Cei mai bogaţi şase vâlceni deţin o avere totală de 205 milioane euro

0
76

• Potrivit Revistei Capital,

Cei mai bogaţi şase vâlceni deţin o avere totală de 205 milioane euro

La începutul acestei săptămâni, revista Capital a dat publicităţii Top 300 cei mai bogaţi români, un clasament care cuprinde şi numele a şase vâlceni cu o avere totală de circa 205 milioane euro. Faţă de alţi ani, ierarhiile la nivelul judeţului Vâlcea nu s-a schimbat semnificativ, însă cel mai mult frapează ieşirea din acest top a omului de afaceri Dumitru Becşenescu (care avea averi de 40-50 milioane euro), iar acum trebuie să se mulţumeasă să privească de pe margine.

Chiar dacă calculele făcute de cei de la revista Capital nu reflectă obiectiv şi real toate averile, vă prezentăm clasamentul la nivelul judeţului Vâlcea: 

• Locul I – Familia Boromiz: 70 milioane euro din industria alimentară. De la an la an, cifra de afaceri a grupului Boromir, din domeniul panificaţiei, deţinut de fraţii Boromiz, a avut un trend ascendent, astfel că, în ciuda crizei, în 2009 aceasta a ajuns la 42,4 milioane de euro, faţă de 39,3 milioane de euro în 2008. Când majoritatea companiilor vorbesc de pierderi, Boromirul fraţilor vâlceni a înregistrat un profit de peste 230.000 de euro. În 2009, compania a realizat investiţii de aproximativ 1,5 milioane de euro, de trei ori mai puţin decât în 2008.

O parte din bani a fost direcţionată spre retail, mai precis spre magazinele specializate, deschise sub brandul Boromir. Numărul unităţilor noi a ajuns la şapte, dar alte 40, ceva mai mici, sunt deschise în toată ţara. Capitalizarea Boromir Prod SA este de 18,1 milioane de euro. Cei trei fraţi Boromiz deţin patru fabrici de pâine, una de paste făinoase la Iaşi, o simigerie la Buzău şi o fabrică de patiserie şi cozonaci. Li se adaugă cinci mori şi trei benzinării, care, din 1995, funcţionează sub brandul Boromir Oil.

• Locul II – Nicolae Sofianu: 45 milioane euro din turism, imobiliare, producţie. „Vreau să mă concentrez asupra turismului, am planuri mari în acest sector”, spune Nicolae Sofianu. Activitatea de afaceri a vâlceanului se desfăşoară atât prin intermediul mai multor companii, cât şi pe persoană fizică. Este cunoscut în Vâlcea ca unul dintre cei mai mari deţinători de terenuri din zonă.

În proprietatea sa se află 72 de hectare de teren din Râmnicu Vâlcea, alte cinci hectare de teren fiind aferente unor clădiri în aceeaşi zonă. Deţine la Băbeni o fabrică de ţevi preizolate şi de mobilă, care are 17 hectare de teren şi trei hectare de clădiri. Acestor active li se adaugă o staţie de betoane şi un hotel la Drăgăşani, un hotel la Călimăneşti şi alte hectare de teren la Brezoi. Vrea să transforme Brezoi într-un punct de atracţie pentru tineret, având în plan construcţia unui parc destinat sporturilor extreme, sub numele Parc Aventura. Investiţia se ridică la 40 de milioane de euro, zece milioane de euro reprezentând bani europeni.

La Brezoi, omul de afaceri deţine 26 de hectare de teren în centrul oraşului şi 92 de clădiri. Printre alte investiţii se numără trei hoteluri, unul de trei stele şi alte două de patru stele, unul deschis chiar vara trecută. „Grand Hotel Sofianu a reprezentat o investiţie de 11 milioane de euro. Am făcut un muzeu în cadrul hotelului din operele de artă pe care le deţineam, adică am pus la dispoziţia turiştilor 1.250 de tablouri şi 47 de sculpturi”, explică Sofianu. A primit deja o ofertă de cumpărare, de 22 de milioane de euro, pe care a declinat-o, neavând în plan înstrăinarea hotelului.

