Din cauza preţurilor ridicate,
Piaţa imobliară din Râmnic, în impas
Chiriile, dar şi preţurile la apartamente sau garsoniere stagnează în Râmnic, reprezentanţii agenţiilor imobiliare preferând mai bine să dea faliment decât să încurajeze scăderea preţurilor. Piaţa vâlceană a fost vizibil afectată de blocajul financiar produs de îngreunarea contractării de credite bancare, în sensul că nu mai există cumpărători pentru apartamentele din blocurile crescute în ultima perioadă în municipiu ca ciupercile după ploaie, iar investiţiile începute au stagnat în cea mai mare parte, iar chiriile au rămas acelaşi ca la începutul toamnei trecute, iar în unele cazuri acestea au început chiar să crească.
Preţ ridicat la chirie
În Râmnicu Vâlcea, proprietarii de apartamente destinate închirierii şi-au crescut în ultima lună pretenţiile cu până la 10%-15%. Situaţia este cauzată de spaţiul locativ relativ limitat. „A crescut şi cererea în ultima vreme. Ea vine din partea firmelor bucureştene care activează în domeniul lucrărilor de gaze şi al consultanţei. Aceste companii închiriază apartamente în oraş, pentru a-şi caza angajaţii. Săptămâna trecută am avut trei asemenea solicitări, care s-au soldat cu tranzacţii încheiate”, spune reprezentantul unei agenţii imobiliare din Râmnicu Vâlcea.
Vânzătorii ţin la preţuri
Dacă preţul chiriilor a început să crească, nici în cazul vânzărilor de locuinţe situaţia nu este bună la Vâlcea. În timp ce, în majoritatea oraşelor mai mari din provincie preţurile la apartamente sau garsonierele de vânzare au scăzut, la Vâlcea apartamentele nu s-au ieftinit deloc. La agenţiile imobiliare, negocierele pentru un apartament cu două camere în blocurile noi începe de la 60 – 70.000 de euro. Vâlcenii ar trebui astfel să scoată din buzunar, cel puţin teoretic peste 75.000 de euro pentru un asemenea apartament, sumă pe care nu oricine şi-o poate permite. În realitate, tranzacţiile sunt însă aproape blocate.
Agenţi imobliari în pas cu oferta clienţilor
Nici agenţii imobiliari nu dau înapoi. Aceştia recunsc că vâlcenii sunt interesaţi de cumpărarea unor locuinţe, dar că renunţă atunci când află că preţurile nu au scăzut. „Ţinem la preţuri, cum ţin şi vânzătorii. Cumpărători ar mai fi, dar aşteaptă să scadă preţurile. De astă-vară nu s-a mai vândut mare lucru. Mulţi vin, se interesează de oferte şi pleacă. Trec pe la mai multe agenţii, dar nu semnează contractele”, ne-a spus un alt agent imobiliar din Râmnicu Vâlcea.
Terenuri scumpe la periferia Râmnicului
Nici în privinţa terenurilor de vânzare situaţia nu este cu mult diferită de cea a apartamentelor sau a chiriilor. Şi în cazul acsetora, vânzătorii preferă să ţină la preţ, chiar dacă rămân pe o perioadă mai îndelungată cu terenul nevândut. Chiar dacă moneda euro a crescut faţă de anul trecut, nu s-a înregistrat o ieftinire a preţului pe metru pătrat. Vânzătorii speculează, iar posibilii cumpărători renunţă până la o eventuală ieftinire. Astfel, dacă anul trecut, un teren de aproximativ 2.500 de metri pătraţi, aflat la numai şase kilometri de Râmnicu Vâlcea, costa între 50 şi 80 de euro pe metrul pătrat, în prezent acesta nu a scăzut prea mult.