Sofianu, protejat la schimburile de terenuri cu primăriile

0
76

Sofianu, protejat la schimburile de terenuri cu primăriile

Multimilionarul Nicolae Sofianu pare să fie un adevărat răsfăţat al sorţii. Pe lângă investiţiile care l-au propulsat în topul celor mai bogaţi oameni din judeţ, liberalul pare să fie şi un protejat al primăriilor din Vâlcea, primind la schimb terenuri din domeniul privat al Râmnicului sau Brezoiului la care nici nu spera. În Râmnicu Vâlcea, Sofianu a fost cadorisit de Mircia Gutău în 2007 cu terenul de sub fosta baie comunală, transformată între timp în Grand Hotel Sofianu, în timp ce, la Brezoi, istoria s-a repetat în 2009, cu un teren de sub o fostă cantină muncitorească, sub iscălitura primarului coleg de partid Robert Schell.

Favoruri pentru colegul de partid

Aprobarea efectuării unui schimb de terenuri între oraşul Brezoi şi SC General Grup SRL, firmă deţinută de Nicolae Sofianu, s-a făcut în mai 2009, primarul Robert Schell motivând propunerea sa prin intenţia de a construi un bloc ANL în localitate. Astfel, maşinăria de vot PSD-PNL din Consiliul Local al oraşului Brezoi a decis efectuarea schimbului de terenuri între cele două părţi. SC General Grup a trecut în proprietatea privată a oraşului terenul de 2900 de metri pătraţi, pe care îl deţinea în strada Eroilor nr. 163, în timp ce primăria i-a oferit un teren cu o suprafaţă similară, pe aceeaşi stradă, la nr. 167.

Cu toate acestea, explicaţia primarului pare de-a dreptul puerilă, în condiţiile în care proiectul pentru un bloc ANL era dat din mandatul Elenei Coroţchi, iar amplasamentul era altul. Replica primarului privind favorizarea anumitor persoane influente din Brezoi este de-a dreptul stupefiantă: „Am câţiva investitori în zonă pe care mi se pare normal să-i ajut. Cum aş putea să nu-l ajut pe Valentin Truică, proprietarul Pensiunii Valahia, când acesta a făcut o investiţie de două milioane de euro?

La fel înţeleg să-i ajut şi pe Nicolae Sofianu sau pe Cezar Cotescu, oameni care au investiţii importante în oraş.”. Ajutorul dat de primar în cazul lui Truică a constat în construirea unui pod de şase miliarde de lei vechi peste râul Lotru direct la intrarea în curtea Pensiunii Valahia, în timp ce pentru Sofianu s-a concretizat în oferirea unui teren de sub o clădire a acestuia.

Amplasament schimbat pentru blocul ANL

Proiectul construirii unor locuinţe ANL, aparţinând fostei primăriţe din Brezoi, Elena Coroţchi, prevedea menţinerea blocului în zona de locuinţe din centrul oraşului. „Da, proiectul a fost iniţiat de pe vremea mea. Domnul Sofianu a încercat şi atunci să obţină terenul de sub clădirea cantinei, dar i-am solicitat un alt teren la schimb, undeva, lângă blocurile din centru, pentru a menţine o linie unitară în ceea ce priveşte amplasarea unei noi clădiri de locuinţe.

Actualul primar a schimbat inexplicabil amplasamentul acestui bloc şi l-a împins undeva, în zona industrială, în vecinătatea unui gater. Chiar a declarat în şedinţa de Consiliu Local că are de gând să-i scoată din oraş şi pe cei care deţin acest gater, pentru că el nu vrea să menţină activităţi industriale în oraş. Susţine că Brezoiul trebuie să se dezvolte exclusiv prin turism. Problema este că firma care deţine acea secţie de prelucrare a lemnului are terenul concesionat pentru 49 de ani.

Nu prea văd cum o să rezolve Schell problema aceasta. Oricum, schimbul de terenuri îl avantajează mai mult pe Sofianu decât pe noi. Primăria mai deţinea câteva terenuri unde putea să ridice un bloc. Terenul de sub clădirea fostei cantine putea fi vândut prin negociere cu firma General Grup.”, susţine Elena Coroţchi.

Avantaj de 87.000 de euro

Conform unui alt consilier local care a dorit să-i păstrăm anonimatul, afaceristul vâlcean ar fi trebuit să plătească o sumă importantă pentru a intra în posesia terenului primăriei. „Preţul terenului în zonă este de 30 de euro pe metrul pătrat. Ar fi trebuit să plătească aproape 90.000 de euro pentru acest teren. Oricum, noi nu am insistat foarte mult pe varianta de a vinde acest teren, deşi era o soluţie pentru suplimentarea fondurilor la bugetul local, ci am cerut să ne ofere un teren pe care îl deţine în vecinătatea blocurilor.

Nu a vrut, aşa că, în cele din urmă, primarul Schell i-a îndeplinit voia.”, explică consilierul brezoian. Pe lângă afacerea cu iz de colegialitate liberală, afacerea făcută la propunerea primarului Robert Schell riscă să arunce în stradă şi patru familii din oraş. „Problema este că nu ştim încă ce soartă vor avea patru familii care locuiesc în clădirea respectivă. Deocamdată, văd că Sofianu nu i-a scos în stradă, dar, din moment ce deţine şi clădirea şi terenul de sub ea, ne putem trezi cu patru cazuri sociale deosebit de grave. Nicolae Sofianu a afirmat, în mai multe rânduri, că intenţionează să construiască acolo un hotel şi un cazinou. Până în acest moment, nu a făcut nici o investiţie semnificativă în Brezoi.”, mai spune Elena Coroţchi.
Ţeapa de la Râmnic

La Râmnicu Vâlcea, Sofianu şi-a consolidat averea imobiliară din zona zero a oraşului în urma unui artificiu cu iz penal, reglat împreună cu fostul primar, Mircia Gutău. Astfel, la doar doi ani după ce Consiliul Local al municipiului aprobase concesionarea clădirii şi terenului aflat sub fosta Baie comunală a Râmnicului, Mircia Gutău a efectuat cu Sofianu un schimb de terenuri care practic a anulat actul de concesiune. În locul unei suprafeţe de teren deţinute de Nicolae Sofianu în zona bulevardului Dem Rădulescu, Gutău i-a cedat terenul de sub clădirea care acum s-a transformat în Grand Hotel Sofianu.

(www.impactreal.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.