Avocatul fostului primar:
Mircia Gutău este ţinut în închisoare fără să poată să-şi apere dreptul la libertate
Hotărârea prin care primarul de Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, a fost condamnat la închisoare nu a fost redactată la 71 de zile de la pronunţarea deciziei, în condiţiile în care termenul prevăzut de lege este de 20 de zile, a declarat joia trecută apărătorul fostului edil, Veronel Rădulescu.
„Condamnarea lui Mircia Gutău reprezintă cel mai mare caz de nerespectare a drepturilor omului de după 1989, este ori o gravă eroare judiciară, ori o execuţie la comandă făcută de adversari politici sau de alte interese obscure“, a spus Veronel Rădulescu, într-o conferinţă de presă la care a participat şi soţia edilului din Râmnicu Vâlcea, Mariana Gutău, informează Agerpres.
Potrivit acestuia, Mircia Gutău este ţinut în închisoare fără să poată să-şi apere dreptul la libertate în acţiunea de contestaţie în anulare care a avut deja două termene de judecată pe 17 februarie şi 17 martie şi nu se poate judeca nici la termenul următor în lipsa dosarului şi a sentinţei. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a amânat, pe 17 martie, pentru 14 aprilie, judecarea cererii de suspendare a deciziei Secţiei Penale a ÎCCJ prin care primarul oraşului Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, şi fostul viceprimar Nicolae Dicu au fost condamnaţi la închisoare pentru fapte de corupţie.
Notar public, Mariana Gutău a fost flancată la conferinţa de presă organizată în Bucureşti de doi dintre apărătorii primarului suspendat Mircia Gutău, avocaţii Octavian Firoiu şi Valentin Rădulescu. Trioul a invocat încălcări flagrante ale normelor unui stat de drept, şi european pe deasupra, a acuzat „procuroarele” de contrafacere a probelor şi a susţinut că edilul este absolut nevinovat, acuzând DNA de nerespectarea procedurilor şi de lipsa logicii elementare. Avocatul Firoiu a susţinut că edilul ar fi victima unei „execuţii la comandă”, personajele din spatele acestei operaţiuni provenind dintr-un „melanj politico-economic”.