Biserică de la Popeşti, restaurată de studenţi
Necesitatea restaurării unui monument important l-a determinat pe primarul din Popeşti, Alin Popescu, să organizeze o tabără de artă. În cadrul acestei manifestări, studenţii de la Facultatea de Arte din Bucureşti vor interveni de urgenţă pentru restaurarea picturii de la biserica din satul Urşi. „De mult îmi doream prezenţa unei tabere de creaţie la Popeşti. În această lună, studenţii care vor veni aici vor avea în program restaurarea bisericii de la Urşi, veche de 250 de ani, care este obiect de patrimoniu.
Din păcate, picturile originale se află deja în stare avansată de degradare”, spune primarul Alin Popescu. Peste 200 de studenţi la Arhitectură şi Arte din ţară vor participa, din această vară, ca voluntari, la refacerea a 60 de biserici de lemn din sudul Transilvaniei şi nordul Olteniei, în care sunt incluse şi monumente din Vâlcea. Proiectul urmează să fie realizat în două etape, ambele cu începere în luna iunie. În prima fază, care se doreşte finalizată cel mai târziu în noiembrie, vor fi efectuate lucrări de primă necesitate, care vizează protejarea de intemperii, iar etapa a doua, pe o perioadă mai lungă de timp, va consta în lucrări de consolidare, restaurare şi funcţionalizare a edificiilor.
Pentru acoperirea, în primă fază, a clădirilor, se vor folosi mesh-uri date jos de pe clădiri şi donate de agenţiile de publicitate. Costurile de refacere a unei singure biserici sunt cuprinse între 5.000 şi 10.000 de euro, în funcţie de lucrările care sunt necesare, potrivit iniţiatorilor acestui proiect. Bisericile au ajuns în situaţia actuală din cauză că au fost abandonate pentru că fie erau în cimitire, fie au fost construite lăcaşe de cult noi şi mai mari, iar astfel oamenii şi-au pierdut interesul pentru celelalte. Bisericile din Vâlcea vizate de acest proiect sunt cele din Angheleşti, Mlăceni, Urşi, Ciunget, Nicolae Bălcescu, Brezoi, Opăteşti, Grămeşti, Igoiu, Perişani şi Băltăţeni.