Titularizare sub supravegherea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale

0
78

Titularizare sub supravegherea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale

Profesorii  care au făcut în acest an subiectele pentru examenul de titularizare de la Vâlcea au fost monitorizaţi de serviciile de informaţii. La cererea conducerii Inspectoratului Judeţean Şcolar Vâlcea, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a stat, o noapte întreagă, cu ochii şi urechile pe cadrele didactice, cărora le-a bruiat telefoanele mobile şi le-a blocat accesul la internet.

De dragul corectitudinii

Conducerea Inspectoratului Şcolar Vâlcea a apelat la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale din cadrul Ministerului de Interne, pentru a descuraja orice tentativă de fraudare a examenului de titularizare din acest an. O noapte întreagă, cei peste 100 de profesorii care au fost chemaţi să elaboreze subiectele pentru concurs au stat închişi în cantina centrului de examen din Vâlcea, timp în care nu au avut voie să prăsească incinta în care au fost adunaţi, nici să folosească telefoanele mobile sau calculatoarele conectate la internet.

Lucrătorii Serviciului de Telecomunicaţii Speciale au bruiat toate mijloacele de comunicare moderne pe o rază de 50 de metri în jurul centrului de examen, pentru a fi siguri că nici o informaţiei din centru nu  se va scurge către exterior. „Am avut această iniţiativă de a contacta Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, datorită zvonurilor care dădeau ca sigur că examenul poate fi cumpărat.

Marţi seara, la ora opt jumătate, profesorii care au fost selectaţi pentru elaborarea subiectelor au intrat în cantina Grupului Şcolar Forestier din Râmnic, şi au mai ieşit a doua zi la ora 11. noi i-am informat că urmează să fie supravegheaţi de STS, şi mă bucur că au înţeles acest lucru, şi nici unul nu a încercat să dea măcar un telefon acasă. Ca să nu se simtă sechestraţi, i-am anunţata că pot folosi telefonul de la poartă dacă e vreo urgenţă”, a precizat Camelia Coroiu, inspector şcolar General.

Antecedent cu urmări

Adrian Burlan, membru în comisia de monitorizare a examenului de titularizare e cel care a venit cu această idee de a monitoriza profesorii care fac subiectele de examen, după experienţa de la bacalaureat, când chiar la Grupul şcolar Forestier a fost prinsă o candidată care încerca să copieze , folosindu-se de telefon. „Am apelat la SS pentru că aveam nevoie de o certificare  în plus, că examenul nu a fost fraudat. Am organizat examenul în aşa fel încât nimeni să nu mai poată spune că examenul nu a fost corect.

Avem lucrătorii de la STS care ne demonstrează că nu a existat nici o scurgere de informaţii de la cei care au făcut subiectele pentru concurs. Intenţionam să extindem supravegherea şi către centrele de examen, acolo unde candidaţii au intrat în săli să susţină examen, mai ales că avem experienţa examenului de bacalaureat, când o elevă a fost prinsă  că încerca să copieze folosindu-se de bluetooth. Din păcate anul acesta nu s-a putut!”, a precizat  Adrian Burlan

Fără… apăsare

Premieră pentru judeţul Vâlcea, examenele desfăşurate sub supravegherea serviciilor de informaţii, s-ar putea extinde anul viitor la toate examenele naţionale care se vor desfăşura în judeţ. Iniţiativa celor de la Inspectoratul Şcolar, deşi surprinzătoare la început, s-a dovedit a fi pe placul profesorilor din judeţ, care spun acum că au garanţia că nimeni nu îi va mai suspecta că vând subiectele pentru examen, pe bani grei. „Nu a fost nici o presiune pentru noi faptul că ne ştiam supravegheaţi de STS. E o idee bine venită care elimină orice suspiciune de fraudare a examenului”, a precizat Ana Maria Floroiu, profesor. „Cu siguranţă măsura a avut efectul scontat şi a dat o notă de corectitudine acestui examen.”, a adăugat şi profesorul Gheorghe Bălaşa.

Anul acesta, organizarea examenului de titularizare a revenit exclusiv Inspectoratelor şcolare din ţară, până acum acest concurs fiind organizat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării. În judeţul Vâlcea, la examenul din acest an au participat aproximativ 1.300 de aspiranţi la unul dintre cele 140 de posturi în învăţământ scoase la concurs. Dintre aceştia, patru au fost eliminaţi din concurs pentru că au fost prinşi copiind, un altul pentru că a intrat în sală cu telefonul mobil, iar alţi aproximativ 200, au părăsit sala de examen, înainte de finalizarea concursului, pentru că nu au ştiut subiectele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.