Un liceean vâlcean poate câştiga 75.000 de dolari la un târg de ştiinţă din Los Angeles

0
74

Vâlcenii au talent:

Un liceean vâlcean poate câştiga 75.000 de dolari la un târg de ştiinţă din Los Angeles

• Ionuţ Alexandru Budişteanu, de 18 ani, elev în clasa a zecea la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân din Râmnicu Vâlcea. Ionuţ a participat la competiţie şi anul trecut, obţinând locul patru la secţiunea „computer science

Un sistem simplificat de recunoaştere facială şi o metodă de a controla populaţia de ţânţari prin metode biologice sunt proiectele a trei liceeni români pentu Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF), concurs care va avea loc săptămâna viitoare la Los Angeles.

Intel ISEF este cea mai mare competiţie ştiinţifică dedicată cercetătorilor tineri (care nu au intrat încă la facultate), România având pentru al treilea an consecutiv reprezentanţi în concurs.
Potrivit ziarului electronic www.gandul.info, unul dintre concurenţi este Ionuţ Alexandru Budişteanu, de 18 ani, elev în clasa a zecea la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân din Râmnicu Vâlcea. Ionuţ a participat la competiţie şi anul trecut, obţinând locul patru la secţiunea „computer science”.

În acest an, Ionuţ a pregătit un proiect mai ambiţios. „Este vorba de un limbaj de programare care încearcă să conţină cât mai multe paradigme ale inteligenţei artificiale. Limbajul de programare este un interpretor, în care se pot scrie mai multe coduri şi ajută, spre exemplu, la crearea unui soft de recunoaştere facială”, explică elevul.
Limbajul de programare realizat de Ionuţ are rolul de a face mai uşoară munca unui programator. De exemplu, dacă se lucrează manual pentru un soft de recunoaştere facială ar trebui să fie implementate circa 5.000-6.000 de linii de cod. Aplicaţia lui Ionuţ poate realiza o recunoaştere facială cu doar 50 de linii de cod.
„Acum un an am dorit doar să ofer nişte exemple. În noua versiune, se poate scrie practic orice. Aplicaţia din acest an conţine mai multe paradigme ale inteligenţei artificiale”, explică Ionuţ, care a lucrat la proiect aproximativ şapte luni de zile.

Elevul participă din clasa a cincea la concursuri de informatică, obţinând numeroase premii. Pasiunea pentru inteligenţă artificială a descoperit-o în urmă cu doi ani.

„Mi s-a părut foarte interesant faptul că teoria există din anii ’60, numai că pentru a învăţa o reţea neuronală MLP (multilayer perceptron – n.r.) este nevoie de un calculator destul de bun. Ideea e că acest domeniu a explodat practic în ultimii zece ani, deoarece computerele au evoluat”.

Ionuţ a refuzat deja o bursă oferită de Association for Computing Machinery, care îi dădea posibilitatea de a deveni din acest an student la Universitatea din San Francisco.

Elevul dintr-a zecea nu a vrut să renunţe la ultimele clase de liceu, însă. În prezent, el lucrează la trei proiecte, printre care unul bazat pe inteligenţă artificială şi un soft antivirus.
În cazul în care proiectul vâlceanului Ionuţ Budişteanu va fi apreciat de juriu, acesta poate câştiga până la 75.000 de dolari, cât este premiul cel mare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.