Încă o lovitură primită de Nicolae Minea – Fiscul i-a scos la vânzare Complexul Comanca

0
94

• Licitaţie de 340.000 de euro

Încă o lovitură primită de Nicolae Minea – Fiscul i-a scos la vânzare Complexul Comanca

Nicu Trandafir

După ce a pierdut în mod corect şi legal Hotelul Alutus din Râmnicu Vâlcea, controversatul afacerist penal Nicolae Minea este pe cale să mai scape printre degete o proprietate care a aparţinut cândva societăţii Alutus SA, dar care a fost transferată de şase ani pe numele… unei persoane fizice. Este vorba de Complexul Comanca din Băile Olăneşti…. Şi în acest caz, Nicolae Minea a aplicat aceiaşi „metodă” a vânzării repetate a imobilelor pentru ca statul şi justiţia să le piardă urma. Astfel că acum, Complexul Comanca a ajuns pe mâna unui acolit al lui Nicolae Minea – Gheorghe Sergiu Pană (32 de ani) -, fost angajat la SC Alutus SA.

În prezent, Compexul Comanca a ajuns o ruină, nu s-au mai făcut nici un fel de investiţii de modernizare, iar datoriile către bugetul de stat au crescut de la an la an. De aceea, Administraţia Finanţelor Publice a Municipiului Râmnicu Vâlcea, din cadrul DGFP Vâlcea va organiza luni, 26 septembrie 2011, prima licitaţie publică pentru vânzarea ansamblului de bunuri imobile sechestrate aparţinând debitorului Gheorghe Sergiu Pană, cu domiciliul în… localitatea Ocnele Mari. Astfel, se va vinde ansamblul de bunuri situat în localitatea Băile Olăneşti, format din: teren intravilan curţi construcţii, în suprafaţă de 13.320 mp; restaurant, în suprafaţă desfăşurată de 465,75 mp; cabană, în suprafaţă desfăşurată de 251,27mp; Cabana Comanca, în suprafaţă utilă de 201,76 mp, an construcţie 1986; Cabana Căprioara, în suprafaţă desfăşurată de 331 mp, an construcţie 1984; 20 de căsuţe din lemn tip Camping, cu o suprafaţă desfăşurată de 9 mp fiecare, an construcţie 1985; gheţărie, în suprafaţă desfăşurată de 57 mp, an construcţie 1981; punct termic, în suprafaţă desfăşurată de 76,14 mp. Trebuie să spunem că preţul total de pornire a licitaţiei va fi de 1,44 milioane de lei (340.000 de euro). Precizăm că asupra ansamblului de bunuri imobile sunt înscrise litigii şi diverse notări la cererea terţilor, conform extrasului Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.

Gheorghe Pană a „cumpărat” de la Minea Complexul Comanca cu suma de 250.000 lei

În urmă cu doi ani, Complexul turistic Comanca a mai fost scos la vânzare prin licitaţie publică de către Finanţele Publice Vâlcea. Demersul autorităţilor vâlcene a fost considerat necesar pentru recuperarea unei datorii de aproximativ 37.000 de lei pe care proprietarul o are către bugetul de stat. Valoarea totală a întregului complex se ridică la 5,2 milioane lei (1,2 milioane euro). Proprietarul a cumpărat complexul în 2005 pentru suma de 250.000 de lei.
Actualul proprietar al Complexului turistic Comanca din Băile Olăneşti, Sergiu Gheorghe Pană, a reuşit să pună mâna pe această perlă a staţiunii vâlcene în 2005. Pe vremea aceea, Pană era angajat al SC Alutus SA, unde acţionar era controversatul om de afaceri Nicolae Minea care se află în conflict cu conducerea Fiscului vâlcean de mai mulţi ani. Acesta a fost şi el proprietar la complexului în 1990, prin firma Batroscom care a preluat popasul de la fostul ONT. Minea a vândut micul sat de vacanţă din Olăneşti unei firme din Drăgăşani, care ulterior l-a revândut pentru 250.000 de lei lui Sergiu Pană, salariat la Alustus SA. Finanţele Publice Vâlcea au anunţat încă din 2009 că vor scoate la vânzare prin licitaţie publică toate clădirile şi terenurile care compun complexul turistic a cărui valoare a fost stabilită de către o comisie de specialitate la 1.236.440 euro, echivalentul a 5,1 milioane de lei. Datoriile pe care patronul firmei le are către bugetul de stat se ridicau la aceea dată la aproximativ 37 de mii lei. Deşi a primit decizia de impunere din 2008, iar suma restantă la buget nu era aşa de mare, proprietarul, din motive necunoscute, nu şi-a plătit datoria, astfel că Finanţele Publice au fost nevoite să îl execute silit.

Numai terenul de la Complexul Comanca a fost evaluat în 2009 la suma de 2,4 milioane lei

Iată însă care erau preţurile solicitate în urmă cu doi ani de Finanţele Publice pe imobilele care aparţin Complexului Comanca. Bunurile scoase la licitaţie reprezentau o clădire în suprafaţă de 580,68 mp, compusă dintr-un restaurant (parter plus subsol) şi construită din fundaţie, structură beton şi tocărie lemn (preţ de evaluare/de pornire al licitaţiei 969.500 lei), o clădire în suprafaţă de 251,24 mp compusă din cabană P+E şi construită din fundaţie beton şi tocărie lemn, (500.000 lei), o clădire în suprafaţă de 231 mp compusă din cabana Comanca P+1 (471.900 lei), o clădire în suprafaţă de 330,96 mp compusă din cabana Căprioara P+2 (736.250 lei), gheţărie, în suprafaţă desfăşurată de 56,98 mp (3.100 lei), punct termic, în suprafaţă desfăşurată de 76,14 mp (11.300 lei), teren intravilan, curţi – construcţii în suprafaţă de 13.320 mp (2.400.000 lei) şi 20 căsuţe din lemn tip Camping în suprafaţă de opt mp evaluate la 86.000 lei. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Generale a Finanţelor Vâlcea, bunurile scoase la licitaţie nu sunt grevate de sarcini şi nu conţin TVA. În analiza pieţei au fost investigate aspecte legate de situaţia economică socială şi dezvoltarea urbanistică a zonei, trendul ultimilor ani, cererea şi oferta pentru tipul de proprietate delimitat. Potrivit autorităţilor, Complexul turistic Comanca se încadrează în segmentul de piaţă al proprietăţilor imobiliare comerciale din mediul urban, piaţă a cărei localizare este staţiunea Băile Olăneşti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.