Obligaţii fiscale ale asociaţiilor de proprietari

0
91

Obligaţii fiscale ale asociaţiilor de proprietari

În documentarul de mai jos, Direcţia Generală a Finanţelor Publice informează contribuabilii – asociaţii de proprietari – cu privire la obligaţiile fiscale datorate de asociaţii şi de persoanele angajate, începând cu 1 ianuarie 2011, pe tipuri de venituri.
 
În cazul persoanelor alese şi celor angajate cu contract de muncă

1. Potrivit prevederilor art. 55 alin. 2 lit. d) indice 2 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal cu modificările şi completările ulterioare, remuneraţia primită de preşedintele asociaţiilor de proprietari sau de alte persoane(cenzorii), în baza contractului de mandat, potrivit legii privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, sunt venituri asimilate salariilor. Pentru această categorie de persoane impozitul în cotă de 16% se determină potrivit art. 57 alin. 1, lit. b, din Codul Fiscal. Cotele de contribuţii datorate de angajat şi angajator (CAS – 10,5% şi 20,8%; CASS – 5,5% şi 5,2%) se calculează şi reţin acestor persoane indiferent dacă au sau nu calitatea de pensionari.

2. Pentru persoanele angajate cu contract individual de muncă se reţin toate contribuţiile datorate de angajat şi angajator, astfel: CAS – 10,5% şi 20,8%; CASS – 5,5% şi 5,2%; Şomaj – 0,5% şi 0,5% excepţie pentru pensionari; contribuţie pentru concedii şi indemnizaţii – 0,85%; contribuţia de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale între 0,15% şi 0,85%; fondul de garantare – 0,25%) şi impozitul pe venituri din salarii în cotă de 16%.
Atenţie! Aceste obligaţii trebuie înscrise în vectorul fiscal şi declarate în Declaraţia 112, secţiunea A sau B din Anexa 1.2.
De asemenea, asociaţia are obligaţia să depună fişele fiscale aferente anului curent până la sfârşitul lunii februarie al anului următor.
 
În cazul persoanelor angajate cu contracte/convenţii civile încheiate potrivit Codului Civil

1. Pentru persoanele care obţin venituri din activităţi desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor civile încheiate potrivit Codului Civil şi au calitatea de pensionari se reţine de către Asociaţia de Proprietari, impozit de 10% sau 16% în funcţie de opţiune şi se virează la bugetul de stat lunar până la data de 25, inclusiv, a lunii urmă celei în care se obţin veniturile. Aceste sume se declară lunar în formularul 100 „Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetul de stat”, la rândul 10 „Impozit pe veniturile din activităţi desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor civile încheiate potrivit Codului Civil”. Nu se completează vectorul fiscal pentru această categorie de persoane.

2. Pentru alte persoane care obţin venituri din activităţi desfăşurate în baza contractelor/ convenţiilor civile încheiate potrivit Codului Civil (venituri de natură profesională) şi nu au calitatea de pensionari, există obligaţia plăţii contribuţiilor individuale de asigură sociale în cotă de 10,5% şi contribuţia individuală de asigurări pentru şomaj de 0,5%, cote care se reţin la venitul brut realizat, se declară lunar în formularul 112, secţiunea C din Anexa 1.2 şi se plătesc lunar la Bugetul Asigurări Sociale de Stat până la 25 a lunii următoare realizării veniturilor.
De asemenea, pentru aceste venituri se reţine impozitul pe veniturile rezultate din activităţi profesionale desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor încheiate potrivit Codului Civil, în cotă de 10% sau 16% în funcţie de opţiune, sume care se declară în formularul 112, la rândul 29 din Anexa 2.
Atenţie! Asociaţiile de proprietari au obligaţia să depună până la sfârşitul lunii februarie a anului următor Declaraţia 205 pentru veniturile plătite în anul curent.

Persoanele fizice care au realizat venituri au obligaţia să depună până la data de 15 mai a anului următor formularul 200 „Declaraţia privind veniturile realizate din România” pentru veniturile realizate în anul curent.
Important! Persoanele fizice care obţin astfel de venituri indiferent că sunt pensionari sau nu, au obligaţia să declare şi să plătească trimestrial contribuţia individuală în cotă de 5,5% din veniturile realizate la Casa de Asigurări de Sănătate Judeţeană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.