La Ocnele Mari s-au cheltuit miliarde de lei aiurea!

0
82

Preşedintele PD-L Vâlcea, Mircia Gutău:

La Ocnele Mari s-au cheltuit miliarde de lei aiurea!

Anda Vlad

Specialiştii din zonă şi autorităţile locale fac eforturi pentru a stabiliza cota din lacul de acumulare la un nivel acceptabil şi care să nu forţeze încă evacuarea altor familii din zonă. Profesorul geolog Florian Zamfirescu, cel care gestionează procesul a apreciat însă că vor trebui cât de curând evacuate şi celelalte familii care stau în zona lacului, pentru ca în bazinul barajului construit special pentru a opri saramura scursă din cavernă să se poată stoca peste 400.000 de metri cubi de saramură, aşa cum era prevăzut în proiectul iniţial. Iniţial, era prevăzut ca fenomenul de prăbuşire controlată să înceapă după ce toate gospodăriile din zona lacului ar fi fost evacuate, iar localnicii să fie mutaţi în locuinţe noi în cartierul Căzăneşti din Râmnicu Vâlcea.

Lacul de acumulare a fost construit cu scopul de a stoca cea mai mare parte a saramurii evacuate din salina prăbuşită, în condiţiile în care bazinul ar fi fost complet eliberat de gospodării. Lipsa de fonduri şi nedecontarea lucrărilor de construcţie deja efectuate a întârziat însă terminarea în timp util a caselor pentru sinistraţi de la Căzăneşti, dar fenomenul de prăbuşire controlată a salinei nu putea să întârzie, pentru că exista riscul să se producă pe cale naturală şi ar fi urmat un dezastru ecologic. Mircia Gutău, primarul Râmnicului, a spus recent, într-o conferinţă de presă, că prăbuşirea trebuia să se fi produs pe cale naturală, fără să se mai investească bani pentru cea controlată. „Nu am nimic cu cei care au urmărit acest proces de prăbuşire de la Ocnele Mari.

Părerea mea este că sunt prea mulţi bani cheltuiţi aiurea. Şi eu am casă la Ocniţa şi consider că, dacă erau nişte oameni responsabili, trebuiau să lase să se întâmple totul pe cale naturală”, spune edilul Râmnicului. Acesta susţine că de foarte mulţi ani i-a avertizat pe cei responsabili că, deşi vor fi investite sume fabuloase în acest proces, situaţia poate scăpa oricând de sub control. „Cu sutele de miliarde care s-au cheltuit acolo se făcea un oraş nou, de la cap la coadă. S-au primit mulţi bani şi încă se mai fac presiuni la Guvern. Premierul Emil Boc a alocat banii pe care i-a promis.

Sper ca la cele două câmpuri de sonde care au mai rămas să se ia alte măsuri”, adaugă Mircia Gutău. Fostul prefect de Vâlcea, Anuţa Handolescu, cea care a gestionat la rândul ei o altă prăbuşire la Ocnele Mari susţine că s-au dus mulţi bani pe apa sâmbetei fără să se facă nimic concret. Aceasta crede că specialiştii ar trebui să lase baltă previziunile şi planurile şi să oprească prăbuşirile controlate. „Este clar că nimeni nu poate face faţă situaţiei. Din punctul meu de vedere, prăbuşirile controlate trebuie stopate. Trebuie să lăsăm să se producă totul natural.

S-au aruncat miliarde de lei pe nimic. Cred că, dacă depuneau puţin efort, cu aceşti bani se puteau construi casele sinistraţilor”, susţine Anuţa Handolescu. Fostul subprefect nu vede cu ochi buni ceea ce va urma la Ocnele Mari, susţinând că  „marii specialişti“ care nu au ştiut să gestioneze situaţia ar fi trebui să plece acasă. Mai mult, aceasta speră ca nici în câmpul III sau IV să nu se mai facă aceleaşi greşeli ca în celelalte două, afectate de prăbuşiri, şi nici să se mai investească bani. Săptămâna trecută, nivelul saramurii din lacul de acumulare de pe firul Pârâului Sărat din oraşul Ocnele Mari s-a apropiat de cota de atenţie de 267 de metri, cea ce ar fi însemnat necesitatea evacuării altor familii din zona lacului. „În ipoteza în care nivelul în lacul de acumulare de pe Pârâul Sărat va depăşi cota de +267, se lucrează la o punte nouă”, a spus prefectul de Vâlcea, Remus Grigorescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.