Poliţia a retras avizul de funcţionare pentru radarele fixe din judeţul Vâlcea
Poliţia a retras avizul de funcţionare pentru 77 de radare fixe amplasate în 18 judeţe din ţară în urma unor contracte încheiate de primării cu societăţi particulare, singurul sistem de depistare a vitezei care rămâne în funcţiune fiind cel de pe DN1, care aparţine în totalitate Poliţiei.
Potrivit surselor, radarele fixe ale căror avize au fost retrase au fost montate de trei societăţi comerciale în judeţele Arad, Bacău, Bihor, Brăila, Cluj, Giurgiu, Ialomiţa, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Vâlcea şi Vrancea. Suspendarea aparatelor radar fixe amplasate de autorităţile locale a fost cerută de şeful Poliţiei Române, chestorul Petre Tobă, începând cu data de 24 aprilie, iar motivul, potrivit unor surse, ar fi lipsa cadrului legal general de funcţionare pentru aceste sisteme.
Şeful Direcţiei de Poliţie Rutieră din IGPR, Lucian Diniţă, a confirmat suspendarea activităţii radarelor. „Am retras avizul de funcţionare până la reglementarea situaţiei”, a declarat el pentru NewsIn, fără să dea amănunte.
Singura atribuţie a Poliţiei privind aceste radare se referă la identificarea autoturismului şi emiterea procesului verbal de contravenţie.
Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) va cere in justiţie anularea unor contracte privind amplasarea radarelor fixe care nu respectă legislaţia de atribuire a contractelor de achiziţie publică, a anunţat instituţia pe 30 aprilie. ANRMAP efectuează, în urma unor sesizări venite din partea Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), controale în toată ţara privind amplasarea radarelor fixe şi respectarea contractelor de achiziţie publică, se arată într-un comunicat al instituţiei.
„ANRMAP va solicita instanţelor de judecată anularea acelor contracte privind amplasarea radarelor fixe care nu respectă procedurile de atribuire a contractelor de achiziţie publică prevăzute de OUG 34/2006”, a declarat preşedintele ANRMAP, Cristina Trăilă.
Inspectoratul General al Poliţiei Române a dispus suspendarea activităţii sistemelor de radare fixe, prin retragerea avizului, la data de 24 aprilie a.c., până la momentul la care vor fi reglementate aspectele legale privind contractele încheiate între autorităţile publice locale şi societăţile comerciale în cauză.
În acest interval de timp, tronsoanele de drum ce prezintă un risc ridicat de accidente rutiere pe fondul nerespectării limitei legale de viteză sau a comiterii altor contravenţii vor fi supravegheate prin intermediul radarelor mobile de pe maşinile de poliţie şi se va acţiona cu oprirea în trafic şi sancţionarea imediată.
Radarele fixe instalate si gestionate de comunitatile locale au fost interzise de Inspectoratul General al Politiei Romane din cauza numeroaselor contestatii depuse de soferii amendati, a declarat pentru HotNews.ro, biroul de presa al IGPR. Singurele radare fixe functionale sint cele de pe DN 1. Reamintim ca radarele fixe din 27 de judete erau montate de doua firme din Cluj.