Romii din Frânceşti refuză să plătească impozitele
Primarul comunei Frânceşti, Daniel Nicolăescu s-a plâns săptămâna trecută că romii care locuiesc în comună refuză să îşi plătească impozitele, iar faptul că Primăria are datorii foarte mari şi că are de plătit foarte multe ajutoare sociale aduce administraţia locală în pragul colapsului.
Cu maşini, dar cu impozitele neplătite
Primarul comunei spune că în localitate sunt foarte mulţi romi, dar şi români care şi-au cumpărat în ultima perioadă maşini mari şi utilaje, cu care transportă diferite materiale de construcţii sau lemn, dar că nimeni nu catadicseşte să îşi plătească impozitul la primărie. Primarul Nicolescu s-a plâns subprefectului Ioan Filip că romii devin chiar violenţi în momentul când reprezentanţii primăriei le cer să îşi achite impozitele, dar în schimb sunt foarte mulţi beneficiari ai ajutoarelor sociale, care dau năvală peste primar atunci când vine termenul de plată.
Pentru că administraţia locală din Frânceşti are, de asemenea datorii foarte mari către Ministerul Apărării Naţionale, unitatea administrativă a ajuns aproape de colaps. Criza economică face astfel ca primăria să fie în pericol de a-şi închide porţile, mai ales că bugetul redus atribuit Consiliului Local nu s-a dovedit suficient pentru salariul angajaţilor, al persoanelor aflate încadrate într-un program social sau pentru plata utilităţilor, care au fost transferate de cele mai multe ori pe o listă separată de priorităţi.
Executaţi silit
Potrivit reprezentanţilor administraţiei locale, în Frânceşti există de asemenea şi mai multe firme încropite la repezeală, al căror obiect de activitate este transportul industrial şi comerţul. Cu toate că multe dintre aceste firme nu deţin mai mult de un camion fiecare, patronii acestora înregistrează venituri substanţiale, pentru care însă refuză să plătească impozit. „Există ceva probleme cu unii dintre aceşti patroni. Nu au vrut să-şi plătească taxele iar cei de la Trezoreria Băbeni le-au întocmit executare silită. Din păcate, este greu să te înţelegi cu ei, să-i faci să înţeleagă că trebuie să contribuie la stat, aşa cum face orice cetăţean civilizat.
Unii dintre aceştia devin chiar periculoşi când li se cere să-şi plătească taxele”, spune viceprimarul localităţii. Pe de altă parte, Primăria Frânceşti mai are se pare de rezolvat o problemă destul de rar întâlnită în alte părţi ale judeţului. 40 % din populaţia comunei este formată din cetăţeni romi, iar totalul celor aproximativ 210 ajutoare sociale plătite de primărie se ridică la suma de 6 miliarde de lei vechi pe an. „Mulţi dintre cetăţenii romi refuză să-şi plătească impozitele, iar contribuţia acestora ar fi una consistentă, în cazul în care aceştia ar colabora”, mai spune unul dintre angajaţii Primăriei Frânceşti.
Primăria Frânceşti este de altfel una dintre puţinele din judeţ care au câştigat un proiect finanţat de Uniunea Europeană, privind formarea profesională a romilor, în valoare de 14 miliarde de lei vechi, care vizează dezvoltarea aptitudinilor profesionale ale romilor. Pe de altă parte, administraţia locală trebuie să acopere şi datoria de două miliarde lei vechi către MApN, reprezentând chiria pentru un pod militar construit de militari în 2005, când au avut loc inundaţii în zona Frânceştiului.
Primarul crede că aceste fonduri ar trebui repartizate de guvern direct MApN, întrucât a fost vorba de o situaţie de urgenţă. „Tot ce realizează MApN sunt bani la buget, şi tot de la buget ar trebui să vină banii. Noi am făcut un pod de beton lângă cel militar, însă întrucât nu l-am putut termina într-un singur an, iar chiria şi penalităţile de întârziere au dus la o datorie de două miliarde.
A venit Curtea de Conturi peste cei de la Armată şi i-a obligat să facă acţiune în instanţă împotriva noastră. Au câştigat, iar decizia a rămas definitivă. Din fericire, nu ne-au băgat deocamdată în executare silită, altfel era rău de noi”, mai spune primarul. Cu toate că preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea a promis că va interveni de urgenţă pentru salvarea primăriilor vitregite, prin demersurile făcute la Bucureşti, administraţiile locale din mai multe comune şi oraşe vâlcene se află în aceeaşi situaţie cu administraţia din Frânceşti.