Grupare de infractori, prinsă după devalizarea mai multor conturi

0
73

Grupare de infractori, prinsă după devalizarea mai multor conturi

• Operaţiunile se desfăşurau şi de la Vâlcea
• Nouă persoane, printre care doi funcţionari bancari, cercetate

Nouă băimăreni, printre care şi doi angajaţi ai Bancpost şi Piraeus Bank, sunt cercetaţi de poliţişti, după ce ofiţerii DGIPI şi conducerea celor două bănci au furnizat probe care atestă că aceştia au devalizat conturile mai multor persoane şi firme. Cu ajutorul unor acte false, membrii grupării ridicau diferite sume de bani, în numerar de la agenţii bancare din ţară, respectiv din municipiul Bucureşti, din judeţele Arad, Vâlcea, Sibiu, Cluj şi Maramureş.

50.000 de lei dintr-un singur cont

Potrivit Inspectoratului General al Poliţiei Române, cei nouă suspecţi au indus în eroare mai multe persoane fizice şi juridice, prin folosirea de mijloace electronice de plată şi documente de identitate falsificate, fiind acuzaţi de comiterea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals material în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals. Nu s-a determinat încă prejudiciul total, dar numai la ultima tranzacţie contul unei societăţi comerciale a fost golit de 50.000 de lei.

Sarcini pentru infractori, ca la armată

Până acum s-a stabilit că, în perioada noiembrie 2009 – februarie 2010, cei nouă băimăreni, cu vârste cuprinse între 20 şi 55 de ani, s-au constituit într-un grup infracţional organizat, iar lider pare a fi Mihai-Radu, de 28 de ani. Fiecare membru al grupării avea sarcini foarte clar stabilite. Unii întocmeau acte de identitate false cu fotografiile unor membrii ai grupării, dar cu datele de identificare ale altor persoane, titulare de conturi bancare. Aceste documente erau realizate cu ajutorul unor calculatore şi imprimante performante, datele de identificare ale conturilor bancare şi alte posesorilor acestor conturi fiind furnizate de doi funcţionari bancari.

Cu ajutorul acestor acte de identitate falsificate, membrii grupării ridicau diferite sume de bani, în numerar, de la agenţii bancare din ţară. Ei virau sume de bani din conturile fraudate prin depunerea la bancă a unor ordine de plată ştampilate cu ştampile procurate tot prin utilizarea documentelor falsificate, în conturi de card deschise de asemenea în mod fraudulos (cu cărţi de identitate falsificate) şi ulterior ridicau banii de la bancomate aflate de pe raza municipiului Baia Mare. Locuinţele celor nouă au fost percheziţionate, anchetatorii ridicând pentru cercetări documente, înscrisuri, tehnică de calcul, suporţi de stocare a informaţiei şi aparatură folosită la falsificarea documentelor. (A.V.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.