Primarul Mircia Gutău: Concesionarea locurilor de parcare va aduce
Venituri suplimentare la bugetul local
Primarul Mircia Gutău a prezentat în această săptămână, prin intermediul unui comunicat de presă, avantajele proiectul prezentat recent în dezbatere publică ce vizează concesionarea prin licitaţie a 924 locuri de parcare din zona centrală a municipiului:
1. O administrare mai eficientă a locurilor de parcare din zona zona centrală. Rezultatelor controalelor efectuate în parcările publice din zona centrală a municipiului au evidenţiat, în nenumărate rânduri, situaţii în care acestea sunt utilizate pe termene nejustificat de lungi de către proprietari de autovehicule care locuiesc în imediata vecinătate. Acest fapt nu mai este admisibil în contextul în care în ultimii ani municipalitatea a investit sume mari de bani pentru amenajarea zonelor – şi implicit a parcărilor – dintre blocuri, realizându-se, în acest fel, sute şi chiar mii de noi locuri de parcare, în toate cartierele Râmnicului.
În aceste condiţii, ocuparea de către proprietarii de autoturisme a unor locuri din parcările situate pe arterele de circulaţie din zona centrală doar de dragul de a-şi vedea maşina parcată sub geamul de la dormitor nu poate fi o conduită de acceptat în momentul în care alţi conducători auto, care au de rezolvat în aceeaşi zonă probleme ce nu necesită mai mult de câteva minute până la o oră sau două, nu găsesc un loc în care să-şi parcheze maşina pentru acest interval de timp.
2. Venituri suplimentare la bugetul local. Într-o astfel de perioadă de criză, în care toată lumea vorbeşte de găsirea unei noi surse de venituri, nu este în niciun caz condamnabil ca municipalitatea să se gândească la suplimentarea bugetului local. Concesionarea locurilor de parcare din zona centrală, prin redevenţa care va fi încasată, este o astfel de măsură, iar sumele încasate vor fi de natură să sprijinie noi investiţii şi noi politici de protecţie socială ce urmează să fie aplicate la nivelul municipiului.
Trebuie subliniat că aceste sume vor intra în bugetul local al municipiului fără nicio cheltuială din partea administraţiei locale, firma ce va fi desemnată prin licitaţie să administreze prin concesiune aceste locuri de parcare fiind cea responsabilă de investiţiile aferente (aparate de taxare, sisteme de marcare, delimitarea locurilor de parcare, personal de întreţinere etc.). Dacă am fi dorit să transformăm pur şi simplu aceste locuri de parcare în locuri de parcare cu plată, administrate direct de către Primărie, acest fapt ar fi însemnat, mai înainte de atragerea unor venituri la bugetul local, o serie de cheltuieli de mari dimensiuni, fie materiale, fie de personal suplimentar, cheltuieli nejustificate în aceste momente.
3. Alinierea la o practică curentă în ţară şi în străinătate. Nu am să dau exemplul unor oraşe din străinătate, unde parcarea în zona centrală se face, fără excepţie, contra cost. Dar această practică este deja curentă în multe oraşe din ţară, cum ar fi Braşov, Sibiu, Piatra-Neamţ etc., iar rezultatele sunt dintre cele mai bune.
Am să închei subliniind faptul că această concesionare se va face în urma unei licitaţii organizată în conformitate cu legislaţia în vigoare, licitaţie în urma căreia va fi selectată firma autorizată care să dea, prin redevenţă, către bugetul local, o sumă cât mai mare în condiţiile unei taxe de parcare pe oră cât mai mici şi a unor investiţii considerabile în parcările din centrul oraşului. Funcţionarea unor astfel de parcări se va face în baza unui regulament ce va fi aprobat de Consiliul Local Municipal, Regulament care va fi astfel alcătuit încât măsura să fie cu adevărat una pozitivă pentru ansamblul municipiului.