Sparle si soparle
• Marţi după amiază, arhiepiscopul Gherasim s-a aflat într-o vizită neoficială la Mănăstirea Cozia, gazdă şi ghid fiindu-i chiar stareţul Vartolomeu Androni. Cu acest prilej, Întâia faţă bisericească s-a interesat de situaţia bisericii mănăstirii, în special picturile şi pardoseala de piatră (care a fost recent schimbată). Faza anului s-a întâmplat însă la mormântul lui Mircea cel Bătrân: arhiepiscopul Gherasim nu ştia ce scrie pe piatra de mormânt („Aici odihneşte…”) şi nici nu a făcut deosebirea „de nuanţă” între Mircea cel Mare şi Mircea cel Bătrân.
• Patronul milionar în euro de la Diana SRL, Dumitru Crăciunescu, are probleme cu legea. Spunem asta pentru că Oficiul Antifraudă al Comisiei Europene (celebrul OLAF) a declanşat o anchetă în privinţa modului cum au fost cheltuiţi banii în cadrul unor programe europene, în special SAPARD. Concret, la omul de afaceri Dumitru Crăciunescu au fost descoperite mai multe nereguli, iar acum patronul trebuie să returneze Comisiei Europene suma de circa 824.000 de euro. Vom reveni asupra subiectului!
• Tânărul om de afaceri Adrian Panduraşu este în găleată. O găleată mare cât o fântână fără fund! Consilierul local Panduraşu se află în pragul falimentului datorită stilului său de viaţă (socio-economică) ultra-dezordonat din ultimele luni. Tânăra speranţă a liberalilor vâlceni nu stă prea bine nici pe plan familial. Nu dorim să intrăm în amănunte deoarece este viaţa sa privată şi nu ne priveşte. Panduraşu s-a întins în afaceri mai mult decât îi era plapuma şi acum, iată, clachează. Sperăm să aibă puterea şi voinţa necesare să-şi revină cât de curând! Noi îi dorim succes în toate! Adrian, înainte să-i faci un rău unui om, gândeşte-te că roata vieţii calcă pe toate spiţele: când esti sus, cânde eşti jos…uite-aşa!
• Daniel Munteanu, patronul de la magazinul în care se vând „ace brice si carice“, din Băbeni se visează mare politician. Supărat pe edilul din Băbeni, afaceristul Munteanu se gândeşte să candideze în 2012 la funcţia de primar şi să facă el într-un an ce nu au făcut alţii în 10. Un fel de Făt Frumos al administraţiei publice locale. Măi Daniel, dacă ştii să vinzi mulţi cartofi, asta nu te recomandă că vei fi şi un bun politician! Pune mai întâi mâna pe carte, citeşte cu ce se mănâncă politica şi administraţia publică locală şi de-abia după aceea să scoţi capul în lumea mare. Până atunci, fugi la nea Barbu să-ţi mai dea nişte sfaturi…
• Marele patron spiritual al kitsch-ului din judeţul Vâlcea se află la Brezoi…. Cine nu a auzit de Ion Iosif (şi nu a avut nimic de pierdut), trebuie să ştie că acesta este un mic Dican al Brezoiului, asta pentru că în complicitate cu conducerea Primăriei Brezoi, a reuşit să umple pereţii clădirii administrative cu zeci de „picturi” în care… zboară cai, iar locomotivele cu aburi… intră în clădiri. Bomboana pe coliva kitsch-ului este însă statuia din bronz dedicată muncitorului forestier şi amplastă în vecinătatea Primăriei Brezoi. Tot acest „terorism vizual” s-a făcut, în mare parte, pe banii primăriei…
• Rămânem tot la Brezoi şi trebuie să remarcăm că în acest an nu a mai avut loc celebrul Târg al Lotrilor (Zilele oraşului Brezoi), asta pentru că sponsorul Nicolae Sofianu şi-a cusut buzunarele. Oricum, primarul Robert Schell promite că în 2011 va fi reluată tradiţia acestui târg, indiferent de „mărinimia” omului de afaceri Sofianu.