Culoarul IV, prioritatea lui Berceanu
Prioritatea numărul unu în materie de autostrăzi pentru Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii este Coridorul IV, de la Arad – Timişoara – Lugoj – Sibiu – Curtea de Argeş – Piteşti – Bucureşti – Constanţa. Ministrul de resort, Radu Berceanu a spus că, deocamdată, atenţia se concentrează pe două porţiuni, una fiind Arad – Sibiu, unde primele două tronsoane, aşa-zisa centură ocolitoare a Aradului şi Arad – Timişoara, sunt deja contractate, acolo lucrându-se într-un sistem design&build, adică antreprenorii respectivi îşi fac partea de proiectare şi în acelaşi timp pornesc şi construcţia, acest sistem fiind mai rapid.
„Pentru toate porţiunile până la Sibiu, noi avem câte o schemă de finanţare. În general, aici sunt implicaţi bani nerambursabili de la Uniunea Europeană şi lucrurile merg încet şi din motive care ne-au aparţinut nouă, părţii române, care nu am respectat regulile’, a spus Berceanu. Potrivit acestuia, fondurile nerambursabile pentru partea de autostrăzi se ridică la circa 1,3 miliarde de euro pentru perioada 2007 – 2013, la care se adaugă contribuţia României, ajungându-se astfel la 1,6 miliarde de euro.
„Eu am fost de vreo trei ori la Bruxelles, am pus la punct unităţile de implementare – cea din CNADNR, care a fost schimbată cu totul faţă de ce era, ca organigramă, persoane etc., cea din CFR – acum sunt în audit, abia de aici încolo putem avea un dialog cu UE. Deci toată porţiunea asta este cu finanţări de acest gen’, a precizat el. La celălalt capăt al Culoarului IV se află porţiunile Cernavodă – Medgidia, Medgidia – Constanţa şi centura ocolitoare a Constanţei.
Şi aici lucrările sunt în curs de execuţie, singura porţiune de pe Culoarul IV unde trebuie luată o decizie, potrivit lui Berceanu, este Sibiu – Curtea de Argeş – Piteşti. „Această autostradă nu trece pe la Râmnicu Vâlcea, venim prin spate cu traseul ei, iar aici se poate vorbi despre concesiune. Tot din Culoarul IV face parte şi centura de autostradă a Bucureştiului, pe care încercăm să o lărgim la patru benzi. Este un drum cu două benzi, iar noi o să-l transformăm în drum cu patru benzi, care va fi ceva mai bun, dar care nu va rezolva problemele, pentru că el are şi pe o parte şi pe cealaltă numai societăţi comerciale, depozite etc.”, a subliniat ministrul transporturilor.