Sinistraţii din Goleşti nu vor să se mute la containere

0
92

Pământul din satul Blidari a început din nou să fugă!

Sinistraţii din Goleşti nu vor să se mute la containere

Sinistraţii din Goleşti refuză să se mute în module puse la dispoziţie de autorităţile judeţului. Cinci astfel de locuinţe modulare au fost aduse încă de marţi, 20 aprilie în localitatea vâlceană, dar până acum doar o singură persoană a fost de acord să se mute, temporar, într-o astfel de casă. Celelalte familii stau încă în vechile locuinţe, afectate grav de alunecările de teren, pe motiv că în locuinţele modulare ar fi prea frig. În judeţul Vâlcea mai sunt însă încă 11 localităţi în care surpările de teren s-au agravat în urma ploilor din ultima perioadă şi care ar putea deveni periculoase pentru cetăţenii care locuiesc în apropierea lor.

„Au promis că fac dren, dar nu au făcut nimic!”

Jale mare în comuna Goleşti. Alunecările de tren au făcut prăpăd în satul Blidari, unde zeci de familii sunt în pericol de a rămâne pe drumuri. Autorităţile locale şi cele judeţene au găsit ca soluţie de moment mutarea a cinci familii, cele mai afectate de surpările de teren care au loc în zonă, în nişte module de locuit, pe care le-au adus din comuna Mateeşti. Dintre cele cinci familii de sinistraţi, doar una a fost de acord să se mute în aceste locuinţe modulare. Maria Mustăţea şi soţul ei bolnav s-au mutat încă de marţi seara în modulul pus la dispoziţie de autorităţi.

După o noapte petrecută acolo, în frig, femeia nu-şi mai poate însă opri lacrimile. „Acum patru ani s-a croit casa. Atunci a plecat pământul şi ni s-a tot promis că se face dren. Nu a făcut nimeni nimic. S-a dus casa, casă mare cu patru camere, baie, două holuri, bucătărie şi am ajuns să nu mai am unde sta. Am stat într-o casă bătrână, a socrilor, dar a venit şi acolo pământul. E în spatele ei, o s-o dea şi pe asta pe brânci. Nu mai am unde să stau. Soţul nu se scoală din pat, are o sondă, pentru că a făcut blocaj renal. E vai de noi”, se plânge femeia.

Sinistraţii rămân în casele crăpate de dragul animalelor

Problemele în comuna Goleşti, datorate alunecărilor de teren au început în 2005. În urmă cu câteva săptămâni surpările s-au reactivat, 12 familii fiind în pericol de a rămâne pe drumuri, dar oamenii refuză să plece din gospodăriile lor. Maria Drăguşioniou locuieşte de mai bine de patru ani într-o bucătărie de vară, aflată în gospodăria proprie, după ce, în 2005, casa aproape i-a fost distrusă în întregime. Femeia refuză totuşi să plece , chiar dacă ştie că oricând şi bucătăria s-ar putea prăbuşi peste ea. „Am de toate: animalele în curte, vaci, porci, curţi, pe astea unde le duc?

Mă duc şi stau o oră-două în modulele alea, dar apoi eu tot aici vin. Am dormit eu şi în cocina porcilor şi tot nu am plecat din gospodăria mea. Dacă o pleca pământul oi fugi şi eu, mai sus, mai jos că n-o pleca aşa, cu totul. Dar nu plec, gospodăria asta este singurul meu venit. Nu am pensie, nu am de unde să iau bani să mă întreţin”, spune femeia cu lacrimi în ochi. „Dacă s-o duce pământul de tot, om vedea noi ce vom face. Ne vom cumpăra pământ să ne facem casă în altă parte, dar în modulele alea nu stăm. Să ne dea pământul înapoi”, spune un vecin.

Casa în care locuieşte bărbatul, împreună cu alţi patru membri ai familiei stă să se prăbuşească. Crăpăturile sunt atât de mari că se vede prin ele afară, dar oamenii refuză să plece, pentru că, spun ei, este prea frig şi prea mizerie în module. Autorităţile locale sunt însă sigure că în cele din urmă vor reuşi să-i convingă pe oameni să plece din calea dezastrului. Au şi un nou plan pentru a stabiliza terenul şi astfel să pună capăt surpărilor. „Alunecările de teren din satul Blidari au recidivat din 2005 – 2006. Acum pe o suprafaţă de şase hectare şi jumătate s-au produs din nou alunecări de teren. Este o situaţie critică, pentru că sunt oameni în vârstă. E greu să îi mutăm, dar să sperăm că, de data acesta, vom reuşi să stabilizăm terenul pentru ca, pe viitor să nu mai existe astfel de probleme”, a precizat Gheorghe Şerban, primarul din Goleşti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.