Botulismul bagă în sperieţi autorităţile sanitar veterinare
Botulismul, boală considerată eradicată în Europa a lovit recent şi România. Pe cât de rar, botulismul apare ca urmare a consumului unor alimente de regulă de import, din afara UE, procesate industrial necorespunzător sau a unor „produse tradiţionale”, cum sunt murăturile sau diferitele alimente din carne, puse la conservat în propria gospodărie. De data aceasta, botulismul a apărut după consumul unor conserve, iar decesul din Argeş a pus pe jar şi inspectorii sanitar-veterinari din Vâlcea. Cele şase cazuri de botulism confirmate recent în judeţul Argeş au determinat autorităţile sanitar-veterinare vâlcene să controleze unităţile de comercializare, precum şi pe cele de distribuţie din judeţ care aveau conserve din Thailanda. În urma verificărilor, 271 de conserve au fost retrase de pe piaţă.
Puţine conserve retrase
Controalele s-au instituit ca urmare a anunţului făcut cum că şi în judeţul Vâlcea aceste conserve ar fi provenit de la două puncte din ţară. Inspectorii sanitar-veterinari vâlceni au stabilit că, dintr-un total de 894 de conserve, numai 271 au fost retrase, restul fiind comercializate până la data efectuării controlului. În judeţul Vâlcea au fost controlate două unităţi: una de comercializare (unde au fost identificate 48 de conserve dintr-un lot) şi o alta de distribuţie (cu 848 de conserve). La prima unitate au fost găsite 15 conserve necomercializate, iar la cea de-a doua unitate, de distribuţie, au fost depistate numai 52 care rămăseseră în stoc.
După controlarea principalilor factori, au mai fost inspectate alte 34 de unităţi din judeţul Vâlcea care comercializau conserve de la unitatea de distribuţie anterior menţionată, de unde au mai fost retrase alte 197 de conserve. „În momentul de faţă se aşteaptă rezultatul analizelor, pentru a se vedea dacă respectivele conserve conţin sau nu microbul botulinic. Dacă se dovedeşte că aceste conserve erau infectate vor fi arse, iar dacă nu vor fi redate comercianţilor”, a declarat Florinel Constantinescu, directorul executiv al Direcţiei Sanitar – Veterinare şi pentru Siguranţa Animalelor Vâlcea. În ciuda numărului mare de conserve retrase, inspectorii sanitar-veterinari se arată încrezători şi susţin că ceea ce s-a întâmplat în Argeş a fost doar o consecinţă a nesterilizării corecte a anumitor conserve.
Măsuri de protecţie
Orice alimente conservate, chiar şi cele din cutii ermetice trebuie fierte înainte de consum, iar în cazul preparării conservelor în casă acestea trebuie sterilizate prin fierbere, timp de o oră, trei zile succesiv şi închise apoi ermetic. Specialiştii susţin ca nici conservele de legume sau murăturile cu mucegaiuri la suprafaţă nu trebuie consumate, deoarece dezvoltarea mucegaiurilor scade aciditatea şi creează condiţii de germinare şi multiplicare a sporurilor botulinici.