Incendiu devastator în Ostroveni

0
82

Incendiu devastator în Ostroveni

• acoperişul unui bloc cu 10 etaje a fost făcut scrum

Nicu Trandafir

 
Un incendiu puternic a izbucnit vineri, 28 mai 2010, în jurul orei 20.20, pe acoperişul unui bloc din cartierul Ostroveni. De la un apartament situat la etajul 10 al blocului S2, scara E, incendiul s-a propagat cu repeziciune către întreg acoperişul scării respective, iar apoi a cuprins şi acoperişul scării vecine. Pompierii au stins focul în aproximativ două ore, dar au avut nevoie de patru autospeciale cu apă şi spumă. Intervenţia a fost dificilă, pentru că pompierii au putut ajunge la focar doar pe scara blocului, în Vâlcea neexistând la ora actuală autospeciale de intervenţie care să aibă scări suficient de lungi încât să poată fi folosite şi la intervenţii la blocuri mai înalte de şase etaje.

Pompierii şi-au făcut datoria cu tehnică precară


Scara de la maşina pompierilor militari de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea s-a dovedit inutilă la această intervenţie. Pompierii au întins scara, dar aceasta nu a ajuns decât până la etajul şase al blocului. Unii dintre locatarii de la ultimul etaj, printre care se aflau şi bătrâni au intrat în panică şi au avut nevoie de îngrijiri medicale. O bătrână, care era bolnavă şi aproape imobilizată la pat a fost transportată de brancardieri din apartamentul acesteia până la salvare.

În momentul sosirii echipajelor la locul incendiului, flăcările se manifestau violent, arderea fiind întreţinută de materialele combustibile din componenţa acoperişului (carton bituminat şi lemn de brad), precum şi de curenţii de aer prezenţi în zonă.
Până la stingerea incendiului, a ars acoperişul clădirii construit din lemn cu învelitoare din tablă pe o suprafaţă de circa 300 mp., deasupra ambelor scări, precum şi diverse bunuri materiale, elemente de mobilier, câteva miniutilaje de uz gospodăresc, depozitate de locatari în podul blocului, spaţiu pe care aceştia îl amenajaseră ca boxe.

De asemenea s-au degradat plăcile de azbociment şi învelitoarea din tablă, traseele de cablu TV, două panouri din policarbonat aflate pe casa scării, precum şi zugrăveala pe anumite porţiuni ale zidurilor apartamentelor de la ultimele două etaje.

După aproximativ o oră, incendiul a fost stins, pentru această misiune fiind necesară intervenţia a 12 ofiţeri, din conducerea inspectoratului şi 45 de pompieri militari aceştia acţionând cu ajutorul a patru autospeciale de stins incendii, precum şi cu ambulanţele din dotarea SMURD. Totodată au intervenit şi ambulanţe ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă acordând ajutor medical ami multor persoane care suferiseră atacuri de panică.

Pentru buna desfăşurare a intervenţiei şi-au adus contribuţia poliţişti, jandarmi şi poliţişti comunitari, aceştia asigurând ordinea în zonă pe tot parcursul misiunii.

Din fericire nu au existat răniţi, pagubele produse fiind doar de ordin material, valoarea estimativă a acestora fiind apreciată la circa 35.000 de lei, iar cea a bunurilor salvate la aproximativ 1600.000 de lei.

Din cercetările preliminarii, efectuate de o comisie mixtă compusă din angajaţi ai ISU, poliţişti şi angajaţi ai Primăriei Municipiului Râmnicu Vâlcea, reiese faptul că incendiul a izbucnit în urma producerii unui arc electric la o instalaţie de iluminat improvizată, amplasată în podul blocului.

Comunicatul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Vinovaţii vor fi pedepsiţi penal

Vineri, 28 mai 201, ora 20.25, Nicolae D., din Râmnicu Vâlcea, a sesizat, prin serviciul de urgenţă 112, faptul că pe acoperişul blocului S2, situat pe Bulevardul Tineretului, numărul 14, a izbucnit un incendiu.
   
Cu maximă operativitate poliţiştii, s-au deplasat la faţa locului constatând că acoperişul blocului S2, corespunzător scărilor D şi E era cuprins de flăcări. Imediat, au  procedat la delimitarea zonei afectate şi la îndepărtarea cetăţenilor din acest perimetru,   au fost evacuaţi locatarii de la etajele superioare ale imobilului,  iar circulaţia a fost deviată pentru a facilita accesul  echipajelor de intervenţie ale Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea şi S.M.U.R.D. Vâlcea.
   
De asemenea, la faţa locului au venit si reprezentanţii SC CEZ SA şi  SC DISTRIGAZ SUD SA, care au procedat la deconectarea imobilului de la reţelele de energie electrică şi gaz.
   
În urma intervenţiei prompte a pompierilor s-a reuşit localizarea şi stingerea incendiului intr-un timp scurt, suprafaţa de acoperiş afectată fiind de aproximativ 300 m.p. Nu s-au înregistrat victime omeneşti şi nici pagube importante la locuinţele  locatarilor.
 
Echipa complexă formată din specialişti ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea şi Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea a identificat cu ocazia cercetării la faţa locului, în podul de pe scara E a imobilului, echipamente electrice improvizate.Cauza probabilă de aprindere fiind “arc electric provenit de la un corp de iluminat”.

Cercetările continuă în vedea stabilirii cu exactitate a împrejurărilor producerii incendiului şi tragerii la răspundere penală a persoanelor vinovate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.