Uzina Mecanică Băbeni a pierdut, prin decredibilizare, un contract de milioane de euro

0
72

• Jurnaliştii de la Evenimentul Zilei” au aflat miza din spatele scandalului „Băsescu şi armele pentru Angola”:

Uzina Mecanică Băbeni a pierdut, prin decredibilizare, un contract de milioane de euro

Nicu Trandafir

Marţi şi miercuri, jurnaliştii de la „Evenimentul Zilei” au publicat un amplu material pe marginea dezvălurilor de presă privind implicarea lui Mircea Băsescu în scandalul armelor de la Uzina Mecanică Băbeni, precum şi adevărata miză din spatele scandalului. Potrivit documentelor şi informaţiilor obţinute în urma unei investigaţii jurnalistice, EVZ prezintă adevărul din spatele unei manipulări de presă. Ziarul a urmărit pas cu pas, document cu document, traseul muniţiei despre care Sorin Roşca-Stănescu susţine că a fost deturnată în scopuri teroriste.

Investigaţia jurnalistică a presupus obţinerea actelor de însoţire a mărfii speciale, a declaraţiilor vamale, a fişelor din arhiva serviciului de exploatare portuară, a unor contracte confidenţiale şi a planului de securitate a muniţiei care a fost distrusă la Băbeni. Reporterii EVZ au identificat chiar şi locurile unde se află acum cele 105 containere în care, la începutul anului, au fost depozitaţi explozibilii din Taiwan. În cele din urmă a devenit evident că muniţia nu a fost traficată, fiind demilitarizată în România. Concluzia finală: scandalul „Băsescu şi armele pentru teroriştii din Angola” este un caz de dezinformare clasică, folosindu-se tehnica manipulării prin omisiune şi a prezentării unor adevăruri parţiale.

Investigaţia EVZ a relevat că o singură firmă de securitate a organizat transportul muniţiei taiwaneze din Zona Liberă Agigea către Băbeni, Vâlcea. Înregistrată în Constanţa, societatea respectivă se numeşte Break Bulk Services, e condusă de un militar în rezervă şi e specializată în protecţia transporturilor de încărcături maritime, a agenţilor portuari şi a convoaielor cu mărfuri IMO (International Maritime Organisation). Contractul dintre Break Bulk şi Oxo Network se încheie pe 20 februarie 2009. Din acest moment, până pe 20 martie 2009, mutarea materialelor militare în Vâlcea durează o lună.
 
Cele 105 containere sunt împărţite în 17 transporturi, a câte 6 containere fiecare, şi doar un transport a trei containere. Fiecare convoi este compus din şase camioane plus două maşini de escortă. Noaptea nu se circulă, iar jandarmeria monitorizează întreaga operaţiune, informând pas cu pas DGIPI. Transportul securizat îl costă pe Cornel Purcărea 140.000 de euro, potrivit contractului încheiat cu Break Bulk. La rândul său, firma de pază închiriază camioane speciale, fiecare dintre aceste maşini fiind licenţiată ADR (autorizaţie de transport de mărfuri periculoase). EVZ a obţinut toate documentele cu numerele de înmatriculare ale maşinilor şi datele personale ale şoferilor.

Cum a ajuns muniţia expirată şi containerele la Băbeni?

După o lună şi o săptămână de când a intrat pe teritoriul nostru, armamentul asiatic trece prin Vama din Râmnicu Vâlcea. Comisionarul vamal: firma Art Glas (Vâlcea), prin ştampila agentului Sorin Măgureanu. De aici, toată muniţia ajunge la Uzina Mecanică Băbeni, unde se demilitarizează, prin procese chimice de delaborare. Cele 105 containere sunt predate în baza a 105 procese-verbale încheiate de U.M. Băbeni cu firma Oxo Net work. Documentele, intrate în posesia EVZ, specifică seriile, conţinutul în detaliu, numerele camioanelor, numele şoferului şi greutatea fiecărui container.

În prezent, din cantitatea brută de 1.884 de tone de muniţie expirată, UM Băbeni mai are de neutralizat doar 300 de tone (net) de explozibil. Toate cele 105 containere utilizate în transportul de muniţie şi golite la Băbeni au rămas în România. 33 sunt încă în custodie la uzina mecanică. 4 au fost vândute cu factură. Alte 20 s-au întors în Agigea, fiind scoase la vânzare. Şi tot la vânzare au fost scoase 48 de containere, pe şoseaua de centură a Bucureştiului, în curtea depozitelor Losan. Preţul la bucată: 1.500 de euro.

Ministerul elen al Apărării a anunţat o amplă operaţiune de demilitarizare

Miercuri, 9 septembrie, jurnaliştii de la „Evenimentul Zilei” au mai aflat că este vorba despre un contract în valoare de aproximativ 20 de milioane de euro pentru neutralizarea muniţiei NATO expirate din bazele logistice ale armatei.
Trei mari jucători de pe piaţa internaţională de armament se bat pentru afacerea cu fonduri guvernamentale greceşti. Două dintre ele sunt corporaţiile germane Rheinmetall AG, având cartierul general în Dusserdolf, şi Spezialtechnik Group, din Dresda, prin Spreewerk Luebben – divizia sa de demilitarizare.

