Procesul DNA versus Gutău-Dicu a ajuns la final
Curtea de Apel Constanţa a rămas în pronunţare, joi după-amiază, în procesul „Mită la Primăria Râmnicului“, după mai multe termene soldate cu amânări din diverse motive. Potrivit grefierului de serviciu, instanţa va delibera timp de o săptămână, pronunţarea sentinţei urmând să aibă loc pe 9 aprilie.
Completul de judecată l-a audiat pe omul de afaceri Constantin Popescu, martorul acuzării, care a răspuns la întrebările formulate de procurorul de şedinţă, după care instanţa a ascultat pledoariile avocaţilor apărării – Octavian Fieroiu pentru primarul Mircia Gutău şi Marian Nazat pentru fostul viceprimar Nicolae Dicu.
Constantin Popescu a repetat, joi, cele afirmate în cursul urmăririi penale din 2006, când a declarat că primarul şi fostul viceprimar i-au dat de înţeles că nu va putea obţine documentele de urbanism necesare pentru construirea unei clădiri de birouri decât în schimbul unei sume de bani şi că s-a hotărât să îi denunţe pe cei doi atunci când i s-au pretins 50.000 de euro.
Avocaţii apărării au susţinut nevinovăţia clienţilor lor şi au insistat asupra neadmiterii de către instanţă a probelor audio-video realizate în perioada flagrantului organizat la restaurantul unui hotel din Râmnicu Vâlcea, când Constantin Popescu i-a înmânat lui Nicolae Dicu 20.000 de euro inscripţionaţi cu cuvântul „mită’“. Potrivit rechizitoriului întocmit de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), banii îi erau destinaţi primarului Mircia Gutău, singurul abilitat prin lege să semneze autorizaţii de construire.
Procesul a început la Tribunalul Vâlcea, în septembrie 2006, cu cei doi inculpaţi în stare de arest preventiv şi a fost strămutat la Tribunalul Alba, unde a continuat şi după ce Curtea de Apel Alba Iulia a dispus judecarea lui Mircia Gutău şi a lui Nicolae Dicu în stare de libertate.
În iunie 2007, instanţa din Alba i-a declarat nevinovaţi pe cei doi inculpaţi, după ce avocaţii apărării au invocat inadmisibilitatea probelor audio-video, pe motiv că autorizaţia de interceptare a fost aprobată nu de preşedintele Tribunalului Vâlcea, ci de adjunctul acestuia.
DNA a declarat apel la acea sentinţă, iar după câteva amânări pe motiv de lipsă de apărare, procesul a fost strămutat la Curtea de Apel Constanţa, unde, din decembrie 2008 şi până în aprilie 2009, a mai fost amânat de câteva ori.
După arestarea lor preventivă din vara anului 2006, Mircia Gutău şi Nicolae Dicu au fost excluşi din Partidul Democrat printr-o decizie a conducerii centrale. Reprimit în partid în ianuarie 2008, primarul Gutău a fost reinstalat în funcţia de preşedinte al organizaţiei municipale a PD-L şi apoi a candidat din nou, la alegerile locale din iunie anul trecut.
Mircia Gutău a fost reales primar al municipiului Râmnicu Vâlcea, obţinând 71,69 la sută din voturi în primul tur de scrutin, cu o prezenţă a electoratului la urne de 43,25 la sută. Nicolae Dicu nu a mai candidat la nicio funcţie politică, însă a fost numit preşedinte al Consiliului de Administraţie la Acvarim SA, furnizorul local de apă şi canalizare care funcţionează în subordinea Primăriei Râmnicu Vâlcea.
Pe lângă acest proces, a cărui sentinţă urmează să fie pronunţată de Curtea de Apel Constanţa, primarul Mircia Gutău mai este trimis în judecată într-o altă cauză penală, tot de către procurorii anticorupţie, sub acuzaţia de abuz în serviciu în formă calificată împotriva intereselor publice. (Agerpres)