Pentru că a făcut un „denunţ calomnios“,
Afaceristul Nicolae Sofianu
ar putea să facă închisoare de la şase luni la trei ani
Tiberiu Pîrnău
Omul de afaceri Nicolae Sofianu are probleme. Tulburări grave de personalitate. L-am văzut zilele trecute pe acest „mecena“ (vă place titulatura, vă simţiţi bine, domnule Sofianu?) cum ne acuza, cu spume la gură (la propriu!), pe noi şi pe colegii de la Impact Real că am fi scris articole negative la adresa domniei sale deoarece el nu ar fi cuplat la „şantajul ziariştilor“.
Sofianu minte cu spume la gură
Mai pe şleau: Sofianu a declarat că i-am cerut bani, prin contracte de publicitate, iar el nu ne-a dat şi de aceea am scris un articol, în care dezvăluiam anumite afaceri cu autorităţi publice locale. O imensă aberaţie! O calomnie mare cât zidul chinezesc, care se vede de pe Lună. De vreo cinci ani de zile, „Ziarul de Vâlcea“ a încheiat orice colaborare publicitară cu Nicolae Trandafir Sofianu. În aceşti ani am vorbit de câteva ori cu omul de afaceri.
Am avut discuţii cu Sofianu când proprietatea sa din Râmnicu Vâlcea i-a fost tulburată de notăriţa Banu, vecina sa. Omul de afaceri ne-a explicat cu documente care este situaţia. Am analizat hârtiile puse la dispoziţie, împreună cu avocatul firmei, şi am ajuns la concluzia că Sofianu are dreptate. Am şi scris articole în acest sens. Adevărul a deranjat-o pe doamna Banu care ne-a deschis vreo două procese în instanţă. De care tragem şi acum. Şi cum scriam, am mai comunicat cu Nicu Sofianu, când şi-a anunţat poisibila candidatură la Primăria Râmnicului, după ce primarul Mircia Gutău a fost arestat.
Ultima dată ne-am întâlnit pe scările de la discoteca Bloody Mary din Ostroveni, la relansarea postului de televiziune Etalon. Aşadar, în nici o discuţie din ultimii ani nu am abordat problema vreunui contract de publicitate cu domnul Sofianu. Puteţi să juraţi cu mâna pe Biblie (Vă bateţi cu pumnii în piept că sunteţi credincios! Vă lăudaţi că aţi dat bani pentru construirea unei biserici! Domnule Sofianu, credinţa nu se strigă în gura mare, în piaţa publică!
Credeţi că aşa vă veţi cumpăra un loc în Rai? Pe lumea cealaltă nu este ca pe pământ, acolo nu faceţi afaceri, nu-l puteţi păcăli pe Sfântul Petre cu tertipuri lumeşti!), că vreun ziarist sau angajat al „Ziarului de Vâlcea“ v-a şantajat? Adică a venit la dumneavoastră cu un dosar şi a spus că dacă nu „cotizaţi“ o anumită sumă de bani, dosarul se va transforma într-un articol acid de presă? Juraţi cu mâna pe Biblie? „Ziarul de Vâlcea“ a depus deja la Parchetul Râmnicu Vâlcea o plângere penală împotriva lui Nicolae Sofianu pentru infracţiunea de „denunţ calomnios“, prevăzută de Codul Penal şi care se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Nu ar fi pentru prima dată când Sofianu deschide procese împotriva ziariştilor. Şi în 2005 ne-a dat în judecată pentru articole, pe care le-a considerat denigratoare, calomniatoare. A renunţat la procese, când a realizat că dreptatea nu este de partea lui.
