• Senatorul liberal este coautor la propunerea legislativă privind managementul privat al întreprinderilor publice
Emilian Frâncu vrea să elimine consiliile de administraţie din societăţile de stat
La conferinţa de presă de săptămâna trecută, senatorul liberal Emilian Frâncu a vorbit despre propunerea legislativă privind managementul privat al întreprinderilor publice (printre care şi SC Oltchim SA), aflată în dezbatere la Senat. Alături de alţi parlamentari, Emilian Frâncu este unul dintre iniţiatorii acestei propuneri legislative. „Noi am venit să atenuăm efectele perverse ale unui act al Ministerului Economiei, care a demarat un proces de trecere a conducerii unor structuri, de la zona directoratului, la zona managementului privat. În primul rând, în propunerea noastră dispar consiliile de administraţie. Mii şi mii de membri ai consiliilor de administraţie, de fapt şoferii şi secretarele unor diriguitori politici ajung acolo. Habar nu au cu ce se mănâncă problemele unei întreprinderi. Deci toată această armată de membri în consiliile de administraţie dispare. Mă despart complet de opinia domnului Constantin Rotaru, cum că ne vindem ţara. Nu ne vindem ţara, ne-am vândut-o până acum pe nimic. Dar legea pe care am propus-o noi vine să corectze două lucruri: în primul rând să nu se acorde managerului, care are libertate totală, din profitul întreprinderii decât o valoare cuprinsă între 0 şi 1,5% şi nu până la 5%, cum prevede actul normativ al Ministerului Economiei. În al doilea rând, vine să aşeze criterii foarte clare de performanţă care să stea la baza activităţii de management”, a declarat senatorul Emilian Frâncu.
Iată ce se spune printre altele în expunerea de motive la propunerea legislativă privind managementul privat al întreprinderilor publice, semnată şi de Emilian Frâncu: „Pentru o activitate economică eficientă, sigur este necesar ca administrarea unei companii de stat să beneficieze de libertate de decizie şi să nu fie obligată să ceară acordul autorităţii publice tutelare de a face investiţii, plăţi sau de a lua diverse măsuri pentru eficientizarea activităţii, ori de câte ori situaţia o cere. Scopul principal al unei administrări eficiente este reprezentat de libertatea care se dă managementului unei companii de a lucra în spirit economic, ori acest lucru nu poate fi aplicat decît printr-un management privat profesionist. Conform dreptului comunitar, autorităţile publice sunt libere să exercite o activitate economică sau să încredinţeze această activitate unor terţe părţi, de exemplu unor entităţi private care să facă managementul unor entităţi publice care au în obiectul de activitate efectuarea de activităţi economice care au drept dcop principal efectuarea de servicii publice în mod direct sau indirect prin realizarea de resurse financiare în favoarea comunităţilor publice.
Managementul privat al societăţilor comerciale cu capital majoritar de stat constituie premisa asigurării coerenţei aplicării unor programede management performant şi a transparenţei realizării lor. În acelaşi timp, managementul privat contribuie implicit la întărirea sistemului de guvernare şi la dezvoltarea locală. De asemenea, managementul de dezvoltare economică sau de menţinere a unui grad de dezvoltare constant, de creare de locuri de muncă sau de menţinere a unei rate scăzute a şomajului, de creare de resurse bugetare constante şi sigure atât la bugetele locale cât şi la cel central. Managementul privat trebuie să se facă în acelaşi timp cu o schimbare a mentalităţii membrilor adunărilor general a acţionarilor sau asociaţilor în sensul în care aceştia trebuie să aiba expertiza şi libertatea de a lua decizii economice. Acest act normativ intenţionează să implementeze şi în România un mecanism contractual utilizat pe scară largă în statele cu o economie de piaţă dezvoltată. Pe scurt, prin acest act normativ managementul privat va permite autorităţiilor publice să asigure servicii moderne şi eficiente şi să furnizeze o plus-valoare pentru contribuabili”.
„Voi candida pentru Primăria Râmnicului!”
Tot săptămâna trecută, Emilian Frâncu, liderul PNL Râmnicu Vâlcea, a clarificat care este opţiunea sa personală, în cazul în care alegerile locale vor fi comasate cu cele parlamentare: „Voi candida pentru Primăria Râmnicului! Acest lucru nu este doar o opţiune personală ci şi o solicitare expresă a PNL central. Îmi doresc foarte mult ca Râmnicu Vâlcea să devină un oraş râvnit unde cetăţenii să trăiască bine, să se simtă protejaţi de autorităţi, să aibă locuri de muncă la dispoziţie bine plătite şi să ştie că participă împreună cu primarul ales la dezvoltarea oraşului. Sper ca viziunea mea despre dezvoltarea Râmnicului pentru următorii 20 de ani, completată de opiniile cetăţenilor rezultate în urma desfăşurării proiectului «Râmnicu Vâlcea – Casa Noastră» să atragă investitorii şi să punem în valoare potenţialul turistic, cultural economic şi uman al zonei.
Vreau să mai spun că, în următorii ani, nu doresc să candidez la preşedinţia PNL Vâlcea pentru că am sentimentul că în cele două mandate în care am fost preşedinte mi-am făcut datoria. Am rămas în politica militantă doar pentru că eu cred că pot să fac lucruri deosebite pentru vâlceni şi pentru că mi-am propus să formez, împreună cu cei din conducerea actuală a PNL, schimbul nostru de mâine, o generaţie capabilă să menţină la cel mai înalt nivel ideile liberale în Judeţul Vâlcea. Las altora uşoara misiune de a păstra măcar ce am realizat eu şi echipa mea. Îmi vine în minte doar faptul că am ridicat partidul de la 6% la 27 % obţinând la ultimele alegeri un număr de 35 de primari care au colorat pentru prima dată în istorie un judeţ din Oltenia în galben. Sunt fericit că am făcut ca PNL Vâlcea să fie o structură solidă, cu o organizaţie puternică şi respectată în judeţ şi în ţară. La toate alegerile sau acţiunile am fost printre primele cinci organizaţii liberale din România”.
(Petre Coman)