Programul complet al manifestărilor dedicate Zilelor Râmnicului

0
72

Programul complet al manifestărilor dedicate Zilelor Râmnicului

Expoziţii

Cele cinci zile de manifestări ce vor marca, anul acesta, Ziua Imnului Naţional sunt pline de evenimente culturale având ca protagonişti atât artişti din Râmnic, cât şi din afara judeţului. Expoziţiile organizate în acest interval sunt dintre cele mai diverse – expoziţia de carte veche a Bibliotecii Judeţene ”Antim Ivireanul” ce va fi vernisată joi, 29 iulie, la ora 18.00, expoziţia de artă plastică ”Fantezii Estivale” al cărei vernisaj este programat pentru sâmbătă, 31 iulie, la ora 17.00, la Galeria ”Constantin Iliescu” de la Consiliul Judeţean, sau ansamblul de expoziţii ce se vor deschide publicului în aceeaşi zi, la ora 18.00, la Muzeul de Artă ”Casa Simian”:

”Muzica pictată”, artist Silviu Bârsanu, membru al UAP Craiova, sculptură, artişti Paul Popescu şi Valer Neag, membrii ai UAP Târgu Jiu, şi tot sculptură, artist Radu Aftenie, membru al UAP Sibiu. De asemenea, ultima noapte a lunii iulie va propune râmnicenilor mai multe evenimente expoziţionale şi anume cele programate după ora 22.00 la Muzeul de Istorie de pe Calea lui Traian – Salonul judeţean de artă fotografică al Fotoclubului ”Floarea de Colţ” şi expoziţia de artă fotografică ”Etno 3D” a artiştilor Bobiţă Cătuşanu, Cătălin Colniceanu şi Eugen Belivac – sau vernisajul Salonului Judeţean al Uniunii Artiştilor Plastici Vâlcea, programat la miezul nopţii de sâmbătă, 31 iulie, la Galeriile ”Artex”.

Spectacole de teatru

Arta dramatică va reprezenta un element important în complexul manifestărilor dedicate aniversării în acest an a Zilei Imnului Naţional la Râmnicu Vâlcea. Fie că este vorba de protagonişti locali – Teatrul Municipal ”Ariel” şi Teatrul de Stat ”Anton Pann” – fie de Teatrul S’Arza din Sardinia, Italia, spectacolele de teatru şi manifestările conexe oferă iubitorilor artei muzelor Thalia şi Melpomene o serie de manifestări din care vor avea ce alege. Astfel, Teatrul Municipal ”Ariel” invită publicul râmnicean la o serie de spectacole printre care ”Conu Leonida faţă cu reacţiunea” de I.L. Caragiale (joi, 29 iulie, ora 18.30, sala Zăvoi), ”Textul înainte de toate” de Doru Moţoc (vineri, 30 iulie, ora 20.00, sala Zăvoi), o ”nocturnă” Cehov în aer liber – ”Cerere în căsătorie” şi ”Ursul” (sâmbătă, 31 iulie, ora 21.00, în Parcul Zăvoi) sau ”Farsa maestrului Pathelin şi a soţiei sale Guillomed” (duminică, 1 august, ora 20.30, sala Zăvoi).

Invitaţii din Italia ai artiştilor de la ”Ariel” vor prezenta sâmbătă, 31 iulie, de la ora 10.00, în Parcul Zăvoi, spectacolul ”Măştile”, iar în aceeaşi zi, la ora 12.00, în sala Zăvoi, piesa ”Povestea mătuşii Birora”. Teatrul ”Anton Pann” adresează la rândul său o invitaţie vineri, 30 iulie, la ora 22.00, în amfiteatrul din vecinătatea sediului din bulevardul Tudor Vladimirescu, la un spectacol în aer liber cu piesa ”Doctor fără voie”, de Moliere. Nici copiii nu vor uitaţi în aceste zile, mai multe spectacole de teatru sau de teatru de păpuşi fiind pregătite pentru ei: ”Amintirile lui Nică” – joi, 29 iulie, ora 12.30, sala Zăvoi, ”Moş Martin, doctor de nevoie” – vineri, 30 iulie, ora 11.00, sala Zăvoi, ”Capra cu trei iezi” – duminică, 1 august, ora 12.00, sala Zăvoi (toate aceste spectacole susţinute de Teatrul Municipal ”Ariel”) sau un spectacol de teatru de păpuşi prezentat de Teatrul ”Anton Pann” duminică, 1 august, la ora 18.00.

Expoziţie de feline

După succesul înregistrat de expoziţia canină organizată în cadrul ediţiei de acum doi ani a Zilei Imnului Naţional, o reeditare anul acesta era binevenită, doar că manifestarea de la sfârşitul acestei luni se va adresa, de data aceasta, felinelor. Concepută şi ca un prilej de socializare şi de întâlnire a deţinătorilor de pisici din municipiu, Expoziţia de feline ce va avea loc vineri, 30 iulie, la ora 17.00, în Parcul Zăvoi, la ”Fântâna cu peşti” (din vecinătatea sediului Teatrului Municipal ”Ariel”) îşi propune să aducă la un loc cât mai multe din ”frumuseţile” acestei rase.

