Preşedintele CJ Vâlcea, Ion Cîlea, permanetizează dialogul cu cetăţenii

0
90

Preşedintele CJ Vâlcea, Ion Cîlea, permanetizează dialogul cu cetăţenii

După întâlnirea de vinerea trecută organizată în municipiul Drăgăşani la care au participat fermieri din zona de sud a judeţului, duminică, 27 martie a.c. a continuat seria dialogurilor cetăţeneşti în comunele Nicolae Bălcescu şi Lăcusteni. Temele asupra cărora a stăruit preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, ION CÎLEA, au fost legate de problemele actuale cu care se confruntă agricultura, prioritate acordându-se unor aspecte imediate de organizare a activităţilor agricole şi de promovare curajoasă a noi culturi şi tehnologii.

În ordinea acestor priorităţi s-au aflat alegerea unor forme de asociere a producătorilor agricoli pentru constituirea unor exploataţii viabile şi eficiente, înfiinţarea de plantaţii pomicole intensive, extinderea culturilor protejate şi forţate în noile sisteme de solarii multitunel, cu folie de mare rezistenţă şi cu rol termic protector, şi, nu în ultimul rând, luarea în cultură a rapiţei pentru ulei, specie care va cunoaşte în perspectivă o foarte mare cerere în industria alimentară, a biocombustibililor şi pentru alte utilizări economice.

Preşedintele Ion Cîlea a adus şi alte argumente şi detalii în favoarea acestei culturi, precizând că nimic nu se pierde din prelucrarea rapiţei. De exemplu, şroturile, adică acele turte care rezultă după extracţia uleiului, sunt un furaj ideal pentru hrana animalelor datorită conţinutului bogat în proteine (38-42%), glucide (31-36%) şi săruri minerale (8-9%). De asemenea, recoltarea timpurie a rapiţei oferă posibilitatea pregătirii excelente a terenurilor fie pentru o a doua cultură, fie pentru însămânţările de toamnă.

Extinzând aria discuţiilor, preşedintele Consiliului Judeţean a oferit fermierilor şi alte informaţii despre tendinţele actuale în agricultura mondială care trebuie luate în seamă şi în ţara noastră. „La nivel mondial, – a subliniat dr.ing. Ion Cîlea – au sporit tendinţele de transformare treptată a agriculturii într-un producător eficient de sursă de energie regenerabilă”. Concret, ca şi rapiţa, sunt şi alte produse agricole care pot fi transformate prin tehnologii simple în diferite forme de energie substituind uneori cantităţi considerabile de combustibili tradiţionali a căror rezervă are tendinţe reale de epuizare.

Efectul întâlnirilor cu producătorii agricoli la ei acasă nu a întârziat să apară. Cel mai evident exemplu a fost dat de proprietarii exploataţiilor agricole din localităţile sudice ale judeţului care au pus bazele unei organizaţii a fermierilor vâlceni. Este un început încurajator care pare să fi pus în solul agriculturii din judeţ sămânţa constituirii de ferme viabile, cu potenţial productiv, şi că micii producători au început să priceapă că viitorul nu poate fi atins decât prin asocierea fermelor de subzistenţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.