Obşti de moşneni, constituite ilegal la Voineasa

0
83

 Obşti de moşneni, constituite ilegal  la Voineasa

Ion Cîlea, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, s-a arătat extrem de nemulţumit zilele trecute pentru faptul că Bogdan Tudor, preşedintele executiv al Asociaţiei Proprietarilor de Păduri, a solicitat oamenilor care deţin păduri în zona în care se va construi pârtia de schi, să… atace în instanţă actele de donaţie. „Este un proiect foarte important pentru judeţul Vâlcea şi de aceea nu înţeleg gestul lui Bogdan Tudor.

Am avut mai multe runde de discuţii cu proprietarii de păduri din zonă şi am primit asigurări că nu vor reveni asupra deciziei de donare sau vindere a pădurilor. Vreau să vă mai spun că pe lângă pârtiile de schi vor fi construite instalaţii de transport pe cablu pentru persoane, echipamente pentru producerea zăpezii artificiale, instalaţii pentru iluminatul nocturn. Va fi valorificată şi apa lacului Vidra, iarna pentru patinaj şi vara pentru ieşiri cu vaporaşele. Valoarea totală a proiectului e de aproximativ 10 milioane de euro”, a declarat Ion Cîlea, preşedintele CJ Vâlcea.

Pentru ca proiectul să se poată realiza, mai mulţi oameni din comunele Voineasa şi Vaideeni care erau proprietari de terenuri au donat gratuit pământurile pentru realizarea a două pârtii de schi.. Şeful judeţului l-a rugat pe secretarul de stat Fifor să intervină pe lângă Ministerul Turismului pentru a obţine finanţarea proiectului mai repede, ca să nu se mai aştepte după banii europeni.

„Suntem în fază avansată cu proiectul şi am dori ca sursa de finanţare să fie din fondurile Ministerului Turismului. Avem lacul Vidra care poate fi valorificat atât, iarna cât şi vara, şi investiţia va fi recuperată. Noi putem demara lucrarea în 2010 dacă avem bani şi în aproape doi ani, totul ar fi gata”, a explicat Cîlea.

Preşedintele CJ a mai susţinut că fondurile europene care vin mai târziu pentru proiect vor fi utilizate pentru alte lucrări. Turismul în zonă a ajuns în paragină şi datorită drumului naţional, DN7A, care între Vidra şi Obârşia Lotrului este neasfaltat, iar pe o porţiune este plin de gropi. DN7A face legătura între Vâlcea şi Petroşani.
Zeci de mii de hectare în „proprietatea” asociaţiei
În urmă cu mai mulţi ani, Istvan Toke şi Bogdan Tudor au preluat frâiele Asociaţiei Proprietarilor de Păduri din Romania (APPR), la care primul este preşedinte, iar cel de-al doilea preşedinte executiv. Asociaţia condusă de cei doi şi-a însuşit deja peste 25.000 de ha de pădure din mai multe judeţe ale ţării. Cel mai afectat a fost însă Vâlcea.

Potrivit statului, Asociaţia Proprietarilor de Păduri din România (APPR) a luat fiinţă prin sentinţă judecatorească a Tribunalului Braşov, în luna septembrie a anului 1998, fiind persoană juridică română, neguvernamentală, apartinică, nonprofit, ce funcţionează în baza Legii nr. 26/2000. În zona Voineasa au fost constituite opt obşti ale moşnenilor. Majoritatea dintre acestea nu deţin însă acte prin care să dovedească faptul că sunt continuatoare ale obştilor care au funcţionat până în anul 1945. Ori că au în componenţă suprafeţe reale de teren împădurit ce aparţin urmaşilor moşnenilor. Cinci dintre aceste opt obşti au fost înfiinţate pe vremea în care avocatul Bogdan Tudor era secretarul Primăriei Voineasa.

Este vorba despre Obştea moşnenilor Voineşeni, Obştea fraţilor Tărăşti, Obştea Plaiul Poienii, Obştea Aniniş – Cărpinişi – Radoseni şi Fundaţia Obştea Bălceşti-Pereşti. Toate sunt acuzate că deţin ilegal păduri. Tudor şi-a adus contribuţia şi la înfiinţarea altor trei obşti: Pociovaliştea, Banca Gilort şi Colibăşeni. Multe dintre numele care apar făcând parte din aceste obşti sunt ale unor persoane decedate de ani buni. Cu toate acestea, pe întreaga Valea Lotrului funcţioneaza din plin legea tăcerii. Chiar şi administratorii de firme care lucrează corect în zona preferă să tacă ori, cel mult, vorbesc doar sub protecţia anonimatului.

Judeţul Vâlcea este în pragul unui dezastru ecologic, din cauza defrişărilor iraţionale. Începând cu anul 2001, în zona Voineasa a început o adevărată luptă pentru păduri. Întrucât peste 80% dintre acestea au aparţinut statului, prin Societatea Carpatina, s-a trecut la crearea unor obşti fantomă şi la înlăturarea actelor doveditoare.
ITRSV a dat undă verde proiectului
În luna iunie a acestui an, Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Râmnicu Vâlcea a anunţat public despre scoaterea definitivă din fondul  forestier naţional a terenului  în  suprafaţă de 9,9 ha, proprietate privată a Consiliului Local Voineasa, pentru realizarea proiectului „Dezvoltarea infrastructurii de agrement în staţiunea turistică Voineasa – executarea unei pârtii de schi”. Beneficiarul obiectivului este Primăria Comunei Voineasa, în baza acordului proprietarului terenului Consiliului local al comunei Voineasa dat prin Hotărârea nr. 56 din 21.12.2009 şi a Contractului de asociere între Consiliul judeţean Vâlcea nr. 2583 din 27.02.2009, Consiliul local al comunei Voineasa nr. 1197 din 27.02.2009 şi Consiliul local al comunei Vaideeni nr. 1377 din 26.02.2009. Suprafaţa de teren solicitată  pentru realizarea obiectivului este situată în extravilanul comunelor Voineasa şi Vaideeni. Documenţia privind scoaterea definitivă a terenului din fondul forestier naţional, în suprafaţă de 9,9 ha, poate fi consultată şi în prezent la sediul Inspectoratului Teritorial  de Regim Silvic şi de Vânătoare Râmnicu Vâlcea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.