Uzina Mecanică Băbeni iese cu faţa curată din “Dosarul armelor” din anul 2007

0
110

• Potrivit unor precizări ale ministrului Apărării, la o interpelare a unui deputat vâlcean,

Uzina Mecanică Băbeni iese cu faţa curată din „Dosarul armelor” din anul 2007

În cursul lunii trecute, deputatul PSD Aurel Vlădoiu a formulat o interpelare pe care a adresat-o miniştrilor interimari de la Apărare şi de la Interne, interpelare în care se cere o explicaţie privind modul de soluţionare a dosarului armelor de la Uzina Mecanică Băbeni. „În anul 2007, în urma unui control al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Vâlcea, au fost găsite într-un depozit al Uzinei Mecanice Băbeni, închiriat de firma Brenox SRL, 3.064 de arme militare uşoare, dintre care 800 de puşti semiautomate cu lunete – de calibru 7,62 mm şi 2264 puşti mitralieră tip RPK – de calibrul 7,72 mm, în stare bună de funcţionare.

Aceste arme au fost cumpărate de la unităţi ale Ministerului Apărării Naţionale prin Romtehnica de mai multe firme americane şi aduse la Vâlcea pentru curăţare şi reambalare. La ridicarea armelor, specialiştii Inspectoratului General al Poliţiei Române au concluzionat că firma amintită nu este autorizată să efectueze operaţiuni cu arme şi muniţii. De asemenea, firma din Drăgăşani care a efectuat transportul acestor arme nu era nici ea autorizată pentru acest lucru.

În scurt timp, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a decis scoaterea de sub urmărirea penală a învinuiţilor cercetaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor, prevăzută de articolul 279 alin. 3. Cod Penal. În momentul de faţă, se stabilesc circumstanţele şi responsabilităţile în care armele au fost eliberate din depozitele unităţilor militare. Având în vedere situaţia confuză din acest caz, vă solicit, domnule ministru, un răspuns ferm şi corect, care să aibă la bază informaţii de la organele abilitate”, se menţionează în interpelarea deputatului Aurel Vlădoiu.

„Fără acordul Romtehnica, armele au fost preluate de SC Brenox SRL”

Zilele trecute, ministrul interimar al Apărării, Mihai Stănişoară, a remis deputatului vâlcean următorul răspuns: „În conformitate cu prevederile art. 10 şi 26 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă nr. 158/1999 privind regimul de control al exporturilor, importurilor şi altor operaţiuni cu produse militare, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 595/2004, Ministerul Apărării Naţionale, prin Departamentul pentru armamente, a autorizat CN Romtehnica SA pentru efectuarea de operaţiuni de comerţ exterior cu armament, muniţii şi alte produse militare.

Pe baza acestei autorizaţii, CN Romtehnica SA a solicitat Agenţiei Naţionale de Control al Exporturilor (ANCEX), autoritatea naţională în domeniu din subordinea Ministerului Afacerilor Externe, eliberarea licenţelor de export ale produselor militare la care se referă această interpelare. Având în vedere avizele favorabile ale Consiliului interministerial pentru controlul exporturilor, importurilor şi altor operaţiuni cu produse militare au fost eliberate următoarele licenţe de export: nr. 107004 din 11.01.2007, partener extern CIT Bahamas, destinaţie Afganistan, pentru 2264 puşti mitralieră, calibru 7,62 mm, model 1964, categoria a II-a, pat normal, cu accesorii; nr. E/2006/1466 din 14.09.2006, partener extern Tennessee Guns International Inc. din SUA, destinaţie SUA, pentru 800 puşti semiautomate cu lunetă, calibru 7,62 mm, model 1974, categoria I. Referitor la realizarea exportului produselor militare menţionate precizăm: CN Romtehnica SA a semnat cu firma CIT Bahamas, la data de 20.12.2006, un contract privind livrarea la export a 2264 produse RPK, din existentul Ministerului Apărării Naţionale, aprobate pentru valorificarea la extern.

Produsele erau destinate trupelor americane dislocate în Afganistan iar contractorul principal al Guvernului SUA, firma General Dynamic, a acordat contractul de cumpărare a produselor militare firmei CIT Bahamas. Pentru derularea exportului, C.N. Romtehnica S.A. a obţinut, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă nr. 158/1999 şi Regulamentului privind organizarea procedurilor pentru valorificarea bunurilor aflate în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1470/2005, toate aprobările legale necesare. Având în vedere că produsele erau de categoria a II-a, partenerul extern a comunicat că, înainte de livrarea acestora, este necesară reambalarea şi, unde este cazul, brunarea. Pentru efectuarea acestor operaţiuni, partenerul extern a contractat direct serviciile SC Brenox SRL. Astfel, C.N. Romtehnica S.A. a primit de la partenerul extern o împuternicire prin care reprezentantul SC Brenox SRL urma să efectueze operaţiunile de pregătire pentru export al produselor.

