Oltchim a finalizat negocierile cu Petrom pentru transferul Arpechim Piteşti

0
79

Oltchim a finalizat negocierile
cu Petrom pentru transferul
Arpechim Piteşti

• Directorul general Constantin Roibu ar putea primi cu această ocazie titlul de managerul anului 2009 în România • tranzacţia include plata activelor fixe, a stocurilor de hidrocarburi şi a celorlalte active circulante aferente acestei activităţi • datoriile istorice ale Oltchim către Petrom vor fi restructurate • salariaţii implicaţi în activitatea de petrochimie din Arpechim vor fi preluaţi de către Oltchim

Petrom, cel mai mare producător de ţiţei şi gaze din Europa de Sud – Est, a finalizat negocierile cu reprezentanţii Oltchim, lider pe piaţa de produse petrochimice din aceiaşi regiune, pentru transferul activelor aferente activităţii de petrochimie din cadrul Arpechim. Tranzacţia va deveni efectivă după obţinerea autorizaţiilor necesare de la autorităţile fiscale şi de concurenţă, estimată pentru începutul anului 2010. Transferul acestor active are la bază decizia managementului Petrom de a se concentra asupra operaţiunilor de bază ale companiei în vederea creşterii eficienţei, petrochimia reprezentând o activitate secundară.

Neil Anthony Morgan, membru al Directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de rafinare: „Tranzacţia este rezultatul unui perioade îndelungate de evaluări şi negocieri şi considerăm că reprezintă cea mai bună formulă pentru viitorul activităţii de petrochimie din Arpechim”.

Constantin Roibu, Director General Oltchim: „Integrarea Oltchim cu petrochimia de la Arpechim reprezintă unica şansă de revitalizare a activităţii petrochimice din România. Această tranzacţie va duce la creşterea capitalizării bursiere a Oltchim, cu beneficii directe pentru acţionarii noştri şi va genera noi locuri de muncă pentru judeţele Argeş şi Vâlcea”.

Tranzacţia cu Oltchim include următoarele componente principale: Petrom va transfera activele fixe aferente activităţii de petrochimie. Aceste active fixe includ instalaţia de piroliză, extracţia de aromatice, polietilena de joasă densitate si polietilena de înaltă densitate şi o serie de rezervoare, precum şi terenul aferent cu o suprafaţă de circa 150 de hectare. Unitatea de extracţie aromatice are o capacitate de 50.000 de tone pe an, iar instalaţia de piroliză poate produce până la 200.000 de tone de etilenă şi 95.000 de tone de propilenă pe an.

Pentru activele fixe, stocurile de hidrocarburi şi celelalte active circulante aferente activităţii de petrochimie din cadrul Arpechim, precum şi pentru investiţiile efectuate de Petrom, Oltchim va achita circa 13 milioane de euro (inclusiv taxe şi accize). În ceea ce priveşte datoriile istorice ale Oltchim către Petrom, cele două companii semnat un acord de restructurare a datoriei pe baze comerciale.

Astfel, datoriile istorice ale Oltchim către Petrom, care se ridică la 112,4 milioane RON (la această dată), vor fi reeşalonate pe o perioadă de trei ani, plata urmând a se face trimestrial. Cei aproximativ 560 de salariaţi din cadrul activităţii de petrochimiei din Arpechim vor fi transferaţi la Oltchim. Aceştia vor continua să beneficieze de prevederile Contractului Colectiv de Muncă încheiat la nivel Petrom, pentru cel puţin 1 an, în conformitate cu prevederile legislaţiei privind protecţia angajaţilor în cazul transferului de întreprindere sau părţi din aceasta.

Această tranzacţie nu are un impact material asupra situaţiei financiare a Petrom SA, situându-se sub pragul de 10% din valoarea totală a activelor Petrom SA, respectiv din valoarea anuală a cifrei de afaceri nete a companiei.
Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele Explorare şi Producţie, Rafinare şi Marketing, Gaze Naturale şi Energie. Petrom exploatează rezerve dovedite de petrol şi gaze estimate la 0,9 miliarde barili echivalent petrol, are o capacitate maximă anuală de rafinare de 8 milioane tone şi circa 550 de staţii de distribuţie carburanţi în România. Compania deţine, de asemenea, o reţea internaţională de 269 benzinării, localizate în Republica Moldova, Bulgaria şi Serbia.

În anul 2008 cifra de afaceri a Petrom a fost de 4.552 milioane Euro, EBITDA (Venituri Înainte de Dobânzi, Taxe, Deprecieri şi Amortizări) a fost de 969 milioane Euro. OMV, grupul energetic lider in centura de creştere europeana deţine 51,01% din acţiunile Petrom. OMV activează în 13 ţări din Europa Centrală în domeniile de Rafinare şi Marketing şi în 17 ţări pe patru continente în domeniul de Explorare şi Producţie. Ministerul Economiei deţine 20,64% din acţiunile Petrom, Fondul Proprietatea deţine 20,11%, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare 2,03%, iar 6,21% aparţin acţionarilor minoritari.

SC Oltchim SA – Râmnicu Vâlcea este cea mai importantă unitate din industria petrochimică din România, lider în Europa Centrală şi de Est la PVC, sodă caustică, polioli, plastifianţi. Societatea are ca acţionar majoritar Statul Român, prin Ministerul Economiei (54,79%). În 2008 cifra de afaceri a companiei a fost de 528 milioane euro. Acţiunile OLTCHIM sunt tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti, categoria I de tranzacţionare. Societatea se conformează regulilor de transparenţă stabilite de Legea pieţei de capital nr. 297/2004.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.