OLTCHIM preconizează preluarea Arpechim Piteşti în luna august

0
63

• În cadrul bugetului de venituri şi cheltuieli pe 2009,

OLTCHIM preconizează preluarea Arpechim Piteşti în luna august

După cum am mai consemnat, acţionarii SC Oltchim SA au aprobat recent bugetul de venituri şi cheltuieli al întreprinderii pe 2009, buget în care se prevede preluarea activităţii de Petrochimie de la SC Petrom SA Sucursala Arpechim Piteşti începând cu data de 1 august 2009. Datorită lipsei materiei prime Etilena (care se poate aproviziona numai de la SC Petrom SA Sucursala Arpechim Piteşti), societatea va funcţiona cu aproximativ 40% din capaciate în perioada 1 ianuarie – 31 iulie 2009, urmând ca după preluarea activităţii de Petrochimie să funcţioneze la capacitate, în condiţii de rentabilitate.

„Lipsa acestei materii prime pe primele şapte luni ale anului, conduce nu numai la oprirea instalaţiei de Clorura de Vinii şi a uneia din instalaţiile de PVC, ci şi la funcţionarea redusă a tuturor celorlalte instalaţii, datorită faptului că funcţionează într-un sistem tehnologic integrat.

În aceste condiţii, bugetul de venituri şi cheltuieli al SC Oltchim SA prevede pentru anul 2009 o pierdere totală de 151,7 milioane lei. Valoarea producţiei marfă va înregistra o scădere cu 170 milioane lei, determinată în principal de: influenţa nefavorabilă a funcţionării instalaţiilor sub capacităţile normale de producţie pe primele şapte luni ale anului, cu un efect negativ în valoarea producţiei marfă; influenţa nefavorabilă a scăderii preţurilor medii de vânzare datorată crizei economice mondiale, în special pe piaţa externă la Polioli, PVC şi Plastifianţi, cu un efect negativ în valoarea producţiei marfă; influenţa pozitivă a integrării în activitatea SC Oltchim SA a producţiei fabricată la activitatea de Petrochimie de la Piteşti, cu un aport la creşterea valorii totale a producţiei marfă.

La export se înregistrează o scădere valorică de la 410 milioane euro în anul 2008, la 300 milioane euro anul 2009. Exporturile reprezentând 78% din vânzările societăţii, scăderea valorică a acestora este determinată de aceeaşi factori menţionaţi mai sus. Pentru determinarea cât mai corectă a costurilor de producţie s-a avut în vedere aplicarea tuturor măsurilor tehnice de funcţionare în siguranţă a instalaţiilor. Materiile prime şi materialele achiziţionate în valută au fost evaluate la cursurile medii de schimb de 4,2 lei/euro şi 3,19 lei/dolar (aceleaşi cursuri valutare au fost avute în vedere şi la valorificarea exporturilor).

Comparativ cu anul 2008, preţurile la utilităţi înregistrează creşteri importante astfel energie electrică cu 10%, gaze naturale cu 12%, energie termică 5%. SC Oltchim SA comercializează peste 75% din cifra de afaceri pe pieţele externe, unde preţurile produselor nu pot fi ajustate în raport de creşterea preţurilor utilităţlor şi materiilor prime de pe piaţa internă. Societatea va încerca, printr-o funcţionare optimă a instalaţiilor şi echipamentelor tehnologice, sa anihileze efectul nefavorabil al creşterii de preţuri la energie electrică gaze naturale şi alte materii prime şi utilităţi de pe piaţa internă utilizate în procesul de fabricaţie.

Prin achiziţionarea activităţii de petrochimie, structura cheltuielilor de exploatare din anul 2009 nu este comparabilă cu structura cheltuielilor de exploatare din anul 2008 deoarece urmare a acestei achiziţii creşte ponderea utilităţilor în total cheltuieli de exploatare şi scade ponderea materiilor prime. Cu toate că în anul 2009 SC Oltchim SA achiziţionează activitatea de Petrochimie de la SC Petrom SA Sucursala Arpechim Piteşti începând cu data de 1 august 2009, numărul mediu anual de personal va fi redus de la 4.197 salariaţi, la 3.940 salariaţi.

Salariul mediu lunar în anul 2009 va fi de 1.999 lei/persoană, păstrându-se nivelul salarial din 2008 (deci fără creşteri de salarii atât pentru activitatea Combinatului Râmnicu Vâlcea, cât şi pentru activitatea Petrochimiei Piteşti). La nivelul întregii activităţi integrate, salariul mediu lunar în cadrul SC Oltchim SA va fi cu 1% mai mare decât cel realizat în anul 2008, datorită preluării activităţii de petrochimie la care salariile medii sunt mai mari decât salariul mediu la SC Oltchim SA.

Pentru determinarea câştigului mediu lunar pe salariat în termeni comparabili s-au luat în calcul şi cei 600 salariaţi de la Petrochimie, pentru o perioada de 5 luni, cu un salariu mediu lunar de 2.300 lei/persoană. Facem precizarea că SC Oltchim SA poate îndeplini ceea ce şi-a propus prin bugetul de venituri şi cheltuieli numai dacă reuşeşte achiziţionarea activităţii de Petrochimie de la SC Petrom SA Sucursala Arpechim Piteşti”, precizează directorul general al SC Oltchim SA, Constantin Roibu. (P.C.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.