A început campania pentru alegerile europarlamentare:

0
77

A început campania pentru alegerile europarlamentare:

346.000 de vâlceni, aşteptaţi la vot pe 7 iunie

Campania electorală pentru alegerile europarlamentare de pe 7 iunie a început, iar pregătirile pentru această acţiune la nivelul judeţului Vâlcea se  desfăşoară conform calendarului prevăzut pe plan naţional, potrivit reprezentanţilor Prefecturii Vâlcea. Primarii localităţilor au intrat deja în posesia listelor electorale permanente şi au emis dispoziţiile de stabilire a locurilor de afişaj electoral.

Au fost întocmite şi listele cu juriştii şi cu persoanele din rândul cărora se va stabili ulterior componenţa fiecărui birou de secţie de votare. Biroul Judeţean de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenţa Persoanelor a stabilit că 346.433 de vâlceni figurează pe listele electorale permanente pentru alegerile europarlamentare din 7 iunie, iar toţi aceştia vor vota în cele 427 secţii de votare din întreg judeţul.

Cadouri electorale interzise


Candidaţii, dar şi alegătorii vor trebui să dea dovadă de bun simţ şi să nu recurgă la gesturi imorale pentru a „detrona” anumiţi adversari. În acest sens, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea, comisarul-şef Florian Marin, a ţinut să atragă atenţia asupra anumitor inconveniente care ar putea perturba procesul electoral. „Atrag atenţia tuturor partidelor politice asupra sancţionării fără excepţie a contravenţiilor şi infracţiunilor prevăzute de legislaţia electorală. Atrag atenţia şi asupra afişajului electoral în locuri neautorizate.

De asemenea, să nu se mai folosească persoane cu vârsta sub 16 ani în acţiunile de afişaj electoral şi de distribuire a materialelor de campanie”, a menţionat şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea, comisarul-şef Florian Marin. BEC a stabilit, prin tragere la sorţi, ordinea pe buletinul de vot a participanţilor în cursa electorală. Pe prima poziţie a buletinului de vot se află PNL, urmat de UDMR, PD-L, Alianţa PSD+PC, PNŢCD, Forţa Civică, PRM, Elena Băsescu şi Pavel Abraham. Pentru candidaţii independenţi nu s-a mai aplicat procedura tragerii la sorţi, întrucât legea prevede că aceştia vor fi înscrişi pe buletin în ordinea înregistrării candidaturii la BEC.

Primarii localităţilor au emis deja dispoziţiile privind stabilirea locurilor de afişaj electoral, potrivit art.18 indice 2 din Legea nr.33/2007. Totodată, s-au întocmit listele cu juriştii şi listele cu persoanele ce au o bună reputaţie, dintre care vor fi desemnaţi preşedinţii şi locţiitorii birourilor electorale ale secţiilor de votare. Listele vor fi transmise spre avizare la Autoritatea Electorală Permanentă.

Au mai fost întocmite situaţiile privind repartizarea secţiilor de votare asigurate cu pază, efectivele care asigură paza secţiilor de votare, efectivele destinate menţinerii şi asigurării ordinii şi siguranţei publice, precum şi efectivele destinate rezervelor de intervenţie şi echipelor de specialişti. Un vid legislativ a dus la faptul că deteriorarea afişelor amplasate ilegal nu atrage nici o răspundere (contravenţională sau penală).

Cadourile electorale, interzise doar pe hârtie

Oferirea de cadouri electorale se sancţionează cu închisoare de la şase luni la cinci ani, lucru care nu îi va împiedica însă pe candidaţi să procedeze aşa cum au făcut şi în anii trecuţi. În campania pentru parlamentare, candidaţii tuturor partidelor au împărţit nestingheriţi cadouri si bani, în plină stradă, sub ochii poliţiştilor comunitari, dar nici unul dintre aceştia nu a ajuns la închisoare pentru asta. Nimeni nu a răspuns pentru afişajul electoral ilegal sau pentru folosirea minorilor în campania electorală trecută.

„Poliţia a făcut procese-verbale, le-a înaintat Curţii de Apel… dar de acolo nu mai ştim ce s-a întâmplat.” – mai spune şeful IPJ Vâlcea. Subprefectul Petre Ungureanu a susţinut că vina pentru ilegalităţile comise în campaniile electorale aparţine în întregime liderilor partidelor politice. „Liderii partidelor politice sunt responsabili pentru debandada din campania electorală, sunt unii care dau voie oamenilor angajaţi pentru acest lucru să afişeze oriunde, alţii care vor să scape de o grijă pun oameni iresponsabili care fac lucruri doar pentru a supralicita, pentru a creşte în ochii şefilor. Dacă şefii nu-i conving pe cetăţeni că nu trebuie să facă exces, atunci toată lumea va afişa peste tot şi vom avea din nou o campanie agresivă”, a afirmat actualul subprefect.

Antrenament pentru prezidenţiale

Organizaţiile judeţene ale PSD şi PD-L nu au candidaţi pe liste eligibile pentru alegerile europarlamentare, dar aceştia recunosc faptul că actuala campanie nu este decât un antrenament pentru campania prezidenţială, care are drept miză poate chiar rearanjarea puterilor în stat şi o eventuală rediscutare a coaliţiei de guvernământ.  PSD Vâlcea are un reprezentant neeligibil pentru Parlamentul European, Adrian Burlan fiind situat pe locul 23, la fel ca şi PD-L, Dan Fiera fiind poziţionat pe locul 30, ceea ce înseamnă că nici el nu se poate gândi la un post de europarlamentar. 


Liberalii nici nu s-au mai obosit să caute „un candidat de sacrificiu”, preferând că susţină candidaţii impuşi de la centru. Candidaturile de la europarlamentare sunt însă un motiv de îmbunătăţire a imaginii şi pentru candidaţii la preşedinţie. Astfel, la lansarea PSD de pe 8 mai, a fost validată şi candidatura lui Mircea Geoană la prezidenţiale. Pe 9 mai, PNL a oficializat de asemenea intrarea lui Crin Antonescu în competiţia pentru Palatul Cotroceni. Tot pe 9 mai a fost şi lansarea pedeliştilor, dar Traian Băsescu a preferat de această dată să rămână în umbră şi să ţină în continuare electoratul neavizat în suspans, afirmând că nu a luat încă decizia de a candida la prezidenţiale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.