecută, Consiliul Local al municipiului Râmnicu Vâlcea a avut în dezbatere propunerea primarului Romeo Rădulescu de inventariere în domeniul public a 16 locuri de joacă şi terenuri de sport, a căror valoare de inventar va fi stabilită în urma unui raport de evaluare. În urma auditului financiar la Primăria Râmnicului efectuat de către Camera de Conturi Vâlcea, s-a constatat că pentru o parte din locurile de joacă şi terenurile de sport nu au fost puse la dispoziţie documente din care să rezulte autorizarea executării acestora, sursele de finanţare utilizate pentru execuţia lor sau alte elemente de identificare, deşi acestea sunt realizate pe domeniul public al municipiului.
Legat de acest aspect, senatorul Emilian Frâncu, preşedintele PNL Râmnicu Vâlcea, a declarat joi, 1 septembrie, în cadrul unei conferinţe de presă: „Spre şansa mea, am participat la ultima şedinţă a consiliului municipal şi mi-am dat seama de o grozăvie care se petrece acolo – lucru nemaiîntâlnit, nemaipomenit. Cer DNA-ului să se autosesizeze, să vină şi să facă un control sever şi profesionist, atât la Primăria Râmnicului, dar şi la aşa zisele firme donatoare a locurilor de joacă din municipiul Râmnicu Vâlcea. Şi mă bazez când spun acest lucru nu pe faptul că aş gândi că domnul primar Romeo Rădulescu ar fi un infractor. Departe de mine gândul acesta…. Va hotărî probabil DNA-ul, dacă se autosesizează. Probabil că un director de la primărie a fost neglijent, probabil că se va găsi un responsabil care să poată răspundă la următoarele întrebări: cum este posibil ca în inventarul bunurilor primăriei să nu existe 14 locuri de joacă care ele, fizic, există; cum se poate să nu existe acte de donaţie, pe care domnul primar nu a putut să le pună la dispoziţia consilierilor??? Nu se poate ca un consiliu municipal, de nivelul celui de la Râmnicu Vâlcea, să fie îmbrobodit chiar aşa de simplu….
Şi acum vă aduc argumentele că tot acest caz ţine de DNA. Curtea de Conturi, o structură independentă a statului român, spune că nu există aici autorizaţie de construire. Nu se poate face nimic în spaţiul public decât dacă există autorizaţie de construire emisă de Primăria Râmnicului, cu toate avizele aferente. Nu există nici măcar aviz al Inspectoratului în Construcţii, care face să fie penal orice «loc de joacă donat». În contabilitatea firmei donatoare trebuie să exite ceva, ori nu există, sau există, dar asta va verifica DNA-ul dacă a fost înscris atunci sau a fost înscris post-factum. Trebuie să aibă o valoare contabilă, trebuie să existe în contabilitate această donaţie. Vă aduceţi aminte, Clubul Rotary a făcut şi el astfel de acte de donaţie municipiului Râmnicu Vâlcea, chiar locuri de joacă, dar a făcut în mod legal, a anunţat presa, a cerut autorizaţie de construire şi abia după aceea şi-au permis să ofere o bucurie copiilor din zona respectivă. Mai grav, lipseşte orice act de donaţie la Primăria Râmnicului. O spune Curtea de Conturi că nu există nici un act la primărie că s-ar fi donat ceva, cândva. Din punctul meu de vedere, a nu avea aceste documente în registrul de donaţii de la primărie este un lucru extrem de grav.
Aş vrea să vă mai spun un lucru care, din punctul nostru de vedere, este ieşit puţin în afara oricărei norme de bun simţ. La şedinţa consiliului municipal, chiar domnul primar a spus că sunt donaţii făcute de constructori, de cei care au câştigat licitaţiile de construcţie. Păi nu ne duce cu gândul că este o structură mafiotă în primarie? Eu nu spun că domnul primar. Poate vreun director acolo simplu, sau poate portarul se ocupă cu aşa ceva. Acolo este o caracatiţă care, iată, face să condiţioneze probabil câştigarea unei licitaţii de amplasarea unui loc de joacă. Altfel pentru mine este ciudat că toţi cei 14 constructori diferiţi să se gândească că aşa trebuie să mulţumească primăriei prin amplasarea unui loc de joacă.
Îmi aduc aminte, de încă o declaraţie a domnului primar, cum că Zilele Imnului nu au costat nimic municipalitatea. Minciună! În primul rând că a costat aproape 10.000 de euro instalarea scenei şi a tribunelor. Acei bani dacă se încasau pe închirieri şi nu pe sponsorizări, puteau să fie banii folosiţi în interesul publicului. Puteau să fie folosiţi cum dorea domnul primar, dar numai după aprobarea consiliului municipal. Acele contracte de sponsorizare au fost de fapt un fel de şantaj la adresa celor care îşi închiriau o tarabă. Am văzut că această acţiune este foarte rentabilă pentru executivul primăriei şi de aceea se repetă din săptămână în săptămână. Avem parte de tot felul de show-uri. Foarte bine. Eu sunt bucuros că un tânăr primar îi place să danseze, să joace şi să cânte. Dar, mie mi-ar plăcea ca într-o perioadă în care cu toţii suferim, în care cu toţii avem probleme, să nu exagerăm cu astfel de spectacole. Cu acei bani daţi pe aceste spectacole, primăria putea să-şi concentreze forţele şi să facă mai repede nişte lucrări. Vă aduceţi aminte că domnul primar a spus că va realiza 800 de locuri de muncă. Eu nu am văzut nici unul până acum. Ba, mai mult, am văzut mii de locuri de muncă care au dispărut.
L-am auzit pe domnul primar spunând că va face în aşa fel încât Calea lui Traian, care ne-a costat vreo 200 de miliarde de lei vechi, va fi o lucrare solidă. Însă, iată, că numai după câteva luni, a trebuit să se consolideze canalizarea, reţeaua de apă, să se schimbe conductele şi s-a spus că nu va deranja cu nimic circulaţia. Numai că eu sunt nevoit să fac tot felul de slalomuri pe Calea lui Traian.
Dar ce este mai grav e altceva…. Nu v-aţi săturat de borduriadă, nu v-aţi săturat de schimbarea pavelelor? Păi ce face domn primar acum? Schimbă nişte stâlpişori, numai că pentru asta radem pavelele proaspăt puse, iar după aceasta mai facem o operaţie: tăierea vechilor stâlpi şi distrugerea pavelelor în zona aceea. Deci, practic o luăm de la capăt cu paveliada.
Vreau să vă mai spun că domnul Romeo Rădulescu transformă în circ şedinţele de consiliu municipal. Vine domnul Edi Vârlan şi laudă decizia primăriei de a acorda indemnizaţiile de hrană poliţiştilor locali, dar după acea vine primarul şi spune că «gata, ţi-ai făcut numărul. Televiziunile te-au înregistrat. Acum las-o mai moale». Păi dacă tu transformi în circ o astfel de şedinţă solemnă – unde oamenii din Râmnic trebuie să afle ce probleme mai există, ce discută consilierii – e tragic!” (Petre Coman)