• Locul III – Marinică şi Aurel Potop: 25 milioane euro din producţie de vopsele şi retail auto. Alături de fratele său, Aurel, Marinică Potop este proprietarul uneia dintre cele mai importante fabrici locale de vopsele, Sarcom (al patrulea jucător pe piaţă), care a înregistrat în 2009 o cifră de afaceri de circa opt milioane de euro. Sarcom şi-a menţinut şi profitul, acesta fiind de circa 700.000 de euro. „Intenţionăm ca în 2010 să finalizăm modernizarea secţiei de vopsele aldehidice, întrucât am sesizat că pe segmentul acesta vânzările au crescut în 2010”, spune omul de afaceri, explicând tendinţa prin faptul că în zonele rurale oamenii au început să folosească acest tip de vopsea. Vâlceanul şi-a deschis, în 2010, un showroom şi un centru de service autorizat Mercedes în Râmnicu Vâlcea, după investiţii de trei milioane de euro.

• Locul IV – Dumitru Crăciunescu: 25 milioane euro din industria alimentară. Dumitru Crăciunescu a înregistrat în 2009 o creştere a cifrei de afaceri a Dianei, cea mai importantă companie a sa. Dacă în 2008 rezultatele la final de an indicau un rulaj de 43 de milioane euro, această sumă a urcat, anul trecut, la 50 de milioane de euro. Însă, pe întreg grupul deţinut de milionarul vâlcean, cifra de afaceri şi-a menţinut nivelul din 2008, adică 65 de milioane de euro. „Am avut, în 2009, o creştere mică, peste rata inflaţiei”, spune Crăciunescu, menţionând că profitul generat de grup a fost de aproximativ un milion de euro.

În prezent, reţeaua Diana este formată din 20 de magazine proprii, iar produse sub acest brand (carne şi preparate din carne) sunt distribuite şi în marile supermarketuri sau hipermarketuri. „Deschidem, în medie, două magazine pe an”, spune Crăciunescu, menţionând că produsele sunt exportate în Germania şi Franţa. Din cauza crizei, în 2010, exporturile au avut de suferit, ajungând să reprezinte sub 5% din cifra de afaceri. Distribuţia se face prin intermediul firmei Magic Tic-Tac, la care omul de afaceri are 50% din acţiuni.

• Locul V – Familia Tudor: 20 milioane euro din industrie, turism, media. Pentru soţii Tudor, anul 2009 n-a fost foarte uşor, dar nici nu se pot plânge că a fost prost. Cu activităţi în turism şi industrie, cei doi se pregătesc să se retragă de la conducerea afacerilor, lăsând locul celor două fiice. Analizând ce se întâmplă în domeniile în care activează, în această perioadă de criză, Ion Tudor spune: „La Uzina Mecanică Râmnicu Vâlcea avem foarte multe comenzi pentru export”. În 2008, la uzină a fost începută o investiţie pentru o staţie de sortare, finalizată în 2009. Anul trecut, cifra de afaceri a uzinei a fost de 5,2 milioane de euro, iar profitul, de 134.000 de euro. În 2009, familia Tudor a investit 1,5 milioane de euro în afacerile pe care le deţine.

• Locul VI – Dan şi Dorina Mutu: 20 milioane euro din retail şi producţie. Soţii Mutu apar în acţionariatul a patru companii.
Cea mai importantă de care se leagă numele familiei este Annabella. În 2009, în portofoliul grupului de firme a intrat şi fabrica de conserve Conservil, actualmente Râureni, pentru care soţii Mutu au plătit 8 milioane de euro.

Investiţiile pentru modernizarea fabricii s-au făcut în decursul acestui an – trei milioane de euro – un alt milion de euro urmând să fie cheltuit la fabrica de la Râureni până la finalul anului. „Avem planuri mari cu această fabrică, banii pentru investiţii venind dintr-un proiect FEADR”, spune Dan Mutu. Tot în 2009, soţii Mutu au achiziţionat câte un spaţiu comercial de peste 1.000 de metri pătraţi în Călimăneşti şi Drăgăşani. Firma Annabella, deţinută de cei doi, a înregistrat în 2009 o cifră de afaceri de 34 milioane euro şi un profit de peste 180.000 de euro. În prezent, retailerul deţine 25 de magazine. (Petre Coman)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.