Afaceri cu autorităţile publice
Dar care sunt articolele care-l deranjează pe Nicolae Sofianu? Aflăm din ziarul „Curierul de Vâlcea“, care s-a grăbit să-i publice calomniile omului de afaceri (acţionar la ziar) fără să ne ceară şi nouă un punct de vedere. Ar fi dat dovadă de o atitudine echidistantă, profesionistă, colegială şi etică. Nu s-a întâmplat aşa ceva. Aşadar iată ce l-a deranjat pe Nicu Trandafir Sofianu: „În ultima vreme, omul de afaceri Nicolae Sofianu a fost «zugrăvit» negativ de către anumite publicaţii locale, subiectele atacate fiind baia comunală a Râmnicului (actualmente parte componentă a Grand Hotel Sofianu) şi un schimb de terenuri în oraşul Brezoi. Omul de afaceri a ţinut să facă câteva precizări, dezvăluind că-i va acţiona în judecată pe semnatarii articolelor. „Nu aş fi făcut această conferinţă de presă dacă fiul meu nu ar fi citit două articole referitoare la persoana mea şi nu m-ar fi întrebat: «Tată, ai făcut tu toate astea? Aşa se fac afacerile?»”
Trecem peste patetismul ultimei fraze, aceea cu copilul domnului Sofianu. Am putea spune că a fost un moment penibil pentru „marele“ Sofianu. Aşadar, colegii de la Impact Real au investigat două afaceri ale lui Sofianu cu autorităţile publice locale. Modul în care pe un teren de peste 1000 de metri, pătraţi din buricul oraşului Râmnicu Vâlcea a răsărit un hotel al „ilustrului“ om de afaceri şi un schimb de terenuri din Brezoi.
Terenul respectiv aparţinea municipiului Râmnicu Vâlcea. Am studiat actele puse la dispoziţie de colegii, cu care colaborăm pe parte redacţională, şi am concluzionat că există anumite semne de întrebare vizavi de corectitudinea acestor afaceri ale lui Nicolae Sofianu. Acest punct de vedere ni-l menţinem. Şi-l vom susţine până-n pânzele albe.
Sofianu se crede Regele Râmnicului
De ce are Sofianu tulburări de personalitate? Cum regele Ludovic al Franţei spunea: „Statul sunt eu!“. Aşa şi „micuţul“ Sofianu, fără rang nobiliar, în secolul XXI strigă ca din gură de şarpe: „Râmnicu Vâlcea sunt eu!“ Iată ce a mai precizat Sofianu la aşa-zisa conferinţă de presă susţinută la Hotel Sofianu pentru „spălarea cu detergent jurnalistic“ a impunătoarei sale personalităţi: „În ce priveşte comportamentul publicaţiilor «Impact real» şi «Ziarul de Vâlcea», Nicolae Sofianu a precizat:
«Am fost şantajat sub aşa-zisă formă a contractelor de publicitate. S-au asociat aceşti câţiva ziarişti pentru a mă şantaja, pentru a mă convinge să le dau bani. Nu voi face plângere penală şi pentru şantaj, pentru că nu vreau să bag pe nimeni în puşcărie. Dar vreau să se oprească, de aceea îi dau în judecată. Nu vreau ca numele meu şi al oraşului să fie târâte în zona şantajului”. Te bufneşte plânsul-râsul şi primul reflex este acela de a-i pune mâna pe frunte tragi-comicului personaj pentru a vedea dacă nu care cumva are febră şi a intrat în…„delirium tremens“.
Infracţiunea de denunţ calomnios
Codul Penal Român incriminează în art. 259 denunţarea calomnioasă adică infracţiunea de reclamare către organele de urmărire şi cercetare penală a unei alte persoane pentru fapte sau încălcări ale legii penale, care nu s-au săvârşit în realitate.
Art. 259. – Denunţarea calomnioasă
Învinuirea mincinoasă făcută prin denunţ sau plângere, cu privire la săvârşirea unei infracţiuni de către o anume persoană, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Producerea ori ticluirea de probe mincinoase, în sprijinul unei învinuiri nedrepte, se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani. Dacă cel care a săvârşit faptă declara mai înainte de punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de persoana în contra căreia s-a făcut denunţul sau plângerea, ori împotriva căreia s-au produs probele, ca denunţul, plângerea sau probele sunt mincinoase, pedeapsa se reduce potrivit art. 76.