Al treilea este holdingul spaniol Maxam, amintit recent în celebrul caz „Băsescu şi armele”, ale cărui dedesubturi au fost devoalate tot de EVZ. Cantitatea totală de armament depăşit pe care guvernul grec a decis s-o distrugă este de aproape 25 de mii de tone. Adică de 12 ori mai mare decât, spre exemplu, muniţia depozitată în Portul Constanţa Sud-Agigea, la începutul acestui an, de firma patronată de nepoata preşedintelui României.

Primul episod din meciul coloşilor de armament s-a desfăşurat în perioada aprilie-mai 2009. Atunci, armata elenă a anunţat şi organizat licitaţia de încredinţare a contractului de 20 de milioane de euro. Câştigătorul rundei a fost Maxam Hellas (sucursala din Grecia a holdingului Maxam), dar, imediat, a fost contestat de concurenţii germani. Războiul hârtiilor a durat până la sfârşitul lui iunie, când guvernul grec a organizat a doua licitaţie. Şi de această dată a ieşit cu scandal, reclamaţii şi amânări. Până la soluţionarea contestaţiilor, Ministerul Apărării din Atena a stabilit un al treilea termen în noiembrie, când procedura se schimbă din licitaţie în selecţie de oferte.

În cazul câştigării contractului, strategia anunţată a celor două companii nemţeşti prevede că muniţia grecească va fi delaborată în Germania. Spaniolii de la Maxam au însă alt plan: materialul special va fi demilitarizat în România, prin reprezentantul lor de la noi. Maxam Hellas va subcontracta afacerea către Oxo Network Corporation, condusă de locotentcolonelul (r) Cornel Purcărea, fost ofiţer operativ în contraspionajul militar.

Practic, s-ar folosi din nou aceeaşi companie implicată în scandalul „Băsescu şi armele”, generat de operaţiunea de neutralizare a celor 1.884 de tone de muniţie din Taiwan. SRL-ul lui Purcărea ar urma să preia armamentul grecesc din Portul Constanţa şi să gestioneze depozitarea, vămuirea şi transportul special până la Uzina Mecanică Băbeni – destinaţia finală unde explozibilii s-ar distruge.

Numai că recentul scandal declanşat de Sorin Roşca Stănescu, în care firma Oxo Network şi U.M. Băbeni sunt elemente-cheie, desfiinţează bonitatea şi credibilitatea celor două companii româneşti. Consecinţa e clară: şansele Maxam de a accesa contractul din Grecia sunt anulate, în situaţia în care colaboratorii săi care ar executa efectiv operaţiunea de demilitarizare sunt bănuiţi de trafic de arme şi de conexiuni cu grupări teroriste.

În industria de armament internaţională, şi mai ales într-o tranzacţie finanţată din fonduri guvernamentale, precauţia este maximă. În România însă, scandalul a fost potenţat la maximum: după ce dezinformarea de pe blogul lui Roşca Stănescu a fost preluată, fără verificări, de posturile de ştiri, s-a produs chiar şi audierea ministrului român al apărării de către o comisie parlamentară.

Şi astfel, în afacerea cu muniţie grecească, varianta care include România e scoasă din joc, în avantajul celei germane. Herman Tratsch, vicepreşedintele corporaţiei germane Spreewerk, susţine că, „din câte cunoaşte, Spreewerk nu are nicio legătură cu vreo firmă din România”. Germanul a ţinut să specifice că nu e de acord ca numele Spreewerk să fie publicat în ziar, fără autorizaţia expresă a conducerii firmei. „Nu cunosc în detaliu fundalul articolului dv. şi nu vreau ca firma noastră să fie amestecată în vreun fel în această problemă”.

Marţi, jurnaliştii de la EVZ a reconstituit pas cu pas traseul real pe care l-a urmat muniţia expirată despre care Sorin Roşca Stănescu susţinea că a fost traficată cu complicitatea lui Mircea Băsescu, fratele preşedintelui ţării. Investigaţia jurnalistică a probat faptul că scandalul „Băsescu şi armele pentru terorişii din Angola” este un caz clasic de dezinformare. Documentele intrate în posesia EVZ arată că acele 1.884 de tone de armament depăşit proveneau din Taiwan, şi nu din Thailanda, iar trei sferturi din cantitate a fost deja neutralizată la Uzina Mecanică Băbeni, restul fiind în curs de delaborare.

Nimic n-a fost „redirecţionat” către organizaţia teroristă UNITA Angola, aşa cum susţinea Roşca Stănescu. De altfel, formaţiunea paramilitară UNITA nu mai există de nouă ani, iar libanezul Imad Bakri este cercetat de Interpol pentru tranzacţii cu cereale, nu pentru trafic de armament. Pe „traseul muniţiei” din Asia, EVZ a identificat-o pe Raluca Băsescu, nepoata preşedintelui României, a cărei firmă a asigurat serviciul de depozitare a materialelor periculoasei în Portul Constanţa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.