Scandalul de la Universitatea Spiru Haret afectează şi studenţii din Vâlcea
Aproximativ 200 de studenţi din Vâlcea sunt afectaţi de scandalul care are în centru Universitatea Spiru Haret. Unii dintre absolvenţii acestei universităţi, mai ales cei care au absolvit cursuri la distanţă trebuie să dea din nou licenţa. Este vorba despre absolvenţii promoţiilor 2008 – 2009, care au terminat forme de învăţământ considerate neautorizate de Ministerul Educaţiei. În luna septembrie, aceştia vor trebui să susţină din nou examenele de licenţă.
Cei mai afectaţi sunt studenţii înmatriculaţi în anul I în perioada 2005-2008, care au absolvit în promoţiile 2008 – 2009, la forme de învăţământ considerate neautorizate de minister. Ei sunt obligaţi să susţină din nou examenul de licenţă. Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului a solicitat marţi Universităţii Spiru Haret să se încadreze în litera legii şi să organizeze atât procesul de înscriere la universitate, cât şi cel de susţinere a examenului de licenţă după cum prevede legislaţia în vigoare.
Potrivit oficialilor din Ministerul Educaţiei, în acest moment, Universitatea Spiru Haret nu are dreptul de a organiza învăţământ la distanţă. Pe de altă parte, un anunţ postat pe site-ul universităţii particulare susţine că „actele de studii eliberate de Universitatea Spiru Haret sunt valabile întrucât sunt legale şi nici o autoritate administrativă sau instanţă judecătorească nu s-a pronunţat cu privire la anulabilitatea acestora”.
În urma promovării ordonanţei 10/2009, Ministerul Educaţiei a emis două ordine, unul care stabileşte modalitatea de organizare a examenului de licenţă şi un altul care stabileşte monitorizarea Universităţii Spiru Haret pentru o perioadă de trei ani. Fiecare dintre aceste acte este publicat în Monitorul Oficial. În metodologia de monitorizare s-a precizat că Universitatea Spiru Haret poate să desfăşoare examenul de licenţă, dar comisiile nu sunt comisii ale universităţii ci de la alte universităţi acreditate.