Căldură şi apă caldă mai scumpe la Vâlcea

0
85

Căldură şi apă caldă mai scumpe la Vâlcea

• contorizarea individuală, ajutoarele de încălzire şi modernizarea reţelei CET vor reduce substanţial din cheltuieli

Reducerile de venituri în rândul populaţiei şi renunţarea la subvenţii au creat panică printre beneficiarii sistemului de încălzire centralizată din toată ţara. Dat fiind că în unele zone s-a anunţat deja că preţul gigacaloriei va fi mărit cu 100% – 200%, tot mai mulţi consumatori au făcut coadă la unităţile furnizoare de energie termică, solicitând debranşarea imediată.

Se pare că la Rm. Vâlcea, situaţia nu poate fi identificată cu celelalte, dat fiind asigurările conducerii CET. Potrivit directorului Termoficare Urbană Rm. Vâlcea, ing. Ion Cocleţ, solicitările pentru debranşări sunt nejustificate întrucât, chiar şi în situaţii limită, preţul gigacaloriei la Rm. Vâlcea nu va depăşi pragul de 34%.   

Contorizarea individuală, o soluţie rentabilă

De la începutul anului, până la apariţia hotărârii de Consiliu Local 141/2010 prin care s-a stabilit strategia de reabilitare şi modernizare a sistemului de termoficare urbană, 70 de râmniceni au înaintat către CET cereri de debranşare. Potrivit conducerii CET Termoficare Urbană Rm. Vâlcea, doar 10 dintre aceştia vor putea renunţa definitiv la încălzirea centralizată şi la apa caldă furnizate de CET. Odată cu apariţia hotărârii, s-a interzis debranşarea de la încălzirea centralizată, ce însemna practic renunţarea definitivă la utilităţi ca încălzirea şi apă caldă.

Cei care doreau să renunţe la utilităţile oferite de CET trebuiau să respecte până în prezent câteva condiţii stricte, date fiind urmările neechitabile ale acestei acţiuni. Printre acestea, racordarea obligatorie la un alt sistem de încălzire. Ion Cocleţ, directorul Termoficare Urbană Rm. Vâlcea explică faptul că proprietarii debranşaţi de la sistem prin a căror locuinţe treceau coloanele de încălzire trebuiau să plătească cotă parte indiviză din echivalentul termic consumat. Dat fiind că asociaţiile de proprietari nu i-au determinat să plătească respectiva cotă, ceilalţi proprietari conectaţi la sistem au fost nevoiţi să plătească şi pentru aceştia căldura degajată de conductele de încălzire.

„Chiar dacă eşti debranşat, respectivele conducte care trec prin apartament, degajează căldură. Într-un apartament care nu este încălzit prin nici un alt sistem, în timpul iernii există minimum 10-12 grade, temperatură asigurată de conductele despre care pomeneam mai devreme. Acea căldură cine o plăteşte?”, menţionează directorul Ion Cocleţ. Reprezentanţii CET spun că dacă se respectau şi se aduceau la cunoştinţă populaţiei Hotărârile de Guvern 433/2004 şi 609/2006, care priveau contorizarea individuală obligatorie până la sfârşitul anului 2009, nici un consumator nu mai solicita să se debranşeze.

Contorizarea însemna practic că fiecare consumator putea să-şi regleze temperatura din apartament şi să controleze astfel preţul pe care urma să-l plătească pentru utilităţi. Potrivit directorului Ion Cocleţ, contorizarea individuală înseamnă şi în prezent investirea a 100-120 de lei maximum pentru fiecare calorifer din apartament, în cazul în care pe fiecare scară de bloc există un procent de minimum 85% de locatari beneficiari ai acestui sistem.   

