Statul va garanta 80% din creditul pentru cumpărarea Arpechim de către Oltchim

0
77

• În răspunsul la o interpelare adresată de senatorul Emilian Frâncu, ministrul Economiei anunţă că

Statul va garanta 80% din creditul pentru cumpărarea Arpechim de către Oltchim

Petre Coman

Cu adresa nr. 1945/DRP/23.03.2009, senatorul PNL Emilian Frâncu a transmis o nouă interpelare primului ministru Emil Boc şi ministrului Economiei pe tema situaţiei de la SC Oltchim SA. Iată că nici după două săptămâni, ministrul Adriean Videanu îi remite preşedintelui PNL Vâlcea următorul răspuns: „Ministerul Economiei este interesat în sprijinirea SC OLTCHIM SA pentru a rezolva problemele pe care le are legate de datoria istorică către Autoritatea de Valorificarea Activelor Statului (AVAS), de oprirea instalaţiilor de piroliză de la ARPECHIM, precum şi de cele puse de acţionarul minoritar PCC.

În acest sens, la nivelul conducerii ministerului s-au făcut analize atât la sediul OLTCHIM SA, cât şi la minister cu conducerea acestei societăţi, împreună cu reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor Publice, AVAS, Consiliul Concurenţei, pentru a se pregăti documentele pentru majorarea capitalului OLTCHIM SA cu creanţa AVAS, pentru susţinerea acestei majorări la Comisia Europeană, precum şi în comisiile de specialitate ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.

Menţionăm de asemenea că s-au promovat documente pentru garantarea de către stat a 80% din creditul avut în vedere de OLTCHIM SA pentru cumpărarea instalaţiilor de la ARPECHIM. Precizăm că s-a acordat mandat executivului SC OLTCHIM SA pentru a acţiona pe toate căile şi prin toate mijloacele legale pentru contracararea oricăror acţiuni desfăşurate de persoane fizice şi/sau juridice care aduc atingere intereselor economice şi de piaţă acestei societăţi comerciale”.

Valoarea achiziţei activităţii de petrochimie de la Arpechim Piteşti este de 100 milioane euro. Sursele de finanţare a acestei achiziţii vor fi realizate astfel: 80 milioane euro credite cu garanţia statului, 20 milioane euro credit comercial garantat cu active şi cesiuni de contracte comerciale ale SC Oltchim SA. Condiţiile de acordare a creditului în baza scrisorii garanţiei de stat, vor fi: o dobândă anuală de 8%, o primă de asigurare pentru garanţie de 3,8%, iar durata creditului va fi de 66 de luni, cu un an perioadă de graţie.

Pentru creditul de 20 milioane euro s-a avut în vedere o dobândă de 10% şi un comision de acordare de 2%. Durata creditului este tot de 66 luni, cu un an perioadă de graţie. Facem precizarea că în urma negocierilor cu Petrom în vederea preluării activităţii de petrochimie de la Arpechim Piteşti, această acţiune va fi realizată prin vânzare-cumpărare directă între Petrom şi SC Oltchim SA, fără a mai fi nevoie de folosirea intermediară a Petrochemicals Argeş. Practic, această societate intermediară nu va mai avea nici un rol şi nici nu va mai figura în această tranzacţie.

Valoarea totală a investiţiilor pe termen scurt, mediu şi lung este de 216 milioane euro, cu următoarea componentă: credit de 100 milioane euro pentru achiziţia Arpechim Piteşti; credit pentru modernizare şi mărirea de capacitate Piroliză, în sumă de 116 milioane euro, angajat pe o perioadă de zece ani, cu trei ani perioadă de graţie, cu o dobândă de 8%. Pentru contractarea creditului în sumă de 116 milioane euro se are în vedere obţinerea de garanţie de stat pentru 80% din valoarea acestuia, respectiv 92,8 milioane euro.

Capacitatea instalaţiei de piroliză modernizate va creşte de la 185.000 tone/an, la 300.000 tone/an etilenă, şi de la 92.500 tone/an la 150.000 tone/an propilenă. Această investiţie va fi realizată în perioada 2010 – 2012 astfel că în anul 2013 să fie realizate capacităţile finale. Perioada de recuperare a investiţiilor care se vor realiza la instalaţia de piroliză în sumă de 216 milioane euro este de cinci ani.

În planul de afaceri, rezultă că începând cu anul 2013 cantitatea de 300.000 tone de etilenă va fi utilizată pentru realizarea a 440.000 tone de PVC şi a cantităţii de 90.000 tone de polietilenă. În planul de afaceri realizat de către SC Iprochim SA au fost analizate două variante de lucru, respectiv: funcţionarea SC Oltchim SA în cazul în care societatea preia petrochimia din cadrul Arpechim Piteşti de la Petrom; funcţionarea SC Oltchim SA în cazul in care societatea nu preia petrochimia din cadrul Arpechim.

Potrivit studiului SC Iprochim SA, preluarea de către SC Oltchim SA a Arpechim are ca principal avantaj faptul că, în acest fel, SC Oltchim SA poate să se adapteze în timp real la evoluţia preţurilor la materiile prime şi la produsele finite şi îşi asigură în acest fel menţinerea eficienţei economice. Societatea integrată, Petrochimie-Combinat Chimic, rămâne în continuare profitabilă, deoarece scăderea preţurilor la produsele finite are loc în acelaşi timp cu scăderea preţurilor la materiile prime sau, în unele cazuri, scăderea preţurilor la produsele finite este ulterioară scăderii preţurilor la materiile prime pentru piroliză. Scăderea preţurilor la materiile prime pentru piroliză determină şi o scădere a preţurilor la produsele finite, însă marjele rămân relativ constante, singurul efect fiind acela că doar în valori absolute acestea scad.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.