• Senatorul Emilian Frâncu denunţă un “act abuzivÔÇ£ al Consiliului Local Măldăreşti

0
77

RĂZBOI ÎNTRE PRIMĂRIE ŞI LIBERALI PE CULELE DE LA MĂLDĂREŞTI

• Senatorul Emilian Frâncu denunţă un „act abuziv“ al Consiliului Local Măldăreşti

Petre Coman

La începutul acestei săptămâni, senatorul Emilian Frâncu a formulat o interpelare adresată ministrului Culturii, Theodor Paleologu, şi în care reclamă un eventual abuz comis asupra Complexului Muzeal Măldăreşti. „Domnule Ministru. În şedinţa din 13 aprilie a.c., consiliul local al comunei Măldăreşti, judeţul Vâlcea, a aprobat un proiect de hotărâre prin care îşi atribuie Complexul Muzeal din localitate, alcătuit din Cula Greceanu (secolul XVIII), Cula Duca (1827) şi Casa Memorială I.G. Duca.

Menţionez că acest complex muzeal face parte din Patrimoniul Cultural Naţional, fiind inclus în „Lista A” a monumentelor istorice de interes naţional, deoarece deţine clădiri tipice arhitecturii civile din Oltenia, alături de peste 3.000 de obiecte etnografice de mare valoare. Întrucât recenta hotărâre a Consiliului Local Măldăreşti reprezintă un act abuziv, adoptat cu încălcarea legislaţiei în vigoare, vă rog, domnule Ministru, să întreprindeţi de urgenţă măsurile necesare pentru remedierea situaţiei şi să mă informaţi în legătură cu demersurile dumneavoastră în acest sens. Solicit prezentarea răspunsului dumneavoastră verbal şi în scris”, se precizează în interpelarea senatorului Emilian Frâncu.

În replică la aceste acuzaţii, primarul comunei Măldăreşti, Ionel Dragu, ne-a declarat că hotărârea de consiliu local din 13 aprilie respectă legislaţia în vigoare şi că în „spatele” interpelării ar sta angajaţii Complexului Muzeal Măldăreşti care, astfel, şi-ar vedea puse în pericol locurile de muncă. „În Hotărârea de Guvern nr. 213 privind patrimoniul public, au fost inventariate toate obiectivele statului, însă acesta se referă doar la cele care deservesc investiţii publice şi nu obiective turistice sau istorice.

La nivelul judeţului Vâlcea, există deja unele obiective istorice care au trecut în administrarea sau proprietatea primăriilor. Dau exemplul aici al Muzeului Memorial «Nicolae Bălcescu», care a fost transferat consilliului local din Nicolae Bălcescu. După părerea mea, la Complexul Muzeal Măldăreşti sunt prea mulţi salariaţi, majoritatea dintre ei angajaţi aici pe criterii politice. Până să luăm decizia în Consiliul Local Măldăreşti, am descoperit că nu exista nici un fel de promovare sau mediatizare a acestui obiectiv turistic şi istoric.

De aceea, sperăm că prin preluarea Complexului Muzeal Măldăreşti de către primărie să accentuăm activitatea de promovare, atât în ţară cât şi peste hotare. Deocamdată, hotărârea de consiliu local prevede doar preluarea în administrare a Complexului Muzeal Măldăreşti, urmând ca apoi să promovăm un proiect de act normativ de preluare în proprietate. Conform legii, la emiterea deciziei consiliului local, nu trebuia să avem avizul Ministerului Culturii, însă vreau să vă spun că am informat în prealabil conducerea Consiliului Judeţen Vâlcea despre această hotărâre.

În urma discuţiilor, Consiliul Judeţean a fost de acord cu preluarea Complexului Muzeal Măldăreşti la Primăria Măldăreşti, având în vedere că obiectivul aparţine Muzeului Judeţean Vâlcea. De asemenea, decizia consiliului local este în acord cu principiile descentralizării şi transmiterii atribuţiilor către autorităţile administraţiei publice locale.

Chiar membrii liberali din Consiliul Local Măldăreşti au fost de acord cu preluarea în administrare a Complexului Muzeal Măldăreşti. Însă, vreau să precizez că odată cu transmiterea imobilelor către administraţia locală, nu vom politiza activitatea Complexului Muzeal Măldăreşti”, ne-a declarat Ionel Dragu, primarul comunei Măldăreşti.

Complexul Muzeal Măldăreşti reuneşte Culele Greceanu, Duca, precum şi Casa Memorială I.G.Duca, toate fiind monumente deosebite ale arhitecturii româneşti, în care se împletesc elemente ţărăneşti din zonă cu elemente ale unor construcţii cu caracter de fortificaţii. Pe aceste meleaguri, Cula Greceanu îşi are începuturile în secolul al XVI-lea, când Nan Paharnicul construieşte un turn de apărare, iar nepotul său, Tudor Maldar, adaugă spre sfârşitul secolului al XVIII-lea, restul construcţiei.

Ridicate de boiernaşi olteni, ca măsură de apărare împotriva ameninţării incursiunilor otomanilor de la Vidin şi Ada-Kaleh şi cetelor de haiduci care se înmulţiseră îngrijorător, culele au dăinuit până în zilele noastre făcând dovada rezistenţei lor. Cel mai vechi edificiu din cadrul acestui complex este Cula Greceanu, care a păstrat acest nume întrucât în timp a trecut prin zestre de la familia Măldărescu la familia Greceanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.