Începând cu 1 iunie,
Vâlcenii se pot bucura de cea mai modernă grădină zoologică din ţară
Lucrările de modernizare a grădinii zoologice din Rm. Vâlcea au început în luna septembrie 2010, iar pe 1 iunie va avea loc inaugurarea unei noi grădini de nerecunoscut, una total schimbată. Faţă de vechea grădină modernizarea s-a făcut în proporţie de peste 80%.
Vizitatorii, mari şi mai ales cei mici, vor putea să vadă de acum încolo „obiective” noi. Va fi un compartiment cu acvarii, cu o suprafaţă de 200 de metri pătraţi, care va găzdui peşti şi reptile. S-au modificat total volierele pentru părări, s-a amenajat un modern loc de joacă pentru copii, va fi dat în folosinţă şi un centru unde profesorii pot să-şi desfăşoare orele de biologie în aer liber, iar subiectele vii sunt în imediata apropiere.
Noua grădină zoologică, pentru că putem deja să spunem că este una total diferită în comparaţie cu cea veche, dispune de doi medici veterinari, un cabinet medical bine dotat şi de 14 îngrijitori, unii dintre ei cu o vechime de 20 de ani în domeniu, bine pregătiţi şi, mai ales, iubitori de necuvântătoare.
Proiectul de modernizare a fost finanţat în proporţie de 75% de către Ministerul Mediului şi 25% de Primăria Râmnicului. Asigurări că totul decurge conform graficului de execuţie ne-a dat şi Rozin Ceauşescu, directorul Pieţe-Prest, în subordinea căreia se află grădina zoologică, şi Ionuţ Ciobanu, administratorul grădinii.
După aprecierea lor, peste 98% din proiect este executat deja. S-au achiziţionat animale noi – canguri, porci mistreţi, o vulpe argintie, un caiman şi păsări exotice în valoare de 70 de mii de lei. În plus de acestea, trebuie să mai sossescă pentru data de 1 iunie un piton birmanez, o pereche de boa constrictor, tarantule şi scorpioni. După anumite calcule, hrana pentru animalele din grădină se ridică la valoarea de 30 de mii de lei pe lună.
„Vinovat” de modernizarea grădinii zoologice vâlcene este răspunzătoare societatea Ralunic srl, din partea căreia Nicole Răducă ne-a făcut câteva precizări în legătură cu execuţia acestui amplu proiect în beneficiul şi spre delectarea celor care trec pragul Zoo.
– Proiectul se ridică, undeva, la 34 de miliarde de lei fără TVA. Această grădină este compusă din vreo 36 de obiective, care au fost demolate şi reconstruite de la zero. E un proiect care face parte dintr-un program naţional de modernizare a grădinilor zoologice. Din fericire pentru municipiul Râmnicu Vâlcea, prin implicarea primarului Romeo Rădulescu şi a conducerii Primăriei, s-a obţinut finanţarea proiectului în decembrie 2010. Trebuie remarcat faptul că nu toate judeţele se vor putea bucura de astfel de modernizări ale parcurilor zoo. Noi constructorii, am făcut tot posibilul să împingem limitele ca să respectăm termenul de finalizare a lucrărilor, iar la 1 iunie să aibă loc inaugurarea, practic, un cadou pentru copii de ziua lor. Am înţeles că s-a estimat că vor vizita grădina în jur de 3.000 de copii. Eu zic că acum au ce să vadă. Faţă de alte grădini zoo, pentru că am văzut mai multe asemenea grădini de referinţă din România, cred că suntem în acest moment pe primul loc pe ţară. Nu s-a făcut nici un rabat de la calitate, iar materialele au fost pe măsură.
Cu ce probleme de ordin tehnic v-aţi confruntat în timpul execuţiei proiectului ?
– Consider că totul s-a realizat într-un intervat de timp foarte scurt. Să nu uităm că am avut parte de o iarnă care a durat mai mult de 4 luni, cu temperaturi foarte scăzute, şi de minus 15 grade. Am îndurat condiţii extrem de vitrege şi am folosit tunuri de căldură. Dacă facem un calcul, în data de 12 martie aveam doar vreo 50% din lucrare executată, iar acum, în două luni, suntem practic la final conform proiectului.
Alte dificultăţi ?
Ştiam de la început ce fel de muncă o să întreprindem, ştiam că o să lucrăm şi cu animale, pe care va trebui să le mutăm dintr-o parte în alta. Am avut o colaborare foarte bună cu reprezentanţii Primăriei, care au fost tot timpul lângă noi şi ne-au sprijinit. E primul proiect de acest fel pe care l-am realizat, dar, sincer să vă spun, am încredere în potenţialul firmei noastre şi putem s-o luăm de la capăt în execuţia unui proiect similar oriunde în ţară. Ştim acum cu ce să începem, cum să abordăm fiecare situaţie ivită, soluţiile care se impun, iar ca rezultat final ar fi realizarea proiectelor la termene mult mai scurte. Trebuie să subliniez că în firma noastră sunt specialişti de înaltă calificare şi nu s-a întâmplat niciodată să depăşim vreun termen de execuţie.
Bucuria celor care vor trece pragul gădinii zoologice din Rm. Vâlcea va fi şi mai mare deoarece pe data de 1 iunie accesul va fi liber, iar în următoarele 10 zile copii vor avea acces gratuit.
Emanoil Popescu (www.criterii.ro)