Limită de scumpire la 34%

Conducerea CET informează că debranşările la nivelul municipiului Rm. Vâlcea au scăzut treptat, de la 3% în urmă cu 3 ani, la sub 0,5% în 2009. Acesta crede că motivaţia este preţul extrem de bun la care se vinde gigacaloria, care se ridică în prezent la 130 de lei, plus TVA. Pe de altă parte, preţul total care însumează producerea, transportul şi distribuţia agentului termic, plus TVA, duce gigacaloria la 197,28 de lei. „Dacă Guvernul anulează subvenţia actuală de 33, 96 lei pe gigacalorie şi în cazul în care Consiliul Local taie subvenţia de 24, 59 lei, ar însemna că populaţia ar plăti maximum 197, 28 lei pe gigacalorie.

Faţă de preţul plătit în prezent, scumpirea gigacaloriei înseamnă o creştere de aproximativ 34%. Ca şi concluzie, mai mult de 34%, preţul la gigacalorie n-ar avea cum să crească la Rm. Vâlcea”, afirmă Ion Cocleţ. Practic, după spusele directorului Termoficare Urbană, proprietarul unui apartament cu 3 camere din Rm. Vâlcea, care a plătit până acum 250 de lei lunar în timpul unei ierni geroase ca anotimpul din acest an, va scoate din buzunar de acum încolo maximum 300-310 lei pentru încălzire şi apă caldă, în aceleaşi condiţii aspre de iarnă.

Ajutoarele de încălzire atenuează scumpirile

Reprezentanţii CET Rm.Vâlcea iau în considerare şi cea mai optimistă variantă, care presupune ridicarea preţului la gigacalorie cu doar 2%, ca urmare a creşterii TVA. Aceştia spun că râmnicenii nu ar trebui să se sperie de preţurile mari la încălzire şi apă caldă, mai ales că există posibilitatea ca municipalitatea să păstreze subvenţionarea de 24,59%. În cazul acesta, chiar dacă Guvernul elimină subvenţia de 33,96% acordată până acum, râmnicenii vor putea plăti în jur de 136,28 lei (n.r. – cu 6 lei mai mult decât în prezent).

„Mai mult, ajutoarele de încălzire vor fi acordate familiilor care au venituri chiar mai mari de 600 de lei pe membru de familie, ajungând probabil la 800 de lei sau chiar 1.500 de lei venit pe membru de familie. Ajutoarele n-au nici o legătură cu subvenţia, pe care o primesc doar societăţile producătoare şi distribuitoare de energie. 43% dintre râmniceni au primit ajutoare de încălzire iarna trecută. În funcţie de venit, o familie poate primi ajutoare de încălzire între 10 % şi 90%”, mai spune Ion Cocleţ. Din această cauză, conducerea CET Rm. Vâlcea precizează că panica declanşată în rândul populaţiei care solicită şi în continuare debranşări din cauza zvonurilor privind creşterea înzecită a valorii gigacaloriei, este nefondată.

Nu există motive de panică, întrucât diferenţele între oraşe din punctul de vedere al costurilor la utilităţi, este unul semnificativ. Dacă în anumite oraşe vor exista într-adevăr creşteri de 100-200% a preţurilor la cele două utilităţi, la Rm. Vâlcea, creşterile nu vor fi mai mari de 34% – şi asta în situaţii limită. Dat fiind că CET se află în prezent într-un amplu proces de reabilitare şi modernizare care va eficientiza şi va ieftini practic preţul la gigacalorie prin intervenţiile tehnice de ultimă oră, orice sistem alternativ de încălzire va deveni ineficient şi supraevaluat în comparaţie cu cele asigurate de noi. În acest moment, pe centrală cu gaz, gigacaloria nu poate costa mai puţin de 210 lei, în vreme ce CET a asigurat până acum un preţ de 130 de lei. Chiar dacă CET va scumpi gigacaloria în funcţie de subvenţiile acordate sau nu, preţul este cu mult mai mic”, încheie directorul executiv Termoficare Urbană Rm. Vâlcea, ing. Ion Cocleţ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.