Chiar dacă nu este vorba de o competiţie, ci de o expoziţie, protagoniştii vor fi încadraţi după o serie de criterii bine stabilite – pisici comune/pisici de rasă, pisici cu părul lung/scurt, sau pisici monocrome/policrome, iar la final se vor acorda şi mai multe premii, printre care Premiul pentru cea mai frumoasă pisică europeană, Premiul pentru cea mai frumoasă pisică de rasă, Premiul pentru cel mai frumos pui, Premiul pentru cea mai grasă pisică – Premiul ”Umflăţica” sau Marele Premiul ”AristoCat”. Înscrierile se vor face cu o jumătate de oră înaintea începerii expoziţiei, iar aprecierea ”candidatelor” la premii va fi făcută de doi specialişti în domeniu: medicii veterinari Adriana Purice şi Dragoş Constantinescu.

Noaptea albă a Râmnicului

Finalul ultimei zile a lunii iulie adresează râmnicenilor invitaţia de a ieşi din case şi de a lua parte la manifestările grupate sub genericul ”Noaptea Albă a Râmnicului”. Cei care vor fi pe străzi sâmbătă, 31 iulie, după ora 20.00, au de ales între mai multe evenimente: maratonul cinematografic de ”blockbuster-e” de la Cinematograful ”Ostroveni, vizitarea gratuită a expoziţiilor Muzeului de Istorie şi ale Muzeului de Artă ”Casa Simian”, tombolele şi surprizele din cadrul Târgului de Carte susţinut de editurile ”Jurnalul Naţional”, ”Adevărul” şi ”Humanitas” în Scuarul Mircea cel Bătrân – ”La Ceas” sau spectacolul nocturn ”Coupe Cehov” din Parcul Zăvoi prezentat de Teatrul Municipal ”Ariel”.

Un punct central de atracţie îl va reprezenta zona Muzeului Judeţean de Istorie de pe Calea lui Traian, unde va avea loc, începând cu ora 20.30, un Spectacol de Magie susţinut de Teatrul de Magie Andrei Teaşcă, urmat de un concert al formaţiei de muzică veche ”Trei Parale”, continuat de vernisaje de expoziţie fotografică şi încheiat de un recital al Grupului ”Primavera”. ”Noaptea Albă” se va duce înspre dimineaţa zilei de duminică, 1 august, cu vernisajul Salonului Judeţean al Uniunii Artiştilor Plastici programat să înceapă la orele 24.00, la Galeriile ”Artex” din centrul oraşului.

Târgul de carte

Trei edituri au răspuns invitaţiei municipalităţii Râmnicului de a participa la un Târg de Carte ce va face parte din complexul de evenimente dedicate aniversării, în acest an, a Zilei Imnului Naţional. Manifestarea – care reuneşte editurile ”Jurnalul Naţional”, ”Adevărul” şi ”Humanitas” – va debuta vineri, 30 iulie, la ora 19.00, în Scuarul Mircea cel Bătrân – ”La Ceas” şi va dura până duminică, 1 august. Dincolo de prezentarea, în aceste trei zile, a producţiilor proprii, fiecare din editurile participante propune râmnicenilor şi câte un eveniment circumscris ”Nopţii Albe a Râmnicului” de sâmbătă, 31 iulie: Tombola ”Jurnalul Naţional” – CINEMA-TE face CAştigător (la ora 20.00), «Surprize de la Editura ”Adevărul”» (la ora 21.00) sau Tombola ”Humanitas – 20 de ani” (la ora 22.00).

Manifestări de tradiţie

Din şirul manifestărilor organizate anul acesta pentru sărbătorirea Zilei Imnului Naţional nu aveau cum să lipsească unele care ţin de tradiţia acestei serbări. Este vorba, în primul rând, de procesiunea solemnă din 29 iulie care va reconstitui momentele din urmă cu 162 de ani: coloana oficială va pleca, la orele 10.00, din faţa Primăriei municipiului, va trece pe la Biserica ”Toţi Sfinţii”, unde va avea loc o ceremonie de sfinţire a steagurilor, va coborî pe Calea lui Traian pentru ca apoi, mergând pe strada Ştirbei Vodă – cu o scurtă oprire în faţa Casei Memorial ”Anton Pann” – să intre în Parcul Zăvoi pentru momentul final de la fântână: ceremonialul militar, cel religios, discursuri ale oficialităţilor şi, bineînţeles, intonarea imnului ”Deşteaptă-te, române!”.

O altă manifestare de tradiţie este şi Târgul Meşterilor Populari ce se va desfăşura în zilele de sâmbătă şi duminică – 31 iulie, respectiv 1 august – în Parcul Zăvoi, pe aleile din vecinătatea Teatrul Municipal ”Ariel”, şi care îşi propune pentru ediţia din acest an – a treisprezecea – să aducă în oraş aproape 100 de artişti populari, reprezentanţi ai tuturor genurilor artei populare şi din toate regiunile etnografice ale ţării. Iubitorii artei populare se vor putea delecta sâmbătă, 31 iulie, de la ora 18.00, în Parcul Zăvoi – ”La bârlog”, şi cu un concert organizat, ca şi Târgul Meşterilor Populari, tot de Centrul Judeţean de Conservare şi Valorificare a Tradiţiei şi Creaţiei Populare, un spectacol folcloric ce va aduce pe scenă grupurile ”Rapsodia Vâlceană”, ”Rapsozii Oltului” şi ”Haiducii”, alături de ansambluri de dansuri populare din întreg judeţul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.