Înainte de preluarea produselor din depozitele Ministerului Apărării Naţionale, CN Romtehnica SA a solicitat partenerului extern să efectueze plata acestora, iar SC Brenox SRL să prezinte autorizaţiile necesare, eliberate în condiţiile legii de autorităţile competente, referitoare la activităţile specifice. După îndeplinirea acestor condiţii, CN Romtehnica SA l-a delegat pe reprezentantul SC Brenox SRL, în perioada de valabilitate a autorizaţiilor puse la dispoziţie, să preia produsele şi să execute operaţiunile convenite cu partenerul extern. Precizăm că pentru serviciile prestate SC Brenox SRL a încheiat un contract şi a fost plătită direct de partenerul extern. Preluarea produselor de la unităţile militare deţinătoare, transportul şi paza acestora până la locul temporar de depozitare s-au desfăşurat fără incidente.

În luna martie 2007, CN Romtehnica SA a fost informată că Direcţia Arme, Explozivi, Substanţe Toxice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, împreună cu Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti verifică îndeplinirea condiţiilor de efectuare a unor operaţiuni cu produse de tehnică militară pe teritoriul României la SC Brenox SRL. Totodată, i-au fost solicitate documente privind operaţiunea de export a produselor militare contractate cu cele două firme americane. După punerea la dispoziţie a tuturor documentelor solicitate, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a comunicat, la data de 30.03.2007, că produsele militare pot fi preluate de CN Romtehnica SA, în vederea livrării la export, operaţiune finalizată la data de 05.04.2007. CN Romtehnica SA a semnat cu firma Tennessee Guns International Inc. din SUA, la data de 17.05.2006, un contract de export al acestor produse, provenite din existentul Ministerului Apărării Naţionale, având ca destinaţie piaţa civilă din SUA.

La sfârşitul anului 2006, după primirea contravalorii şi obţinerea licenţei de export, cele 800 de puşti semiautomate cu lunetă au fost predate de către CN Romtehnica SA la Fabrica de Arme Cugir SA, în vederea transformării în kituri de părţi componente, potrivit prevederilor legislaţiei în domeniu a SUA. Ulterior, fără înştiinţarea şi acordul CN Romtehnica SA, armele au fost preluate de SC Brenox SRL, la solicitarea SC Armexim Grup SRL, în calitate de agent local al firmei americane cumpărătoare.

În urma sesizării poliţiei, bunurile au fost returnate, prin grija SC Armexim Grup SRL şi cu sprijinul CN Romtehnica SA, la fabrica de Arme Cugir SA. Armele au fost pregătite pentru export şi livrate la data de 23.08.2007. În sinteză, se pot concluziona următoarele: armele respective au provenienţă licită şi au fost livrate la export, în condiţiile contractuale şi în conformitate cu dispoziţiile legale incidente, fapt confirmat de comunicarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti din data de 30.03.2007; exportul a fost efectuat de CN Romtehnica SA, cu respectarea prevederilor Regulamentului privind organizarea procedurilor pentru valorificarea bunurilor aflate în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1470/2005, pe baza licenţelor de export eliberate de ANCEX; condiţiile contractuale au fost respectate, partenerii externi efectuând plata produselor şi transmiţând certificatele de control al livrărilor (documente obligatorii pe care exportatorul trebuie să le obţină de la partenerul extern, prin care se atestă că produsele au ajuns la destinaţiile finale declarate);

partenerii externi au contactat direct şi au utilizat serviciile Uzinei Mecanice Băbeni SA, SC Brenox SRL, Fabricii de Arme Cugir SA şi a altor operatori economici români pentru depozitarea, transportul pe rute interne, pregătirea pentru export şi încărcarea produselor pe mijloacele de transport pe parcurs extern; operaţiunile de închiriere şi folosire de către SC Brenox SRL a spaţiilor de depozitare ale Uzinei Mecanice Băbeni SA şi ale societăţii comerciale care a efectuat transportul armelor nu au avut girul Ministerului Apărării Naţionale întrucât acesta nu are atribuţii privind autorizarea activităţilor de depozitare şi transport de produse militare; prin efectuarea acestor operaţiuni de export s-a adus o contribuţie valutară semnificativă la buget, au fost eliberate unele spaţii de depozitare şi s-a răspuns pozitiv la solicitarea părţii americane de a contribui cu armament în teatrele de operaţii; prin valorificarea acestor produse la extern nu a fost înregistrat niciun prejudiciu adus Ministerului Apărării Naţionale sau statului român, în ceea ce priveşte respectarea prevederilor internaţionale în materie. (P.C.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.