Ajutor de la Guvern pentru Ocnele Mari
Procesul de prăbuşire controlată de la Ocnele Mari continuă tot sub cod roşu, continuare ce coincide cu stresul familiilor aflate în zona de risc. Chiar dacă nimic spectaculos în evoluţia acestui fenomen nu s-a întâmplat de sâmbătă, de când la Ocnele Mari s-a declarat cod roşu, nu acelaşi lucru se poate vorbi despre persoanele aflate în imediata apropiere de barajul de retenţie a saramurii. Cu producţia agricolă afectată, fără un drum de acces către centrul localităţii, familiile aşteaptă cu sufletul la gură, ca de altfel şi autorităţile, decizia Guvernului în privinţa despăgubirilor.
Demersuri pentru recuperarea recoltei
Dacă acum localnicii aflaţi în zona de risc sunt preocupaţi de recuperarea recoltei, aceasta fiind în cea mai mare parte afectată de saramură, respectiv 6500 metri pătraţi, autorităţile împreună cu specialiştii încearcă la momentul actual să menţină controlul asupra saramurii pentru ca localnicii să îşi poată recupera recolta, ce se va mai putea. „Noi încercăm să nu scoatem foarte multă saramură pentru a nu afecta şi mai mult oamenii. Cu cât acest proces va dura mai mult, cu atât va fi mai bine pentru toată lumea.
Noi dacă am da drumul la o cantitate foarte mare, am termina foarte repede cu acest proces, dar am avea probleme jos, la oameni, ceea ce nu ne dorim”, a declarat profesorul Florian Zamfirescu în cadrul Universităţii Bucureşti. Acelaşi lucru a fost susţinut şi de către prefectul Remus Grigorescu care a ţinut să explice modul de evoluţie a fenomenului de prăbuşire. „Facem toate aceste demersuri pentru ca populaţia să îşi poată valorifica producţia”, a precizat Grigorescu. Totodată, prefectul de Vâlcea a ţinut să menţioneze că inventarierea terenurilor afectate de saramură va continua, urmând ca atunci când investigaţia se va termina, să fie făcute publice aceste informaţii.
6500 de metri pătraţi afectaţi de saramură
S-au inventariat suprafeţele la nouă familii, respectiv la cele două evacuate, la cea de-a treia căreia i s-au mutat bunurile şi la alte şase care trebuie mutate în faza a doua de urgenţă. Suprafaţa total este 6.500 de metri pătraţi şi sunt afectate culturi de porumb şi grădini. „Mi-a inundat tot ce am avut: cartofi, porumbi, dovleci, câţiva pomi fructiferi. Nu mai am ce să fac cu ei acum. Păcat de munca noastră”, a spus o bătrână a cărei suprafaţă afectată de saramură ajunge la 1500 de metri pătraţi.
S-a mărit suprafaţa lacului din pâlnia de scufundare, la aproximativ 2000 mp, iar cota apei a crescut la 312 m, ceea ce a reactivat debuşarea liberă a saramurii prin sondele 361 şi 368. Saramura debuşată a fost dirijată prin conducte în bazinul de retenţie din Câmpul II de Sonde. În craterul pâlniei de scufundare s-a creat un volum disponibil de acumulare de circa 40.000 mc. De asemenea, în ultimele 24 ore nu s-a evacuat saramură în lacul din spatele barajului de pe Pârâul Sărat, nivelul menţinându-se la cota de 263,8.
Se încearcă evitarea incidentelor
Din dorinţa ca nimic neprevăzut să nu se întâmple la craterul câmpului I de sonde de la Ocnele Mari, adică în ipoteza în care cantitatea dislocată depăşeşte cei 40.000 mc, specialiştii împreună cu autorităţile au decis să realizeze un canal şi să monteze o conductă la o adâncime de trei metri cu diametru de un metru pentru a prelua surplusul de saramură. Această măsură a fost luată pentru a preveni anumite incidente neplăcute.
„Noţiunea de colaps controlat presupune adaptarea continuă la evoluţia fenomenului în sensul de a lua măsuri înainte pentru a nu fi luaţi prin surprindere”, a explicat ieri profesorul Zamfirescu. Astfel, la căderi masive de pământ sau la o succesiune de blocuri de pământ într-un timp foarte scurt, există posibilitatea ca pe măsură ce intră materiale de steril în cavernă să apară un val de saramură care să dea pe dinafară sau să se înfunde legăturile hidraulice cu sondele din câmpul II. Conducta astfel introdusă va putea prelua saramura fără a se crea probleme.
Familii izolate
Pe de altă parte, dacă şi la ora actuală cele patru familii sunt izolate, neavând un pod de acces, autorităţile locale nu par să se implice foarte mult în găsirea banilor pentru ridicarea podeţului pietonal. Cei din administraţia locală Ocnele Mari susţin că în continuare caută sponsori pentru ridicarea podului în valoare de 5.000 de euro. „Căutăm soluţii şi sponsori pentru a face acest pod, deocamdată acestea nu există”, a explicat primarul Petre Iordache.
Culturi despăgubite
Unul dintre acestea se referă la constituirea unei comisii pentru a evalua producţia agricolă afectata de către saramura pentru ca ulterior terenurile să fie despăgubite de către firma care se ocupă de administrarea terenurilor din Ocnele Mari. „Al doilea ordin al prefectului se referă la realizarea unui alt drum de acces pentru ca alte patru familii să nu rămână izolate. Acest ordin a fost emis pentru o durată de 30 de zile. Autorităţile au asigurat în zonă barajului de retenţie unde saramura a început să câştige teren pe gospodăriile oamenilor, o autospecială cu apă potabilă.
Pregătiţi pentru situaţii critice
Întrucât se menţine codul roşu, la Ocnele Mari sunt pregătite să acţioneze 28 de cadre ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea sub coordonarea prim-adjunctului IGSU, general-locotenent Liviu Viorel Nemeş, cu o autospecială, un camion, trei autospeciale ale Grupei Operative, o salvare (SMURD). Din partea Inspectoratului Judeţean de Jandarmi participă 20 de cadre cu trei autoturisme de intervenţie, acestea efectuând acţiunea de stopare a accesului în zona de risc, iar Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vâlcea este prezent în zonă cu cinci cadre şi două autoturisme.