Efectele crizei economice:
253 de profesori daţi afară din învăţământ
• „Nemuritorii“ lideri de sindicat vâlceni, plătiţi cu zeci de milioane de lei din cotizaţiile profesorilor, dau neputincioşi din umeri
Anda Vlad
253 de cadre didactice din Vâlcea vor fi printre cele 15.000 propuse de Ministerul Educaţiei pentru a fi disponibilizate din anul şcolar viitor. Alte cadre didactice, în special din mediul rural, riscă să-şi piardă slujba din cauza introducerii, de la 1 septembrie, a finanţării unităţilor de învăţământ în funcţie de numărul de elevi.
Profesori trimişi acasă
În prezent, în judeţul Vâlcea sunt 6174 de profesori, dar, de la 1 septembrie vor rămâne doar 5927, conform planului oficialilor Ministerului Educaţiei de eficientizare a reţelei de învăţământ din România. Liderii sindicaliştilor din învăţământ spun că deocamdată nu se ştie cine şi mai ales cum vor pleca cele 247 de cadre didactice. „Trebuie să vedem cum vor fi disponibilizate aceste cadre didactice, dacă se pune problema să fie desfiinţate posturile respective sau dacă ele vor rămâne, dar atunci tot trebuie ocupate de cineva.
Deocamdată nu este nimic foarte clar, liderii celor patru confederaţii urmează să discute cu reprezentanţii sindicatelor şi, în funcţie de rezultate, vom stabili ce vom face mai departe”, a precizat Lucian Marinescu, liderul sindicaliştilor vâlceni afiliaţi la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ. Sindicaliştii sunt însă nemulţumiţi pentru că, pe lângă OUG 114/2009, care prevede reducerea posturilor, cu 15.000 în 2010, Guvernul a emis, tot la sfârşitul anului trecut, în perioada sărbătorilor, o altă ordonanţă, prin care numărul elevilor dintr-o clasă va creşte din anul şcolar viitor de la 28 la 30. Se vehiculează şi ideea că norma didactică a profesorilor va creşte de la 18 ore pe săptămână la 22.
Şcoli închise în mediul rural
Restructurările din învăţământul vâlcean nu se opresc aici. Şcolile cu număr mic de elevi sunt şi anul acesta propuse spre a fi închise, iar cadrele didactice sunt ameninţate cu disponibilizarea şi cu Ordonanţa de Guvern prin care unităţile de învăţământ vor fi finanţate în funcţie de numărul de elevi pe durata unui an şcolar. Mai exact, acest lucru înseamnă că şcolile, grădiniţele şi liceele de stat, finanţate din bugetele locale, vor primi fonduri pe baza standardelor de cost pe elev/preşcolar/an, pentru acoperirea cheltuielilor cu salariile, sporurile, indemnizaţiile şi alte drepturi salariale în bani.
Guvernanţii au decis că standardele de cost vor fi stabilite prin aplicarea unor coeficienţi de diferenţiere pentru fiecare nivel de învăţământ, filieră, profil, specializare sau domeniu, în funcţie de numărul de elevi, de limba de predare, de alţi indicatori specifici şi ţinând cont dacă unitatea de învăţământ se află în mediul urban sau rural. Punctul de reper decis de Guvern a fost învăţământul gimnazial din mediul urban, pentru care coeficientul este 1. Standardul de cost pentru un astfel de elev a fost stabilit la 2.857 de lei. „Consecinţa imediată va fi că nici o şcoală nu va mai aproba transferul elevilor de la o unitate la alta decât în condiţii speciale.
Va fi o luptă aprigă între şcoli pentru creşterea numărului de elevi, în condiţiile în care, în ultimii ani, învăţământul se confruntă cu o populaţie şcolară în scădere. În aceste condiţii nu se ştie dacă unităţile şcolare îşi vor putea plăti profesorii pentru că au puţini elevi şi probabil se vor închide”, a mai precizat Tiberiu Pană, vicepreşedinte al FSLI Vâlcea. Decizia de a închide aceste şcoli revine însă consiliilor locale, Inspectoratului Şcolar şi consiliilor de administraţie ale unităţilor de învăţământ cu personalitate juridică care, în baza acestei ordonanţe, vor răspune de reorganizarea şcolilor ţinând cont de standardele de cost/ elev/ preşcolar/ an”.