O fantomă bântuie prin Râmnic: Forumul Cultural
Adriana Muşat (www.criterii.ro)
Mai multe gazete vâlcene au publicat un comunicat în care se arată că o instituţie fantomă ar fi împlinit 10 ani de bântuire prin Rm. Vâlcea. Iată o mostră dintr-un comunicat Agerpres:
Mai multe personalităţi vâlcene au fost premiate marţi de Forumul Cultural al Râmnicului, cea mai mare instituţie de cultură din judeţ, cu ocazia aniversării a 10 ani de existenţă.
„Nu a fost deloc uşor să ne păstrăm identitatea în aceşti 10 ani. Cel mai greu a fost poate în 2007, când voci din cultura vâlceană şi nu numai s-au temut de o diluare în stilul cosmopolit al Uniunii Europene. A fost poate primul dialog al euroscepticilor cu cosmopoliţii, aşa a apărut echilibrul. Fără a ne pierde în tradiţionalism desuet, am reuşit să menţin Vâlcea ca pe o oază de cultură autentică. Suntem judeţul Pravilei de Govora, suntem judeţul primei Gramaticii Tipărite a lui Văcărescu, suntem judeţul unde s-a născut statul român, suntem judeţul care a dat un imn naţional. Suntem un judeţ cu o elită tânără, sunt trei Universităţi puternice aici la Râmnic. Aşadar schimbul între generaţii nu va prezenta sincope”, a declarat Alexandru Popescu Mihăeşti, rector fondator al Universităţii Constantin Brâncoveanu şi preşedinte al Forumului Cultural al Râmnicului.
La aniversarea celor 10 ani de activitate au mai rostit alocuţiuni, membrii fondatori ai Instituţiei, reprezentanţi ai altor Direcţii de Cultură, ai Arhiepiscopiei.
În realitate, acest Forum nu există, sau există fantomatic, fiind un fel de cimitir al elefanţilor culturii. Nu are deschidere către tineret, nu are o concepţie managerială şi doar toacă mici sume de pomană. „Enciclopedia Vâlcii” este, într-adevăr, o lucrare importantă, numai că ea nu are nicio legătură cu Forumul, ori are una formală, cel care a editat-o fiind prof. dr. Ion Soare. Forumul respectiv are o revistă lucioasă şi colorată ca o sorcovă pe care nu o citeşte nimeni, iar vocea membrilor lui nu se aude în zonă, fiindcă periodic îi loveşte damblaua laşităţii şi oportunismului.
Altceva nu ar mai fi de zis.