Arpechim – balonul de oxigen de care Oltchim are nevoie
Petre Coman
La sfârşitul săptămânii trecute, la Bucureşti, reprezentanţii societăţilor Oltchim şi Petrom au anunţat în mod oficial finalizarea negocierilor pentru transferul la combinatul chimic vâlcean a activelor aferente activităţii de petrochimie din cadrul Arpechim. Tranzacţia va deveni efectivă după obţinerea autorizaţiilor necesare de la autorităţile fiscale şi de concurenţă, estimată pentru începutul anului 2010.
Este un eveniment deosebit de important pentru economia judeţelor Vâlcea şi Argeş, pentru că în urma acestei tranzacţii, se salvează câteva mii de locuri de muncă şi se asigură o oarecare stabilitate socială şi economică la nivelul celor două judeţe. După aproape doi ani de tatonări şi negocieri intense, şi după mai mult de un an de când Arpechim a sistat livrarea de etilenă şi propilenă către Oltchim (principalele materii prime ale societăţii), iată că, acum, la sfârşit de an 2009, cele două societăţi au ajuns la un numitor comun, iar contractul efectiv de preluare va fi semnat undeva prin luna februarie 2010.
Directorul general al Oltchim, Constantin Roibu, nu a mai aşteptat răspunsul Comisiei Europene în privinţa garanţiei de stat de 49,6 milioane euro şi a decis să caute fonduri proprii sau de la bănci pentru a plăti măcar avansul la tranzacţia cu Petrom. Dacă ar fi mai aşteptat încă câteva luni, conducerea Oltchim accentua şi mai grav problemele de la Oltchim, fapt care îi lasă… indiferenţi pe birocraţii de la Comisia Europeană. Oricum, cei 13 milioane de euro pe care îi va plăti direct Oltchim reprezintă cota de aproape 20% din plafonul aprobat de Guvern, de 62 de milioane euro, pentru preluarea activităţii de petrochimie de la Arpechim Piteşti.
După închierea contractului dintre Petrom şi Oltchim, se estimează încă o lună pentru repornirea instalaţiilor, astfel că începând din luna martie 2010 să se reia la capacitate normală furnizarea de etilenă şi propilenă către Oltchim. Este un element vital, iar oprirea instalaţiilor de la Oltchim în 2009 a avut ca efect reducerea la jumătate a cifrei de afaceri şi a exporturilor realizate de Oltchim.
Activele fixe ale Arpechim care vor fi transferate în proprietatea Oltchim includ instalaţia de piroliză, extracţia de aromatice, polietilena de joasă densitate şi polietilena de înaltă densitate şi o serie de rezervoare, precum şi terenul aferent cu o suprafaţă de circa 150 de hectare. Unitatea de extracţie aromatice are o capacitate de 50.000 de tone pe an, iar instalaţia de piroliză poate produce până la 200.000 de tone de etilenă şi 95.000 de tone de propilenă pe an.
Prin preluarea de către SC Oltchim SA de la Petrom SA a activităţii şi activelor petrochimiei din cadrul Arpechim Piteşti se asigură creşterea independenţei combinatului chimic vâlcean faţă de furnizorii de materii prime. În principal, SC Oltchim SA nu va mai fi consumator captiv al Petrom SA pentru etilenă şi nu va mai depinde de disponibilitatea Petrom SA de a livra propilenă.
În acelaşi timp, etilena şi propilena necesare funcţionării combinatului chimic se vor livra la nivelul costurilor de fabricaţie şi nu în funcţie de cotaţiile internaţionale, ceea ce va contribui la creşterea eficienţei economice a SC Oltchim SA şi va sprijini societatea pentru a face faţă dificultăţilor determinate de efectele actualei crize economice mondiale. În plus, consultanţi externi reputaţi, respectiv Tecnon OrbiChem şi Nexant din Marea Britanie, Linde din Germania şi Baran din Israel, au confirmat că cea mai bună soluţie pentru Oltchim este preluarea unităţii de petrochimie de la Arpechim Piteşti.