Vetuţa Ciocan, non-valoare culturală, la cârma Direcţiei de…Cultură
Mai multe organizaţii nonguvernamentale au protestat recent în faţa Ministerului Culturii şi Cultelor, cerând ministrului Teodor Paleologu să refacă concursul pentru ocuparea funcţiilor de directori ai direcţiilor judeţene de cultură. Reprezentanţii societăţii civile consideră că anumiţi directori din teritoriu au fost numiţi exclusiv pe criteriu politic, fiind susţinuţi de organizaţiile judeţene de partid. De la profesori de liceu, cântăreţi de muzică populară şi până la persoane care au activat în fosta Securitate, înainte de 1989, aceştia vor ocupa, prin concurs, posturi de conducere în cadrul direcţiilor judeţene de cultură.
O altă problemă a apărut în urma faptului că în majoritatea judeţelor (32 din 42) la concursul pentru funcţia de director al Direcţiei Judeţene de Cultură s-a prezentat un singur candidat. De asemenea, concursul nu a fost transparent, numele comisiei de examinare a dosarelor nefiind publică. Organizatorii de la trei ONG-uri (Asociaţia Bucureşti, Asociaţia Salvaţi Bucureştiul, Fundaţia Eco-Civica) au încercat să creeze presiune în vederea anulării unei ordonanţe de urgenţă care scoate de sub incidenţa penală pe cei care, asemenea primarului Onţanu, scot de sub jurisdicţia monumentelor istorice clădiri şi spaţii, făcându-le vulnerabile abuzurilor rechinilor imobiliari.
Organizaţiile non guvernamentale i-au cerut ministrului de resort să nu valideze listele cu persoanele “nepotrivite”. Potrivit acestora, multe dintre persoanele desemnate nu au o pregătire adecvată poziţiei pentru care s-au înscris. Spre exemplu, pentru Direcţiile Judeţene de Cultură Botoşani, Cluj şi Hunedoara candidaţii înscrişi sunt de profesie cântăreţi de muzică populară. Pentru judeţele Giurgiu, Sălaj şi Sibiu, candidaţii au studii de inginerie, iar în ceea ce priveşte judeţele Vaslui şi Vâlcea candidaţii înscrişi la concursul pentru ocuparea funcţiilor de directori ai Direcţiilor Judeţene de Cultură sunt profesori de liceu.
Calitatea de solist sau de profesor se adaugă aceleia că respectivul candidat se află pe ştatele unui partid politic şi că a activat în diverse funcţii şi calităţi recunoscute de organizaţiile judeţene de partid. Vetuţa Ciocan, spre exemplu, candidat pentru ocuparea funcţiei de director al Direcţiei Judeţene de Cultură Vâlcea, este o profesoară de liceu care, de-a lungul timpului, a ocupat funcţii de viceprimar, consilier judeţean, a candidat la primărie şi, de asemenea, a fost propusă pe listele unui partid pentru alegerile europarlamentare.