Sindicatele vâlcene, pregătite de proteste

0
89

Criza îi scoate pe bugetari în stradă

Sindicatele vâlcene, pregătite de proteste

Nicolae Jitianu, preşedintele Sindicatului Funcţionarilor Publici şi al Salariaţilor din Administraţia Publică Locală Vâlcea: Ne-au tăiat toate sporurile, au tăiat prime, salarii de merit, inflaţia creşte, iar preţurile se duc în sus

Anda Vlad

Reprezentanţii sindicatelor din educaţie, administraţie publică, sănătate şi poliţiştii au anunţat zilele trecute că aproape 800.000 de bugetari vor declanşa o grevă generală de o zi în data de 5 octombrie, fiind nemulţumiţi de ultima formă a Legii unitare de salarizare pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament.

Împotriva legii salarizării

Sindicaliştii vâlceni sunt de acord cu deciziile luate la nivel central de confederaţiile naţionale privind protestele împotriva proiectului legii salarizării unitare, pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea.

„Este o lege total împotriva bugetarilor. Poziţionarea lor pe grilă nemulţumeşte una dintre cele mai mari categorii socio-profesionale. Am convenit cu federaţiile bugetarilor că trebuie întreprinse acţiuni de amploare pentru ca legea, sub forma proiectului care ne-a fost prezentat de Guvern, să nu treacă”, a declarat Constantin Pârvu, liderul vâlcean al CNSRL Frăţia. Aurel Popescu, liderul Cartel Alfa  Vâlcea, spune că „legea salarizării este proastă“. „Una s-a discutat cu Guvernul, la început şi alta s-a negociat, şi Guvernul alta a mâncat la final.

Tocmai din acest motiv, Cartel Alfa a sugerat Guvernului să-şi dea demisia. În momentul de faţă, se vede de departe că România nu este o ţară guvernată, este un vid de putere, iar, pe acest fond, clanurile mafiote au luat un avânt extraordinar”, a declarat Popescu. Nicolae Jitianu, preşedintele Sindicatului Funcţionarilor Publici şi al Salariaţilor din Administraţia Publică Locală Vâlcea doreşte şi el o renegociere a legii salarizării. „Nu se poate ca un funcţionar public cu studii superioare să fie plătit conform noii grile ca un brancardier de spital, de ambulanţă.

Ne-au tăiat toate sporurile, au tăiat prime, salarii de merit, inflaţia creşte, iar preţurile se duc în sus”, susţine Jitianu. Şi reprezentanţii Federaţiei „Spiru Haret“, din învăţământul preuniversitar, sunt hotărâţi să picheteze Parlamentul la data de 15 septembrie şi să intre în grevă generală pe 5 octombrie. „Noi suntem categoria poate cea mai afectată şi defavorizată de această lege. Poziţia pe grila de salarizare, unde este învăţământul preuniversitar, este complet defavorabilă”, spune Florin Popa, liderul „Spiru Haret“ Vâlcea.

Liderul sindicatului Sanitas din Vâlcea, Maria Costea, declară că toate acordurile pe care le-au avut cu Ministerul Sănătăţii au fost încălcate. „Ce încredere să avem în această lege, când noi de pe acum pierdem? De exemplu, salariaţii de la Direcţia de Sănătate Publică nu mai primesc decât salariul de bază, plus sporul de vechime, restul a fost tăiat, deşi avem un acord semnat cu Ministerul, în care tocmai aceste aspecte erau stipulate: nu se va umbla la salarii şi nu vor fi reduceri de personal”, se întreabă Costea.

Salariul minim nu îi mulţumeşte

Blocul Naţional Sindical Vâlcea, care numără 3.700 de membri, este de acord cu ambele forme de protest. „Este o acţiune justă şi este clar pentru Guvernul României că forma finală a acestui proiect de lege privind salarizarea unitară trebuie să poarte semnătura sindicatelor”, a declarat Ion Gheorghe, lider BNS Vâlcea. Sindicaliştii din administraţia publică locală nu sunt de acord nici cu pragul de 705 lei, ca salariu minim propus pentru bugetari. „Cred că avem de reproşat pe toate planurile la această lege a salarizării unice.

Suntem complet în dezacord cu coeficienţii prevăzuţi în lege, mai ales cu salariul minim de 705 lei. Noi oricum avem salarii mici, raportat la vechimea în muncă. Coeficienţii ne dezavantajează, cei cu salarii mici vor rămâne cu salarii mici, iar cei cu salarii mari vor rămâne cu salarii mari”, a declarat Nicolae Jitianu, liderul sindicatului funcţionarilor publici din judeţul Vâlcea. Acesta mai spune că salariul mediu pe ramură este de 900 de lei în cazul unui om cu o vechime de cel puţin zece ani şi cu o muncă solicitantă.

„Munca noastră este cu omul, nu te poţi prezenta în faţa cetăţeanului neîngrijit şi cu stresul lipsei banilor. Din salariul pe care îl ai, trebuie să întreţii o familie, să plăteşti rate la bănci, să mănânci, să te îmbraci. Păi, la un salariu de 705 lei, ce tânăr cred guvernanţii că o să vină să se angajeze în sistem şi cum cred ei că se poate eradica comisionul, atenţia şi alte forme de trafic de influenţă?”, se întreabă Nicolae Jitianu. Funcţionari publici afiliaţi SED Lex şi SNFP vor participa şi ei la greva generală din 5 octombrie şi circa 1.000 de reprezentanţi ai celor două federaţii sindicale vor participa la protestul din data de 15 septembrie, de la Parlament. Funcţionarii publici se vor prezenta la serviciu pe 5 octombrie, dar nu vor munci. Se vor strânge de asemenea 500 de persoane din toată ţara pentru a participa la pichetul din faţa Parlamentului. Dacă problemele nu vor fi soluţionate, protestele vor continua.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.