Casa de Cultură a Sindicatelor trebuie să treacă la autorităţile locale

0
80

Degradarea şi mizeria a pus stăpânire pe impunătoarea clădire

Casa de Cultură a Sindicatelor
trebuie să treacă la autorităţile locale

Nicu Trandafir

Casa de Cultură a Sindicatelor din Râmnicu Vâlcea este la ora actuală într-o stare deplorabilă. Administrată haotic după 1989 de lideri de sindicat lacomi, care şi-au urmărit doar propriile interese, clădirea, altădată simbol al culturii sindicale, arată ca după război atât în interior, cât şi la exterior. Un proiect legislativ ar putea să o salveze, prin trecerea acesteia la autorităţile locale.

Ani de zile, preşedintele CNSLR Frăţia Vâlcea, Constantin Pîrvu, a încasat bani de la firmele care-şi desfăşoară activitatea în clădire. Solicităm pe această cale organelor abilitate ale statului, în special Gărzii Financiare Vâlcea, Curţii de Conturi şi DNA să demareze controale în acest sens la Casa de Cultură din municipiu.

Pîrvu trebuie luat la bani mărunţi pentru a afla toţi membrii de sindicat cine i-a reprezentat şi unde au ajuns banii, care trebuiau să aparţină colectivităţii sindicale.

„Ziarul de Vâlcea“ susţine iniţiativa fostului ministru al Culturii, Adrian Iorgulescu, prin care toate casele de cultură ale sindicatelor din ţară să treacă de la sindicate la autorităţile locale. Cu siguranţă, primăriile şi consiliile judeţene ar fi administratori mult mai buni ai acestor edificii şi le-ar fi redată destinaţia pentru care au fost construite.  
Primarul Gutău: „Sindicatele sunt stat în stat“
În urma unor discuţii pe care ministrul Adrian Iorgulescu le-a avut în mandatul său în fruntea Ministerului Culturii cu Bogdan Hossu, preşedintele CNS Cartel Alfa, s-a stabilit că toate casele de cultură vor trece de la sindicate la autorităţile locale. Discuţiile s-au materializat printr-un proiect legislativ care urmează să fie supus aprobărilor legale. Printre Casele de Cultură care urmează să fie preluate de către autorităţile locale figurează şi Casa de Cultură a Sindicatelor Vâlcea.

Mircia Gutău, primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, ne-a declarat că la ora actuală sindicatele sunt cei mai slabi administratori ai acestor clădiri, care sunt în paragină şi că se comportă ca şi cum ar fi „stat în stat“. În opinia edilului râmnicean cel mai bine ar fi ca această clădire să treacă în subordinea Consiliului Judeţean. Primarul s-a arătat sceptic în legătură cu reuşita acestei iniţiative legislative, având în vedere legăturile strânse dintre politicieni şi liderii de sindicat
Iorgulescu vroia cultură în casele date primăriilor
Ministrul Adrian Iorgulescu declara în anul 2008: „Sindicatele sînt de acord, nici ele nu mai sînt interesate să mai ţină aceste spaţii, care s-au degradat. Ministerul Culturii va face o înţelegere cu marile sindicate din România şi va creiona un act normativ prin care acestea să pună la dispoziţia primăriilor Casele de Cultură, cu precizarea că acestea vor rămîne edificii în care se va face act cultural, iar primarii vor trebui să dea la schimb clădiri pentru necesităţile sindicatului.“

Ce cultură se face azi în Casa Sindicatelor? Imediat după 1989, cînd sindicatele s-au divizat şi răvăşit, activitatea din Casa de Cultură a Sindicatelor Râmnicu Vâlcea s-a limitat numai la cîteva şedinţe lunare. Cu timpul au dispărut şi aceste activităţi. Cum exista o acută lipsă de bani pentru plata utilităţilor, întreţinere şi salarii, spaţiile au fost închiriate în totalitate. Aici funcţionează o sală de BINGO, sală de fitness, birori ale unor firme şi un teatru, căruia îi plăteşte Consiliul Judeţean toate cheltuielile. Activitatea culturală a membrilor de sindicat este ZERO.
Sindicatele locale se opun cedării
Liderii locali ai CNSRL-Frăţia, nu împărtăşesc proiectul pus la cale de către fostul ministru al Culturii şi Bogdan Hossu, preşedintele CNS Cartel Alfa. Aceştia ţin cu dinţii de clădirile cu pricina, pe care ani de zile le-au exploatat sălbatic, iraţional. „Există un proiect de lege legat de patrimoniul sindicatului care trebuie aprobat.

După ce se aprobă ăsta, mai stăm de vorbă. Eu nu pot să decid în numele a cîteva zeci de mii de sindicalişti care au contribuit cu bani la vremea respectivă. Propuneri au fost destule, însă unele de neacceptat“ spune unul dintre aceşti lideri, nedorind să-şi facă publică identitatea.
Apel către parlamentari
Rugăm parlamentarii vâlceni să considere articolul „Ziarului de Vâlcea“ un memoriu adresat fiecăruia dintre ei şi să-l interpeleze pe ministrul Culturii în legătură cu stadiul adoptării respectivului act legislativ. Suntem convinşi că parlamentarii liberali se vor autosesiza şi-i vor adresa, pe această temă, cel puţin o întrebare actualului ministru al Culturii Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Theodor Palelologu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.